4 mrt 2014

[Boek review] Non*fish*a*li*cious

Non*fish*a*li*cious is uniek in zijn soort, een vegan boek met énkel de smaak van de zee. Of tenminste, dat is de bedoeling van dit boek. Is dit een must-gave voor iedere vis-liefhebber met een geweten?


Wat mij als eerste opviel aan het boekje, is de glans, de tekeningen en kleur. Het is een boekje dat zelfs een 4-jarige zou vast grijpen, gewoon omdat het er zo leuk uit ziet! Op elke pagina vind je tekeningen terug van visjes, schildpadden en dergelijke... met af en toe een ferme klodder waterverf er over heen. Heel leuk en speels, maar hoe zit het met de recepten? Ik heb er eentje uitgeprobeerd (de fish burgers) maar tijdens het lezen kwam ik al een eerste probleem tegen:


Zijn het nu theelepels of eetlepels? Daarnaast heb ik ook nog nooit gehoord van Natural Yeast maar ik gokte dat ze hiermee vast edelgist willen zeggen. Ook de helft van de bereiding lijkt te missen... zo spreken ze van een mengsel maken om de burgers mee in te wentelen zodat ze tijdens het bakken een mooi korstje krijgen... maar nadien wordt er niet meer over bakken gesproken. Dus moet je ze nu eigenlijk bakken of is het rauwkost? Moet je de zeewier koken of enkel weken? En wat er ook niet vermeldt stond maar wat een absolute must was: snij die zeewier ferm in stukken, anders eet je meer draad dan burger.

Het mag dan wel een recept zijn die vertaald is uit het Engels maar toch kon ik niet anders dan mezelf afvragen: "heeft niemand dit recept uitgetest of gewoon maar eens de uitleg van bereiding nagezien? Eens gekeken of er Nederlandse termen bestaan zodat de ingrediënten makkelijker te vinden zijn?" Het eindresultaat zag er iets anders uit dan op foto (meer groen, minder goud korstje) maar het was eetbaar. Goedgekeurd door 1 vis-eter (en mezelf), terwijl de ander bijna over haar nek ging (oops). 

Wie gewend is van in de keuken te staan en dol is op experimenteren kan wel wat aanvangen met dat boekje. Rekening houdend dat je misschien wat research moet doen om te snappen om welke ingrediënten het nu gaat (al heb ik horen zeggen dat sommige ingrediënten absoluut niet te vinden zijn?), stukjes van de bereiding erbij moet verzinnen en misschien zelfs in hoogste nood een gok moet maken. Kortom, leuk om te hebben gewoon vanwege de lay-out maar als kookboek absoluut niet geschikt voor de beginner. Of voor degene die alles stipt willen (na)maken.

Het boek eindigt met 13 pagina's reclame. Had ik het nu achterstevoren beginnen lezen, bleef die vast in de boekhandel liggen. Maar goed, dat stukje kunnen we gerust negeren, desnoods uitscheuren als het moet. De vraag is... ga ik dit boek voortaan gebruiken als naslagwerk om indruk te maken op mijn flexi-vriendje die aan de kust woont?

Helaas, ik denk het niet. Maar als ik na 100 keer recepten uittesten, proeven, aan vis-eters durf geven én ze keuren het allemaal goed... ja dan zou ik het misschien alsnog wagen om vriendlief een vegan visje te voederen. Al denk ik niet dat die tijd er gauw zit aan te komen.   

Heb jij het boek in je bezit en alreeds recepten uitgeprobeerd? Wat vond je ervan?


5 reacties:

Daniëlle zei

Dit is een van de weinige boeken die mij eigenlijk niet trekt. Ik hield vroeger maar heel selectief van vis:lekkerbekjes (kennen jullie dat in België?) en vissticks etc.
Jammer dat er zoveel (vertaal) fouten in staan, het spoort mij niet aan om het alsnog te kopen.
Ik heb wel een ander boekje van Lisette (Wat de pot schaft), maar eerlijk gezegd maak ik daar ook weinig uit .

Eleoflora zei

Ik ben wel erg fan van Lisette Kreischer... maar ben nooit een visliefhebber geweest (voor ik veganist werd). Dit boek staat dus niet boven aan mijn verlanglijstje.

Straalend zei

Mijn ervaringen met dit book komen helemaal overeen met die van jou. Het ziet er allemaal prachtig uit, maar de ingredienten zijn bijna niet te krijgen en de recepten kloppen niet! Volgens mij zijn hier geen testers mee bezig geweest.

De fish burgers bijvoorbeeld vroegen om 220 gram gedroogd zeewier. Het oorspronkelijke recept bleek voor 40 man te zijn en de hoeveelheden voor de rest waren wel netjes door 40 gedeeld, alleen de zeewier niet. Dom dom dom, ik had ook moeten nadenken!! Het gevolg was een totale (DURE) mislukking.

Maar goed, de ideeen zijn leuk. En wat je zegt, als je het als inspiratie gebruikt en niet als stap voor stap recepten boek, kan het best nuttig zijn. Het heeft mij er wel van weerhouden om haar andere kookboeken te proberen.

Angelika zei

Mooie kritische blog … dank, daar heb je wat aan!

Daniëlle zei

Ik heb dit boek al een hele tijd en heb er nog nooit wat uit gemaakt. Dat is deels luiheid, maar de ingrediënten voor de recepten die ik het liefst wil proberen zijn ook moeilijk te krijgen, inderdaad.