14 nov 2012

Het vervolg van: Stoppen met Shoppen.

Een groot half jaar geleden schreef ik een blogpost over Stoppen met Shoppen, een project dat online gelanceerd werd door een paar enthousiastelingen die besloten voortaan geen kleding meer te kopen maar in plaats daarvan te consuminderen en deel te nemen aan swaps. Voorbije weekend kon je in Het Laatste Nieuws het verhaal lezen van 4 vrouwen die een poging hadden gewaagd, waaronder ikzelf. Helaas is het artikel niet online beschikbaar, dus besloot ik hier maar eens verder te vertellen hoe het met mijn poging gaat.

Kort maar bondig: Ik heb gezondigd!

Sinds april heb ik verschillende keren toch iets gekocht. Enkele maanden na de start was het al zover: Ik kocht een felpaarse poncho op een folkfestival. Dat heb ik te danken aan mijn Nederlands kruidenzusje want zij had net dezelfde gekocht en ik vond die zó tof, dat ik precies dezelfde wilde. Met als het excuus ik op een festival niet wilde rondlopen met een jas als het iets te koud werd. (Geef toe, dat is geen zicht.)

Daarnaast ben ik ook een keertje gaan winkelen met mijn vriend en kocht ik een dikke warme sweater met rits die eveneens kan gebruikt worden als herfst-mantel. Voor de zomerjas werd het iets te koud, voor de winterjas was het nog te warm, dus deze trui leek heel handig te zijn voor bij de seizoenswisseling. Ohja, en schoenen... wat ook wel mocht want mijn vorige hadden afgebroken hakjes en waren niet langer waterdicht.

Ten slotte heb ik ook nog een t-shirt gekocht op een festival om de activistengroep Sea Shepherd te steunen.  Een t-shirt is wel 1 van de laatste dingen die ik nodig heb maar het was voor een goed doel. En bovendien vind ik het stiekem wel stoer, die print waarop vermeldt staat hoeveel boten ze hebben doen zinken om de walvissen en dergelijke te redden.

En dat is alles. Dus ja, ik hield het niet vol maar al bij al valt het heel goed mee. Ik heb minder, véél minder gekocht en kan dus trots zeggen dat ik (toch op dat vlak) aan het consuminderen ben.

Dan verzorgingsproducten en cosmetica. Eerst hield ik het niet vol... dat kleurtje paste immers ook bij mijn ogen, ik wilde een shampoo om mee af te wisselen, een nieuwe lotion uitproberen, noem maar op. Met als gevolg ik veel kocht en de hoeveel producten bleven opstapelen in de badkamer.  Maar dat is nu ook voorbij: mijn voorraad make-up is groot genoeg voor jaren ver en de verzorgingsproducten worden langzaam maar zeker toch opgebruikt. (5 van deze producten kan je hier lezen) Dus ja, het was een langzame start maar uiteindelijk kregen de verzorgingsproducten en make-up ook een plaats op mijn consuminderen-lijst.

Er is nog 1 iets waar ik wel moeite mee heb: boeken. Maar ik heb mezelf en mijn vriend beloofd geen boeken meer te kopen voor de rest van het jaar (phoe, dat wordt makkelijk) en eerst al mijn boeken (en misschien de zijne) uit te lezen. (Dat wordt moeilijker...) En als ik het vergeet, krijg je de toestemming om me een flinke trap onder mijn zitvlak te geven.

Wie van jullie is ook bezig met consuminderen of het project Stoppen met Shoppen? Ik lees graag meer over jullie ervaringen!

1 reacties:

Steffi de la Montagne zei

Ik probeer zelf ook te consuminderen. Mijn make-up en verzorgingsproducten stash is nu alleen wat ik gebruik en als het op is maak (of koop) ik weer iets nieuws.
Verder koop ik nog steeds wel kleding, maar nu meestal 2e hands als het kan. Geen boeken kopen lijkt me wel lastig!