18 mrt 2014

April: De Vegan Challenge

Ik zit bijna halverwege met de 100 dingen minder challenge en dan zou je misschien denken: Ha, adempauze! Maar nee, dan zoek ik gewoon nog meer challenges om erbij te nemen. Lekker actief blijven enzo. Begin April is het weer zover: De Vegan Challenge. Vorig jaar deed ik ook al mee en dat was me wel redelijk goed bevallen. (Hier lees je er meer over) Dit jaar probeer ik het nog een keer maar dan iets strenger. Ik ga een briefje aan de koelkast hangen zodat huisgenoten op de hoogte zijn en mijn vriend heeft besloten me 100% te steunen (lees als: wanneer ik bij hem ben, doet hij lekker mee... lief he). Dus... kan niet misgaan toch?
Ik hoor vrienden wel eens zeggen dat ze niet vegan worden omdat het eten niet te vreten is. Eerlijk gezegd kan ik ze niet altijd ongelijk geven... want ik heb ook wel een hoop blunders begaan met recepten plukken uit boeken en internet. Recepten waarvan je tijdens het proeven denkt: Dat ze zoiets ook maar durven publiceren! Om dan nog te zwijgen over de pogingen om bepaalde voedingsproducten te vervangen. Plantaardige melk smaakt niet naar melk, zeewier smaakt niet naar vis en edelgist smaakt niet naar kaas. Nee sorry, dat gaat er bij mij écht niet in. Of de gulden regel die ik aan mijn huisgenoten meegeef als ze gaan winkelen voor vleesvervangers: Zijn het ronde burgers, laat ze dan links liggen. Geen drama want de meeste vleesvervangers zijn niet eens vegan. En zeggen dat ik vroeger zo'n makkelijke eter was, dat is sinds mijn flexi-vegan avontuur sterk veranderd.

Maar ik blijf lekker optimistisch en sinds ik het niet-te-vreten-commentaar gehoord heb (en nog steeds), heb ik er nu een persoonlijk doel van gemaakt om eten zo lekker vegan te maken dat zelfs de vleeseters ervoor staan te juichen. Verder heb ik geen grote ambities hoor.


Voor degene die nieuw zijn met de challenge, nog even kort samenvatten waar het om gaat:

Het is de bedoeling dat je probeert een maand lang vegan te eten. Dat wilt zeggen geen vlees, vis, gevogelte, schaaldieren of dergelijke en eveneens geen dierlijke producten zoals bijvoorbeeld zuivel, eieren of honing. Is het product afkomstig van een dier, dan eet je het niet op.

Erg simpel is het niet. Vooral met verwerkt voedsel heb je veel valkuilen. Producten zoals snoep, chocolade, gebak of zelfs brood en pasta kunnen dierlijke producten bevatten. Het vraagt dus om een kritische kijk op de ingrediëntenlijst van alles wat je in huis haalt, ofwel kook je tijdens de challenge zoveel mogelijk vers. PETA heeft hier een handige lijst voor gemaakt, met alle mogelijke dierlijke ingrediënten. Voor wie besluit om op vlak van eten maar ook op cosmetica, kleding, noem maar op, vegan te zijn is die lijst zeker een aanrader.

Als je je inschrijft via de website van de Vegan Challenge kan je dagelijks recepten toegestuurd krijgen in je inbox. Ze hebben ook een eigen facebookgroepje opgericht waar je ervaringen kan delen.

Om geïnspireerd te blijven heb ik ook zitten zoeken naar boeken en blogs die ik voordien nog niet kende en dit zijn degene die zeker een kijkje waard zijn:


Ik ga proberen een eetdagboek bij te houden, zodat jullie mijn avontuur kunnen volgen. De vegan chocolat chip cookies vielen als eerste experiment erg in de smaak dus dat is alvast 1 receptje die jullie van me tegoed hebben. 

Doen jullie ook mee?
This entry was posted in

2 reacties:

Anoniem zei

Succes! Komt wel goed, genoeg lekkers te vinden op 't internet ;-)
Bij mij ging de transitie naar vegan veel makkelijker dan ik dacht, ik kan me nu niet meer anders voorstellen.
"Plantaardige melk smaakt niet naar melk, zeewier smaakt niet naar vis en edelgist smaakt niet naar kaas." Toch nog opmerken dat veel veganisten niet beweren dat het net hetzelfde smaakt (sommigen doen dat idd wel). Er zitten gewoon een paar elementen in die eraan doen denken. Als ik een vegan 'kaas'saus maak of iets een beetje kazig wil doen smaken, doe ik er edelgist in, maar bv. ook miso, omdat dit mij aan het zoutige van kaas doet denken. Maar het smaakt inderdaad helemaal niet hetzelfde. Betekent niet dat het niet lekker is ;-) Het is gewoon een kwestie van je smaakpapillen laten aanpassen aan nieuwe smaken. Het grappige is wel dat ik nooit vis heb gelust en als ik zeewier eet, vind ik dat het net daarnaar proeft, brrr.

Daniëlle zei

Leuk, succes! Ik ben benieuwd hoe het je gaat bevallen!