1 aug 2013

The 100 Things {Summer} Challenge


De challenge is alreeds een maand bezig maar ik dacht er toch nog over te bloggen, gewoon omdat het zo een goed idee is...en eigenlijk kan je dit het hele jaar door doen. The 100 things summer challenge is een uitdaging verzonnen door de bloggers Nicole, Marieke, Lisanne en Jelle waarbij je een zomer lang probeert 100 dingen weg te geven/gooien.

Eigenlijk is het project niet nieuw. 1 van de eerste mensen die er een uitdaging van maakte, was een zekere Dave met zijn "100 things challenge", wat niet betekende om 100 spullen weg te doen maar om slechts met 100 spullen te leven! Daarna volgde Courtney en vervormde de uitdaging tot een soepeler iets, genaamd "Reverse 100 thing challenge" waarbij je, net zoals de zomer-uitdaging, probeert 100 spullen weg te doen. En zo ging de bal aan het rollen... overal kwamen er minimalisten tevoorschijn die slechts met 100 spullen gingen leven of zo'n grote opruiming deden dat ze uiteindelijk 800 spullen hadden weggedaan.

Misschien is het heel bewonderingswaardig... en eindigde het huis als zen tempel, of wie weet is het huis nu eindelijk op orde nadat ze bijna op een declutter reality soap terecht kwamen, wie zal het zeggen?
Slordig of niet, het is inspirerend om te proberen leven met zo min mogelijk spullen. Het betekent minder opruimen en schoonmaken, minder zoekwerk als je iets niet vindt, maar vooral meer ruimte en eenvoud in en rondom je huis. En voor wie het vanaf dan minimalistisch wilt houden, is het nog budgetvriendelijk ook.

Maar goed, die summer challenge. Deze uitdaging is voor ons vooral handig omdat er een Nederlandstalige facebookgroep bij hoort waar je jouw ervaringen kan delen en ervaringen van anderen kan lezen. Heb je zin om mee te doen? Dit zijn de richtlijnen:

  • Probeer 100 spullen weg te doen.
  • Elke nieuwe aankoop krijgt een +1
  • Geef voorang aan weggeven, 2dehands of kringloop. Hou weggooien als laatste optie.

Specifiek voor deze zomer uitdaging geldt ook nog tot je tijd krijgt tot 1 september. Maar uiteraard kan je het project langer laten duren... misschien lukt het je wel 200 spullen weg te doen tegen eind dit jaar?

Nog een tip die Jelle meegeeft is het bijhouden van een stuff list. Het kost veel telwerk maar zorgt er wel voor dat je bewuster wordt van alle spullen die je in huis hebt. Hier kan je alvast zijn lijst terug vinden, om je een idee te geven hoe je zelf aan een lijst kan beginnen.

Ik doe alvast mee met de uitdaging! Eerst begin ik met 100 spullen weg doen, daarna zie ik hoeveel er nog weg kan en met hoeveel spullen ik uiteindelijk zal leven. Waarschijnlijk kom ik niet aan 100 door al mijn schilder- en ander creatief materiaal (tientallen tubes, potjes, noem maar op) maar op andere vlakken kan dit best lukken. Doe jij ook mee?

Interessante artikels:
Declutter your life door Zenhabits.
Avoid new stuff door MnmList
5 simple steps to declutter your closet door MnmList
10 creative ways to declutter door Becoming Minimalist

Bron foto 1

2 reacties:

Anoniem zei

Leuk! Ik dacht dat je het op kon delen in stukjes, en dat sommige dingen dan niet meetellen, bvb bestek of zoals bij jou schildergerief. Moest ik al mijn fotomateriaal moeten wegdoen, plus de foto's zelf, dan had ik zeker 500dingen die buiten moesten. Ik ben nog steeds aan het twijfelen om het te proberen, ik hou zo van boeken! Maar alvast veel succes, hou ons op de hoogte!

Marloes | The Style Sandwich zei

Oh ja daar heb ik eens over gehoord, lijkt me zo moeilijk! X