2 jul 2012

5 alternatieven voor deodorant

Natuurlijke cosmetica wordt stilletjes aan een trend, maar hoe zit het met deodorant? Is het mogelijk om geuren te voorkomen door een gezonder en milieu-bewuster alternatief? Zeker dus wel! Hieronder geef ik alvast 5 alternatieven op een rijtje.


Aluin. Degene die een voorkeur hebben naar planten en olie, zullen niets hebben aan aluin want ook al komt dit product vaak in de natuur voor, het wordt meestal industrieel bereidt. Het is geurloos, geeft geen irritatie, werkt lang en is goedkoop. In tegenstelling tot andere aluminium soorten (te vinden in gewone deodorants) is dit een soort die niet in de huid kan doordringen.


Kokosnootolie. Er bestaat zowel een vaste als vloeibare variant. Het is een natuurproduct, geurloos (tenzij anders aangegeven) en bovendien verzachtend voor de huid. Naar gelang hoe snel de olie in je huid dringt, kan de tijd tot geurloos zijn verschillen. Wie veel tijd heeft, kan er ook deo bars van maken, al dan niet gecombineerd met een eigen gekozen geur. (zie etherische olie)Natriumbicarbonaat. Of het Engelse baking soda. Het is een product dat vaak gebruikt wordt zowel om te  reinigen als in de keuken. Terug ook een goedkope optie en geurloos maar een klein nadeel: als je niet goed oplet kan het vlekken nalaten. Als je baking soda gebruikt moet je dus wel zorgen dat je oksels goed droog zijn zodat het geen sporen na laat op kleding. Ook met dit product kan je verschillende combinaties gaan maken. (zie ook do-it-yourself)


Etherische olie. Voordelen: je kan zelf de geuren kiezen en het is eenvoudig te maken. Nadelen: Etherische olies zijn vaak duur in aankoop en een mengsel met water moet je goed schudden, anderzijds geeft een mengsel met olie kans op vlekken. Dit is af te raden na een scheerbeurt en sommige moeten eveneens opletten met een (zonne-) allergie. Vooral aan te raden voor mensen die al over een basiskennis aromatherapie beschikken!Do-it-yourself. Voor degene die een stapje verder willen met de kokosnootolie of de baking soda, zijn er een hoop recepten terug te vinden om zelf een deodorant te maken. Deze lotions en deo bars blijven vaak langer werken dan een enkel ingrediënt en eveneens op volledige natuurlijke (indien gewenst zelfs biologische) basis. Hier heb je wel wat tijd voor nodig en moet je wel de nodige ingrediënten zien te vinden. En uiteraard kan je kiezen tussen geurloos of een gekozen geurtje. Deze website bevat een recept met ingrediënten die je makkelijk terug kan vinden.

Heb jij 1 van deze alternatieven al uitgeprobeerd? Wat vond je er van? Zo niet, durf je het uitproberen?
This entry was posted in

10 reacties:

Emmy zei

Wauw, dit klinkt ontzettend fijn!

Ik ben zelf allergisch voor parfum en ik merkte tot mijn grote schrik dat ik sinds een paar dagen onder de uitslag onder mijn oksels zit :( misschien zijn dit soort opties een heel mooi alternatief voor deo.

Kari zei

Ik gebruik een goedkope aluinstick van kruidvat (mannenafdeling), en zeer tevreden over. Geen irritatie.

baking soda vind ik te agressief voor de huid, daar kreeg ik jeuk van, terwijl ik nochtans niet speciaal een gevoelige huid heb of allergisch ben, en bovendien werkt het minder goed als deo.

Lindsay zei

Ik gebruik ook aluin en soms gebruik ik er nog eens een bio-deo of spray met etherische olie bovenop - bijvoorbeeld wanneer ik uitga ofzo. Ook meer dan tevreden! Ik wist niet dat je aluin bij het kruidvat kon krijgen, zal ik eens naar uitkijken, bedankt! :)

Anoniem zei

Ik gebruik puur kokosvet, zonder toevoegingen, ik maak er verder niets van of mee, gewoon onder mijn armen smeren, klaar ! Fantastisch. Ik transpireer behoorlijk en kon eigenlijk niet zonder een goede deo, in de loop van de dag nog wel eens extra zelfs en dan nog rook ik mijzelf soms. Ik heb jarenlang deoleen gebruikt, omdat dat geurloos is en goed werkt, maar zelfs dan was ik niet altijd zeker en mijn kleding rook echt aan het eind vd dag. Ik ben heel blij met de kokos, ik gebruik geurloze en aan het eind van de dag ben ik nog steeds zo fris als een hoentje !

Anoniem zei

Kokosvet is een goede tip, heb het nog niet uitgeprobeerd. Ik gebruik zelden deo, indien nodig heb ik een kleine sprayfles van Weleda of zelfgemaakte deo. Ik maak mijn deo met etherische olie en gebruik als basis vodka. Is zeer effectief, maar kan al eens pijnlijk zijn op geschoren oksels.

Anoniem zei

Bedankt voor de kokosvettip. Nog niet geprobeerd. Ik gebruik zelden deo. Indien nodig heb ik een sprayfles van Weleda of zelfgemaakte deo. Ik maak mijn deo op basis van vodka, met etherische olie. Kan wel eens pijnlijk zijn op geschoren oksels, maar zeer effectief.

Anoniem zei

Bedankt voor de kokosvettip. Nog niet geprobeerd. Ik gebruik zelden deo. Indien nodig heb ik een sprayfles van Weleda of zelfgemaakte deo. Ik maak mijn deo op basis van vodka, met etherische olie. Kan wel eens pijnlijk zijn op geschoren oksels, maar zeer effectief.

De Gulle Aarde zei

Interessant.....en zo'n deo bar, dat ga ik ook maar eens proberen.

Anoniem zei

mentholpoeder! ruikt heerlijk en je blijft er zeker wel 10-12 uren fris mee. Eventueel neem je zo n poederflesje mee zodat je in de loop van de dag nog een keer je oksels kunt spoelen met water en weer bij kan poederen. let er wel op dat er soms witte strepen zichtbaar kunnen zijn(klonteren door mengen met water/zweet). Dit kun je voorkomen door je oksels goed te drogen voordat je gaat poederen en niet te dik te poederen! Na een uur zie je er niks meer van ! Draag je wit en weet je zeker dat je je shirt niet uit zult doen zodat anderen je oksels kunnen zien, dan is t echt een aanrader!

Artemisiana zei

Ik gebruik kokosvet onder mijn oksels en smeer daarop natriumbicarbonaat. Helpt prima, zelfs na een lange werkdag ben ik nog steeds fris. Ook een probaat middel tegen zweetvoeten!