13 sep 2014

Vegan voor beginners {Deel 1: Waarom?}

Waar vegetarisme 10 jaar geleden nog raar bekeken werd, is het nu veganisme dat aan de beurt komt. Terwijl de 1 erg goed weet waar je mee bezig bent, stelt een ander zich er nog een groot vraagteken bij. Het perfecte moment om een beginnersreeks te maken dacht ik dan. Het is een zodanig breed onderwerp, dat ik besloten heb de reeks in verschillende posts onder te verdelen. Vandaag wil ik het vooral hebben over de reden waarom iemand vegan zou willen worden. Klaar?


Voor de dieren

De eerste reden is de meest bekende: Voor de dieren. Iedereen weet intussen al dat er dierenleed is in de vlees-industrie. Alleen zijn het enkel vegans (en vegans in wording) die durven geconfronteerd worden met de (vaak undercover-)beelden die er te vinden zijn. Praktisch alle mensen die ik ken die kiezen voor dierlijk voedsel, kiezen er eveneens voor om alle mogelijke informatie over dierenleed te ontwijken. Iets met hun geweten ofzo. Nu zijn er natuurlijk wel uitzonderingen die de beelden wel bekijken en er toch voor kiezen verder vlees te eten. Iets met een olifantenhuid hebben en hopeloze relativeer pogingen lijkt het wel ("hier is het heus niet zo erg."). Enfin ja, je snapt mijn punt wel. Laat ik het kort samenvatten: Noch geweten, noch relativeren zorgt ervoor dat het dierenleed weg gaat. Er zijn vegans die zich vooral focussen op eten maar er zijn er ook die kiezen om hun hele lifestyle te veganizen. Dat houdt in dat ook hun producten (verzorging & cosmetica, schoonmaak etc), kleding, schoenen en gadgets vegan (en zelfs proefdiervrij) zijn. De grootste dierenvrienden zijn vegans, daar kan je met geen enkel argument aan onderuit. 

Omdat er veel vegans op deze blog meelezen heb ik bewust gekozen geen bloederige plaatjes te delen. Voor de geïnteresseerden verwijs ik graag door naar enkele docu's die te vinden zijn in deze blogpost: 5 docu's die je visie op vlees zullen veranderen. Sommige mensen vragen ook naar bronnen die van toepassing zijn in België en Nederland, alweer onder de gedachte van "Hier is het heus niet zo erg." en dus bij het (volgens hen) ontbreken van het nodige bewijsmateriaal. Voor deze mensen heb ik enkele links verzameld:

Varkensleed in Vlaanderen

Melk moet niet

Gruwelijke beelden uit Belgische slachthuizen

De wrede waarheid achter paardevlees uit Nederland (ook van toepassing in België)

Deze undercover video en eveneens deze blogpost over legkipjes. (Vooral de laatste foto spreekt voor zich)

Deze undercover video over foie gras.

En ook nog deze over het batterij konijn.


1 vegan maaltijd! Reken maar eens uit wat de getallen zijn als je fulltime vegan wordt...


Voor het milieu

Ken je dat welbekende commentaar van vlees-eters die zeggen "Maar vegi zijn is ook niet goed, al die stukken bos die hebben moeten plaats maken voor JOUW soja!". Surprise: Die soja wordt vooral gebruikt voor het voederen van het vee in de vlees-industrie! We kunnen het ook hebben over de ecologische voetafdruk als vegan. Zoals hoeveel liter water je kan besparen (een verschil van bijna 1/100), de CO² uitstoot die je kan verminderen (1.5 ton per jaar, wat voordeliger is dan je auto vervangen door een hybride!) of de hoeveelheid fossiele brandstof van de vleesindustrie vs plantaardige voeding (11 keer minder). Deze infographic vat het allemaal goed samen.


