20 aug. 2014

[Boek Review] Oh She Glows

Ik ben echt gek op kookboeken. Bij iedere (positieve) review op een andere blog, wil ik het kookboek gelijk ook hebben. Helaas zijn er reviews te vinden zonder dat men de recepten heeft uitgeprobeerd. Dat vind ik best jammer want hoe weet je dan of de recepten op zich wel de moeite zijn? Natuurlijk wilt het oog ook wat (al die mooie food styling, yum!) maar uiteindelijk is het toch ook belangrijk dat het gerechtje eetbaar is. Bij deze heb ik extra mijn best gedaan om verschillende recepten uit te proberen, zodat jullie een idee hebben van hoe lekker het boek nu werkelijk is.



Het boek is geschreven door Angela Liddon. Ze schrijft eveneens een blog onder de naam Oh She Glows, waar je echt zoveel vegan lekkers terug kan vinden! Wat ik ontzettend goed vind is dat ze ook rekening houdt met allergieën en andere voedingskeuze's zoals glutenvrij, soja-vrij en zelfs gerechten zonder noten of suiker. Ik moest dan ook niet lang twijfelen om mijn boek in pre-order te bestellen, waardoor ik ook tot de groep behoorde die als extraatje een tiental recepten erbij kreeg in digitaal formaat. En zo kon ik al even een sneak peek hebben voor het boek op mijn stoep belande! Het beloofde alvast veel goeds.

Wat kan je nu precies vinden in het boek?

  • Meer dan 100 recepten mét foto's, waaronder 85 glutenvrij
  • 2 informatieve hoofdstukken nl. My natural foods pantry en Kitchen tools and appliances waarbij ze meer vertelt over haar meest gebruikte ingrediënten en keukenmateriaal.
  • 10 recept categorieën: Breakfast, Smoothies/juices/tea, Appetizers, Soup, Salads, Entrees, Sides, Power snacks, Desserts en Homemade staples


De lay-out zit redelijk simpel in elkaar. Een foto aan de linkerkant, het recept aan de rechterkant (of 2 pagina's uitleg en rechts een foto). De food styling is prachtig en doet je meteen watertanden! Met 10 categorieën vind je voor elk moment van de dag wel iets. Wat ik dan toch iets minder vind is dat er minder keuze is naar lunch en avondmaaltijden, toch als je het boek vergelijkt met andere kookboeken. Ieder hoofdstuk bevat immers maar een tiental recepten en dan ben je al snel uitgekeken, zeker als je niet iedere week hetzelfde wilt eten.

Het hoofdstuk wat ik vooral handig vind is 'Food Staples', recepten voor producten die je anders zou kopen maar gewoon thuis veel lekkerder en goedkoper kan maken. Denk aan: amandelmelk, jam, kokosnoot-slagroom of bananenijs. 

Misschien ook handig om te weten: veel van haar recepten zal je terug vinden op haar blog. Soms identiek, soms zijn ze een beetje aangepast en hebben ze een andere naam. Zo heeft ze verschillende recepten voor cookie dough balls en is het recept uit het boek een andere variant met dan ook een andere naam.

De recepten
Maar hoe zit het nu precies met de recepten? Dit zijn de gerechten die ik tot nu toe heb geprobeerd:

  • Luxurious tomato basil pasta Hoe graag ik dit recept ook wilde eten, het viel niet echt in de smaak. Mijn vriend vond het niet voor herhaling vatbaar terwijl ik het eerder flets maar çava vond. Een tomatensaus is eigenlijk niets speciaals maar deze had als extra ingrediënt cashew noten, en daar is het geloof ik mis gegaan. Het ligt vast aan persoonlijke smaak maar in mijn ogen is het ontzettend moeilijk om met cashew te koken zonder dat het afbreuk doet op de rest van de ingrediënten. Ik geloof dat het recept op haar blog te vinden is, onder Easy tomato basil pasta.

