27 jul 2013

Recept: Zelf chips maken


Chips zijn eigenlijk niet zo gezond en van sommige merken zijn de chips theoretisch gezien niet eens echt aardappelen. En dan zwijgen we nog van de vele smaak- en kleurstoffen. Zelf maken dan maar! Het is niet alleen gezonder om ze zelf te gaan maken omdat je zo enge additieven weet te ontwijken maar daarnaast is het nog lekker ook. Homemade chips... ze zijn hier zo populair dat zelfs 'normaal eet ik geen chips-mensen' hier nu opeens wél graag chips eten. En ik ben ook niet bang om gasten dit voor te schotelen want het is de eerste kom die leeg gaat. Missie geslaagd dus! En hieronder kan je lezen hoe:

Wat heb je nodig?
- Een mandoline en/of dunschiller
- Groenten die in plakjes gesneden kunnen worden, zoals pastinaak, zoete aardappel, rode biet,... maar voor gewone standaard chips kan je uiteraard ook gewone aardappelen nemen
- Een frituurketel
- Een vergiet
- Wat zout, en optioneel: peper en kruiden.


Zo begin je eraan.
Snij de groenten in dunne millimeter plakjes. Ze mogen absoluut niet te dik zijn anders bakken ze niet goed en aardappels kunnen al gauw naar friet smaken in plaats van chips. Je hebt dus écht wel een mandoline nodig want met een schilmesje kan je nooit zo dun gaan snijden (gevaarlijk!) en waarschijnlijk zijn ze dan ook niet allemaal even dik. Er is 1 uitzondering waar je een mandoline niet voor nodig hebt en dat is pastinaak. Door de textuur kan je pastinaak niet zo handig met een mandoline snijden, maar je kan hem gewoon dus schillen met een dunschiller zoals bij wortels. Op foto kan je mijn mandoline zien en zoete aardappel. Deze plakjes waren al redelijk dik maar zoete aardappel is een groente die enorm krimpt tijdens het frituren, dus dat geeft niets. Let wel: bij aardappel moeten de plakjes veel dunner zijn.

Vervolgens laat je de plakjes weken in wat water voor 10 minuten. Dit is om al het zetmeel af te spoelen en maakt de chips minder plakkerig. Je giet ze daarna allemaal in een vergiet en laat een tijdje staan om het overtollige water te laten afdruppen. Intussen kan je de frituurketel opwarmen.


En dan is het tijd om te frituren!
Of simpelweg alles in de frituurketel kieperen. Een handje vol is genoeg om per keer want als je alles in 1 keer wilt laten frituren, bestaat de kans dat alles aan elkaar gaat plakken. Vooral bij zetmeelrijk voedsel (zoals aardappelen) kan dit gebeuren. Op foto zie je zoete aardappel gesneden met de mandoline en pastinaak gesneden met de dunschiller.

Wanneer je de aardappelen of groenten frituurt, hou je alles in het oog tot ze goudbruin worden. Tussendoor kan je er eens eentje uithalen en laten afkoelen. Zijn ze mooi knapperig, dan zijn ze geslaagd! Je giet ze terug in het vergiet en laat alles mooi afkoelen. Daarna strooi je er wat zout over en klaar!

Optioneel: Je kan ook experimenteren met kruiden. Aardappelchips kunnen bijvoorbeeld heel lekker zijn met rozemarijn. Of probeer eens een mengeling van peper en zout. Of Italiaanse kruiden. Genoeg mogelijkheden!


Meer ideetjes
Vind je frituren niet zo gezond? Probeer dan eens alles in de oven te bakken! In plaats van frituurvet, besprenkel je de groenten met (olijf)olie en kruid je alles voor het bakken (ipv na het bakken zoals bij frituren). Je zet de oven tussen de 180°-200° en laat ze +-10 minuutjes bakken (of tot ze aan de randjes donkerbruin worden).
Een andere mogelijkheid is dehydreren. Hiervoor zijn niet alle groenten geschikt (aardappel bijvoorbeeld al zeker niet), vandaar wordt er vaker fruit gebruikt. Denk aan gedroogde bananenchips, appelschijfjes, mango...

Eet smakelijk! 

3 reacties:

Nancy zei

Dit ga ik dus echt proberen, maar dan dan ovenversie :-) Dankjewel!

Anoniem zei

Met zoete aardappel doe ik het ook vaak, lekker eh!

LifeOfBun zei

Oehhh :D met fruit lijkt t me ook lekker