9 feb 2019

Vegan voor Dummies: Review + Giveaway!


The Economist en Forbes hebben onlangs 2019 uitgeroepen tot 'Jaar van de Vegan' en dat heeft toch wel enige reactie uitgelokt. Hollywood sterren vragen hun instagram fans om een vegan challenge aan te gaan, internationale merken lanceren een vegan aanbod. De laatste jaren is de trend erg gestegen op zowel voedingsgebied, als lifestyle producten. Er is tegenwoordig zoveel op de markt, waar kan een beginner het best starten?

Een tijdje geleden kreeg ik dit boek in de bus. Vegan voor dummies. Waarschijnlijk heb je ooit al van deze boekenreeks gehoord en zo niet, heb je ze vast wel al eens gezien. Deze reeks bestaat uit handleidingen voor beginners uit om het even welk vak of interesse. De boeken kan je herkennen aan hun kleurstijl die bij elk boek terug komt en natuurlijk ook hoe in de inhoud is onderverdeeld. Doorheen het boek vind je korte samenvattingen, herkenbare logo's, definities. Voor haast elk onderwerp bestaat er wel een dummies boek en sinds kort dus ook eentje voor vegans.


Dit boek is in de eerste plaats voor de beginner. Mensen die vegan overwegen maar niet weten waar te beginnen. Of waarom. Wat kan je allemaal eten, welke keukenspullen heb je nodig, hoe zit het met kleding? Dit soort vragen worden allemaal beantwoord in het boek. Bij de inhoud vind je hoe het boek is onderverdeeld volgens thema. Vegan leven, vegan eten, recepten volgens smaak en tenslotte enkele handige bijlages.


Op de volgende pagina vind je weer de inhoud terug maar deze keer onderverdeeld met ondertitels. Bij vegan leven vind je onder andere een hoofdstuk over waarom iemand vegan zou worden, een ander hoofdstuk vertelt over de vegan lifestyle waaronder kleding, interieur en vrije tijd. Als je naar specifieke thema's of vragen op zoek bent, zijn deze pagina's het handigste omdat je niet alleen per thema kan gaan zoeken maar bijvoorbeeld ook volgens een ingredient (bijvoorbeeld zuivelvervangers) of een recept (zoals wortel-currysoep). Het boek heeft aan de achterkant wel een index maar deze inhoud-tabel is zo uitgebreid dat je die waarschijnlijk niet eens nodig zult hebben.


Het boek bevat handige tabellen waar je altijd kan op terug keren. Aan de voorkant vind je een spiekbriefje met E-nummers die je best ontwijkt en doorheen het boek vind je andere tabellen zoals aanbevolen documentaires, op welke manier je best je groenten bewaart, een seizoenskalender, een gewichtstabel voor het koken, receptenoverzicht, handige websites.

Na een grote introductie tot vegan leven en eten, gaat het boek over tot koken. Wat heb je nodig van materiaal, in de voorraadkast, hoe vervang je zuivel, wat is aquafaba? Dit boek begint echt van 0 en kan zelfs een persoon met 2 linkerhanden in de keuken aan het koken zetten. Je leert meer over verschillende soorten pasta's, hoe je groenten kan bereiden, het verschil tussen stomen, koken, blancheren. Dit is vooral heel handig voor de mensen die denken dat ze niet kunnen koken want met dit boek leer je het écht allemaal.

Doorheen het boek vind je ook tal van recepten, 94 om precies te zijn, zowel simpele recepten zoals een salade, bananenijs of bouillon tot volwaardige maaltijden als lasagna, een ovenschotel, pasta's en tal van desserts zoals aardbeientaart, brownies en koekjes.

Is dit boek aan te bevelen als beginner?
Kort samengevat: ja. Het boek zit heel praktisch in elkaar, is laagdrempelig en bevat echt alle informatie over de vegan lifestyle die je als beginner nodig hebt. Toen ik vegan werd heeft het me enige maanden gekost om alle informatie te verzamelen, mensen te mailen, op zoek te gaan naar de juiste websites, boeken, recepten. Als beginner kan je dus een hoop research en tijd besparen door simpelweg dit boek te lezen en gewoon aan de slag te gaan.

Het boek is voor 19.99€ te verkrijgen bij de boekhandel, onder andere bij Bol.com.

GIVEAWAY
Ik mag 1 exemplaar weggeven voor iemand die dit boek goed kan gebruiken. Ben je zelf al lange tijd vegan, dan mag je gerust ook mee doen voor iemand anders. ;)

Wat hoef je hiervoor te doen?
-Laat mij weten in een comment (hier of op Facebook) waarom je dit boek wilt winnen.
-De winnaar wordt aangekondigd op Facebook en op deze blog op 15 februari.

Edit: De winnaar is Petra Stein!! Proficiat! Ik stuur je een mailtje om je adres te verkrijgen. :)


Deze blogpost bevat een product dat werd opgestuurd. Lees de disclaimer voor meer info.

7 reacties:

Unknown zei

Hey Lindsay, wat een mooie blogpost en een mooie giveaway! Ikzelf heb sinds moeite met mijn vegan life style en merk dat ik verslap met etiketten lezen.. Kennis van de niet e-nummers heb ik ( nog) niet. Ik ben niet een compleet beginner met er valt zeker nog winst te behalen qua kennis... En misschien ook motivatie. Bedankt voor deze duidelijke post.
Liefs Petra Stein

Leen Lagaeysse zei

Ikzelf ben al anderhalf jaar vegan, maar mijn schoonzus is een beginnende vegan.
Dit boek zou een leuk cadeau zijn voor haar :-)

Stephanie Boone zei

Ik zou dit graag cadeau doen om iemand te inspireren en makkelijker te laten overstappen naar veganisme.

Wendydingetje zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Unknown zei

Oh wauw.. dit zou wel een echt hulpmiddel zijn voor ons. Met 2 kleutertjes in huis is het niet altijd gemakkelijk om snelle vegan maaltijden te maken. Wij duimen!!

Evelyne Mertens zei

Ik ben al acht jaar vrijwillig diëtiste bij EVA en BE VEgan. Dagelijks beantwoord ik vragen van mensen i.v.m. plantaardige voeding, help ik hen op weg en ondersteun ik hen. Hoewel ik al veel mensen heb kunnen overtuigen van de voordelen van een vegan lifestyle, waren mijn eigen ouders niet erg enthousiast. Vegetarisme oké, maar veganisme was voor hen een stap te ver. Ondertussen beginnen ze zich meer en meer open te stellen voor het veganisme, maar enerzijds door onwetendheid en anderzijds doordat er zo ontzettend veel informatie over te vinden is, weten ze niet goed hoe ze op een gezonde en lekkere manier plantaardig moeten eten. Omdat ik merk dat ze niet steeds mij met al hun vragen willen 'lastigvallen', zou het ideaal zijn als ik hen dit boek cadeau kan doen!

Lie$beth zei

Na jaren vegetarisch te eten, heb ik al een tijdje meer interesse in veganisme, maar ik blijf gemakkelijkheidshalve grijpen naar vegetarische voedingsmiddelen. Dit boek kan me zeker en vast helpen.