  • Magical chia seed jam Zo makkelijk te maken en nog lekker ook! Het smaakt gewoon puur naar zoete aardbeien. Geen suikers of bindmiddel voor jam nodig, deze maak je simpelweg met chia zaden. Het is zo eenvoudig dat ik me afvraag waarom mensen hier niet eerder op gekomen zijn. Maar 1 nadeel: de jam is (volgens het boek) maar enkele weken houdbaar, al neem ik dat ook sterk in twijfel (ik zou gokken op 1 week max). Maak je een kleine hoeveelheid, dan is de kans groot dat je die sneller naar binnen speelt dan dat de houdbaarheid verlopen is. Tip: heel lekker met avocado! Recept

  • Quick and easy channa masala Ik hou het kort: superlekker, supergoedkoop en zeker voor herhaling vatbaar. Wie gek is op chili zal dit gerechtje zeker waarderen. Recept

Cookie dough balls!
  • Peanut butter cookie dough balls Ik zei het eerder deze week in vegan communities: de reden waarom snoepers vegan worden: je mag rauw koekjesdeeg eten! Deze balletjes zijn hapjes om 'oef!' tegen te zeggen (nogal zwaar) maar oh zo lekker. Wie niet gek is op pindakaas kan deze vervangen door een andere notenboter, vruchten of extra chocolade. De haver kan je misschien vervangen door boekweit of een ander soort glutenvrij meel. Je kan er oneindig veel variaties op maken. Recept

  • 15 Minute creamy avocado pasta Het kost je inderdaad maar 15 minuten om dit gerechtje te maken dus ideaal als het snel moet gaan. Alleen miste ik wel flink wat kruiden. Avocado pasta op zich lijkt me ook nogal weinig, vandaar ik er extra peper en wat zongedroogde tomaat heb bij geserveerd. Recept 

15 minute creamy avocado pasta

Benieuwd naar dit boek? Je kan het onder andere vinden bij Bol.com
Heb jij het boek al? Zo ja, wat vond je er van?


5 reacties:

nierika78 zei

Het chana masala recept is een klassieker in de Indische keuken, maak het al jaren klaar en smaakt altijd super lekker! En het is inderdaad super snel klaar. Ik doe er nog verse koriander bij op het einde, voor een lekker fris smaakje.
Ik ben geen held in desserten maken, maar haar recepten zien er wel leuk uit. Zal ze eens uitproberen. Merci voor de tip!

Daniëlle zei

Het klinkt allemaal erg lekker, ik denk dat ik het boek maar weer eens uit de kast haal :)

keosinwonderland zei

Ik ken dit boek nog niet, maar het lijkt me wel wat voor mij als glutenvrije vegetariër. Fijn dat er zoveel al glutenvrije recepten in staan; soms is het een hele uitdaging om een lekker uitziend recept glutenvrij te maken, dus dat scheelt.

Ik heb toevallig laatst zelf bramenjam met chia-zaad gemaakt (zie recept op mijn blog, voor degenen die het interesseert), en ik ontdekte inderdaad dat die niet heel lang houdbaar was. Ik heb zoals ik mijn moeder vroeger met zelfgemaakte jam zag doen gewoon de jam heet in hete Weckpotten gegoten en ze in koud water gezet om ze vacuüm te laten trekken, maar toch stond in no-time de schimmel erin. Bleek dat ik de potten toch echt had moeten Wecken. Tot nu toe houdt de tweede batch waarmee ik dat wel deed het goed, hopelijk blijft het zo. Dus misschien is dat een idee om de jam uit dit kookboek ook wat langer te bewaren. Of invriezen, misschien?

fiekefatjerietjes zei

Ik heb het boek (nog) niet, maar het staat wel op mijn wishlist (samen met nog heel wat andere boeken :-))

Veggieleven zei

leuke tip! ik kende het nog niet, maar na dit gelezen te hebben denk ik wel van het te kopen :-)