Toegegeven, het was in in 2013 niet altijd even makkelijk om erg groen te zijn... en van die goede voornemens bleef er op het laatst niet veel meer over, gewoonweg omdat ik er niet meer aan dacht. Al heb ik meer stil gestaan bij alles dan vorige jaren, toch denk ik dat het veel beter kan. Bij deze, een kleine terugblik op 2013 en de goeie voornemens voor het nieuwe jaar.
Een heel jaar geen boeken kopen heb ik niet volgehouden. Anderzijds deed ik het niet zo slecht, slechts 1 boek kwam uit de boekenwinkel, al de rest kwam van bij de kringloop. En daarbij heb ik ook een les geleerd: zelfs kringloop is geen goed idee want vaak blijven ze toch ongelezen. Het gevolg is dat ik massaal veel boeken heb weggegeven of 2dehands heb verkocht. Qua materiaal en cosmetica verliep het eveneens niet perfect...ik kocht een nieuw keukenapparaat en enkele nieuwe setjes make-up. Maar in vergelijking met vorige jaren, lijkt dit toch bijna een geslaagd doel.
De gezonde homesteader
Ik zag mezelf al als biologische boerin maar helaas, in realiteit was het anders. Al heb ik handgemaakte pasta en chips gemaakt, mijn moeder aan het werk gezien met groentjes inmaken, veel verder dan dat kwam ik niet. Deze luie vegi zette meer maaltijden op tafel die werden geïmproviseerd met wat er maar in huis te vinden wat (Zou ik dit ook in de pan gooien? Waarom niet!) in plaats zich te verdiepen in macrobiotiek en ayurveda. Op regelmatige basis kookte ik wel eens vegan maar het blijft moeilijk om vol te houden.
Op naar het nieuwe jaar!
2013
Over niets meer kopen enzo...Een heel jaar geen boeken kopen heb ik niet volgehouden. Anderzijds deed ik het niet zo slecht, slechts 1 boek kwam uit de boekenwinkel, al de rest kwam van bij de kringloop. En daarbij heb ik ook een les geleerd: zelfs kringloop is geen goed idee want vaak blijven ze toch ongelezen. Het gevolg is dat ik massaal veel boeken heb weggegeven of 2dehands heb verkocht. Qua materiaal en cosmetica verliep het eveneens niet perfect...ik kocht een nieuw keukenapparaat en enkele nieuwe setjes make-up. Maar in vergelijking met vorige jaren, lijkt dit toch bijna een geslaagd doel.
De gezonde homesteader
Ik zag mezelf al als biologische boerin maar helaas, in realiteit was het anders. Al heb ik handgemaakte pasta en chips gemaakt, mijn moeder aan het werk gezien met groentjes inmaken, veel verder dan dat kwam ik niet. Deze luie vegi zette meer maaltijden op tafel die werden geïmproviseerd met wat er maar in huis te vinden wat (Zou ik dit ook in de pan gooien? Waarom niet!) in plaats zich te verdiepen in macrobiotiek en ayurveda. Op regelmatige basis kookte ik wel eens vegan maar het blijft moeilijk om vol te houden.
Op naar het nieuwe jaar!
2014
Eerst dacht ik een hoop gedetailleerde doelen neer te pennen maar anderzijds dacht ik ook: ik doe gewoon zo groen mogelijk en zie hoe ver ik kan gaan! Op zich wel een goed idee voor de extreme onder ons maar kijk, er zijn nu eenmaal ook mensen die af en toe een schop tegen hun kont kunnen gebruiken en ik ben er (helaas) 1 van. Dus dan toch enkele concrete doelen, waarvan enkele in samenwerking met een goeie vriendin (die wel goed kan schoppen geven waarvoor mijn dank!).
Flexi-vegan
Vegan in de mate van het mogelijke. Ik kook niet iedere dag zelf en soms ben ik me ook niet bewust van verborgen ingrediënten in voedsel. Die 2 puntjes zijn makkelijk op te lossen als ik gewoon vaker zelf kook maar tijd hebben is vooral het probleem. En mijn gezondheid die ik moet in de gaten houden. Eitjes van eigen kippen vind ik trouwens wel oké. Ze zijn momenteel in hun winterstop dus weiger ik alles met ei te eten... maar naar de lente toe zou ik zogezegd niet langer vegan zijn als ik een vers eitje van hen zou eten. Tja, erg diehard vegan zal ik dus niet zijn... dierenleed-vrij daarentegen toch zoveel mogelijk. Bovendien zag ik onlangs een foto op Facebook voorbij komen van een vriend die zelf plantaardige melk had gemaakt. Als een man met plezier zoiets kan maken, dan moet dit mij zeker ook lukken.
Consuminderen
Vooral naar kleding toe zal dit een uitdaging worden. Mijn lieve hippievriendin kwam op het idee om dit jaar enkel kleding aan te kopen via Etsy (kleine eco bedrijfjes steunen) of via de kringloop. Wat wilt zeggen: niet langer kopen in ketens waar kleding verre van groen noch fairtrade is. Misschien ga ik ook wel weer zelf kleding maken, zoals ik als tiener deed. Een puntje dat om veel creativiteit zal vragen!
Minder spullen
Elk jaar weer gebeuren er enkele grote schoonmaken en elke keer weer ben ik verbaasd hoeveel spullen ik weg doe. Vorig jaar deed ik bij 1 van die opruimingen mee aan een 100 things challenge waarbij ik wel degelijk 100 spullen heb weggedaan. Dit jaar doe ik dit weer, onder het motto: (op)gebruiken, weggeven of recycleren.
Doe-het-zelf
Het sluit een beetje aan bij de vorige puntjes maar verdient toch een eigen plaatsje. Meer DIY. Ik ben alreeds goed begonnen door zelf verzorgingsproducten en supplementen te maken, zelf mijn haar te kleuren en te knippen, de tuin opnieuw aanleggen... maar hoe meer, hoe beter. Ik heb al een paar ideetjes in mijn hoofd waarbij ik hoop dat handigheid niet alleen weggelegd is voor mannen maar ook voor mij... maar daarover later meer! (Behalve als het blunders worden, dan hou ik het lekker voor mezelf)
En ten slotte, proberen op een leuke manier mensen te overtuigen ook groener te worden. Compassie-vol activisme en vooral er zodanig veel plezier in hebben dat mensen denken "Zo leuk, ik wil meedoen!". Dat lijkt me eigenlijk niet eens zo moeilijk.
Hebben jullie ook groene voornemens voor het nieuwe jaar?
1 reacties:
Het eco-vriendelijk kleren kopen gaat makkelijker als je een paar toffe ecowinkels in de buurt hebt. In Leuven heb je zo 2 klerenwinkels (Anders getint en Hempmade), verder koop ik hoofdzakelijk tweedehands. Af en toe 'zondig' ik eens, zolang het maar 2x op een jaar is, vind ik dit ok. Ecokledij is duur, maar daar ik maar 3x op een jaar een kledingstuk koop, mag het ook eens duurder zijn, denk ik dan. ;-)
Een reactie posten