Je gezondheid

Ken jij een vegan die gestorven is aan een hart-aanval? Ik alleszins niet. Als vegan krijg je immers de grootste cholesterol-bommen niet langer op je schotel, met als gevolg je de kans op hart- en vaatziekte's drastisch verminderd (dewelke, samen met kanker, de grootste doodoorzaak in België is!). Maar de lijst is veel langer dan dat. Denk ook aan een kleinere kans op verschillende kankers, diabetes, artritis, osteoporose, huidziekte's, obesitas en veel meer. En dan heb ik het nog niet eens over alle troep die mee komt met dierlijke producten (zoals antibiotica, hormonen, zware metalen, gifstoffen door vervuiling enz). Of de enge ziektes die je kan oplopen. De gezondheidsvoordelen liggen bij iedere persoon anders. Ikzelf werd genezen van chronische migraine, wat voor mij een erg belangrijke reden is! Daarnaast heb ik ook minder maagklachten, geen acne meer, geen hartkrampen, geen opstoten van psoriasis en/of eczeem meer en vooral veel meer energie. Ik heb ook een oproep gedaan in de fb-groep Vegan Nederland welke voordelen er nog te vinden waren. Dit zijn enkele antwoorden die ik gekregen heb:

De lijst werd te lang om hier te delen maar verder kwamen er ook nog andere klachten aan bod zoals minder last van longproblemen, meer uithoudingsvermogen, overgewicht die daalt, medicatie-vrij worden, verdwijnen van keelontstekingen, minder last van de ziekte van Tietze,  maar ook een betere geestelijke gezondheid zoals minder angsten, minder woede, verdwijnen van winterdepressies, eetstoornis ... (Indien je lid bent/wordt kan je de volledige lijst met getuigenissen vinden op Vegan Nederland)

Andere redenen

Voor de kook-fanaten is er ook een erg groot pluspunt: budget vriendelijk! Ik spreek niet voor degene die vlees-vervangers kopen in de winkel want tegenwoordig zijn deze al even duur als vlees. Maar voor wie alles zelf maakt en in bulk koopt, kan je zeker besparingen doen. Denk aan hamburgers maken voor 30 eurocent per stuk of een rijstschotel van nog geen 50 eurocent per persoon. Vegan worden met je hele familie hoeft dus niet zo duur te zijn als je denkt. Bovendien geeft het je creativiteit een flinke boost want er bestaan eindeloos veel vegan combinaties om uit te proberen. Zoek je als (hobby)kok een uitdaging? Go vegan! 

Compassie. Dit sluit een beetje aan bij de eerste redenen maar is vooral een term die vaak uitgesproken wordt door de boeddhistische boho's onder ons. Extra karma-puntjes als je de dieren ook even lekker knuffelt! Compassie is volgens velen immers de weg naar wereldvrede.

Het wereldvoedselprobleem. Denk eens aan al de plantaardige voeding de vlees-industrie nodig heeft om elk dier te voederen. De verkwisting die er aan te pas komt. Miljoenen mensen zouden niet langer hoeven honger te lijden. Helaas zijn er tot zover nog geen plannen om de vlees-industrie te verkleinen en de honger uit de wereld te redden. Toch, als de vegan populatie blijft stijgen, zal men vroeg of laat geen andere keus hebben dan de vlees-productie te doen dalen, wat betekent dat er meer grond vrij komt voor een plantaardig dieet. 

Volg je de laatste trends? Dan is vegan worden een goed idee! Momenteel is het al een trend in Amerika. Daar gaan ze eigenlijk nog een stapje verder, sinds kort is zelfs raw-vegan trendy geworden. De trend is overgewaaid naar Duitsland (Berlijn! De vegan hoofdstad van Europa), naar Nederland (hoera!) en met veel getreuzel komt België een beetje achter. Dankzij ons buurland zijn er al veel Nederlandstalige groepen, forums, boeken en zelfs een challenge van start gegaan waar mensen elkaar steunen in de weg naar vegan worden en het ook zo proberen te houden.

Meer lezen?
Vegan voor beginners {Deel 2: Hoe?}

Ken je nog meer redenen die niet in deze lijst staan? Deel ze hieronder! Wat zijn jouw redenen (geweest) om vegan te worden?

0 reacties: