20 sep 2012

Natuurcosmetica, waar te koop?


Sommige mensen denken dat natuurlijke cosmetica moeilijk te vinden is, vandaar heb ik deze blogpost geschreven. Je hoeft het niet zo ver te zoeken en het hoeft ook niet zo duur te zijn! Hieronder vind je een overzicht van de winkels die ik ken:

Bioplanet
Deze winkel is de dochteronderneming van de Colruyt die 7 winkels bevat over heel Vlaanderen met een aanbod van ongeveer 7.300 eco/bio producten. Een deel daarvan is uiteraard cosmetica, met onder andere Hauschka, Weleda, Sante, Kibio, Logona, Sealine, Urtekram, De Traay. Heb je geen bioplanet in de buurt, dan kan je altijd een bestelling online plaatsen en je producten afhalen in een Colruyt winkel.

Essenza
Deze winkel lijkt heel sterk op de Nederlandse De Tuinen en heeft 14 winkels over Vlaanderen. Hier vind je onder andere Weleda, Kibio, Hauschka, Lavera, Earth Line, Couleur Caramel en Yes to. Essenza heeft eveneens een eigen merk met verzorgingsproducten en verkoopt daarnaast ook andere producten zoals kaarsen en wierook. Wel gezellig om eens te bezoeken!


Natuurwinkels, drogist & supermarkt
Meestal zijn natuurwinkels zelfstandige zaken en vaak ook te vinden in kleinere steden. Elke natuurwinkel kiest hierbij zelf hun aanbod aan natuurcosmetica dus als nieuwe bezoeker weet je meestal niet welke merken je er zal vinden. EVA heeft wel een handige gids online gezet, waar je bio winkels per locatie kunt vinden in Vlaanderen. Vergeet niet: sommige bio winkels verkopen alleen voeding dus best jezelf eens informeren voordat je op zoek gaat naar je favoriete cosmetica.

Daarnaast zijn er steeds meer ketens die een klein aanbod natuurlijke cosmetica aanbieden. Zo heeft de supermarkt Delhaize onlangs Care Natural gelanceerd, heeft de drogist het Kruidvat sinds enkele jaren Pure & Nature en heeft de Bodyshop sinds kort hun eerste lijn met een ecocert label: Nutriganics.

Wie proefdiervrije cosmetica zoekt (waarbij natuurlijk/bio of eco labels niet noodzakelijk zijn), heeft het nog gemakkelijker: met deze proefdiervrije gids kan je zien welke merken niet testen op dieren. Denk aan winkels zoals Bodyshop & Rituals, of de budgetvriendelijke Kruidvat en Hema.

Online
Tot slotte kan je ook online bestellen. Dat is natuurlijk wel anders aangezien je de producten niet kan zien maar als je weet wat je wilt kopen is het best wel handig. Ik heb mijn voorkeur om nieuwe producten te kopen in de winkel, maar sommige producten zoals klei en ingrediĆ«nten (om zelf te maken), koop ik graag bij Druantia. Bij deze winkel vind je onder andere Logona, Lavera, De Traay en Argiletz. Uiteraard zijn er veel meer winkels te vinden met andere merken, dus het is even rondkijken op het internet.

Nederland?
Ben je van Nederland, dan kan je de bovenstaande lijst waarschijnlijk niet echt gebruiken (behalve als je een bezoek komt brengen aan ons landje), vandaar wijs ik je graag door naar een andere blog, waar ze een gelijkaardige lijst hebben samengesteld maar dan specifiek voor Nederland.

0 reacties: