18 jun 2014

[Docu] Vegucated

Wat je vast nog niet wist: wij hebben geen distributie op onze TV. Op uitzondering van af en toe eens een film opnieuw bekijken uit onze DVD-collectie, staat dat ding meer stof te vergaren. Toch kijken we bijna iedere dag (al is het 10 minuten) naar iets en dan kiezen we tussen een serie of documentaire. We gaan alle mogelijke docu's binnen onze interesse's af: homesteading, bewustzijn en spiritualiteit, maatschappelijke problematiek maar eveneens gezonde voeding. Het voorbije weekend kozen we voor Vegucated ("Die hebben we al gezien?" - Oh toch niet!).


De documentaire gaat over 3 doorsnee vleeseters die worden uitgedaagd om 6 weken een vegan dieet te volgen. Alle drie de mensen komen uit een ander milieu en hebben een andere levenswijze. Zowel op het begin als op het einde van de docu moeten ze een medisch onderzoek ondergaan om te zien wat er op vlak van gezondheid veranderd is...en het is natuurlijk ook spannend of ze al dan niet vegan zullen blijven.

Het doel van deze docu is mensen aantonen hoe je de omschakeling kan maken van vlees naar vega... en vooral waarom. De docu focust zich hoofdzakelijk op de gezondheid en hoe het er kan aan toe gaan bij een beginner. De cravings, het leren omgaan met emoties... gek wat voeding toch met je hoofd aanvangen. Een rollercoaster aan emoties, het is ongelooflijk. De confrontatie met wat je eet, het stiekem verslaafd zijn aan bepaalde voedingsmiddelen die je toch niet meer mag eten, zelfs ontgiftingsverschijnselen zijn mogelijk waarbij je de muren kan oplopen. In de docu lijken ze er niet al te veel last van te hebben, waarschijnlijk door hun voedingskeuze (hier kom ik later op terug), het sociale aspect van een nieuwe voedingsgewoonte springt net iets meer naar voren, zoals hoe de omgeving er mee omgaat bijvoorbeeld.  Halverwege komt er ook wat dierenleed aan bod. Van het type Earthlings...ik was net aan het eten, dus na enkele minuten besloot ik toch door te spoelen. Slachthuis beelden zijn echt wel eye-opening voor degene die nog vlees eten dus ik begrijp wel waarom ze die beelden in de docu verwerkt hebben. Het shock-effect leek voor deze 3 mensen alvast doeltreffend. Ook leren ze wat labels zoals free range en organic betekenen. Niet veel, als het op dierenleed aankomt en ook dat leggen ze met handen en voeten uit.

Waar ik me een beetje aan stoorde was hoe simplistisch het dieet is. Het neigt soms een beetje naar vegan on the road junkfood, wat uiteindelijk niet veel gezonder is dan doorsnee vegetarisch eten (of zelfs flexi). Vegan betekent niet automatisch gezond en helaas is dat een puntje dat praktisch niet aan bod komt. Verwacht je dus niet aan een diepgaande nutriĆ«nten theorie.

Tussendoor komt er wat animatie voorbij, wat de docu net iets luchtiger maakt. En wat gebeurd er na de uitdaging, blijven ze vegan of niet? Daarvoor zal je toch de docu moeten bekijken.

Heb jij Vegucated al gezien?


0 reacties: