7 feb 2015

[Boek Review] Isa does it

Enige tijd terug kocht ik Vegan with a Vengeance, geschreven door Isa Chandra Moskowitz. Net als al haar andere boeken schijnt het een heel goed boek te zijn alleen... geen foto's! Dat vind ik heel jammer aan sommige kookboeken en eerlijk, dat is ook de reden waarom ik er nog niet uit gekookt heb. Maar onze gebeden werden verhoord en Isa besloot een nieuw boek te publiceren mét foto's. Isa does it!


Iets kleiner dan een A4, 320 pagina's met een totaal aan 150 recepten, dat maakt het boek eentje van het zwaardere formaat. Veel recepten zijn voor mij echt gloednieuw, andere zijn variaties op meer bekende maaltijden. Er komen ook veel culturen aan bod: Italiaans, Japans, Indisch of het Amerikaans-met-handen-eten, zomervoedsel tot comfort food. Voor elk wat wils! Voor de beginner is er een uitgebreide inleiding. Over voedingswaren die je best altijd in huis hebt, het leren snijden van tofu, handig keuken materiaal en zelfs alternatieven voor voedingsallergieën.


De plusjes en minnetjes

+ Een hele mooie layout die makkelijk te lezen is
+ Prachtige foto's (de meeste maar niet alle recepten hebben een foto)
+ Ook geschikt voor beginners
+ Uitleg makkelijk te volgen, ook tijdens het koken
+ Isa schrijft ook heel leuk, vaak bevatten de recepten ook handige "notes".

Niet zozeer een minpuntje, maar eerder naar gelang je voorkeur:
- Veel recepten met seitan of tofu. Leuk nieuws voor mensen die dit graag eten, minder leuk voor mensen die niet graag vleesvervangers gebruiken. Daardoor bevat het boek hier en daar wel eens een vlees-achtige foto, vooral de recepten met seitan dus.

Enkele lekkere foto's uit het boek:


Getest ende gekeurd
Met zo'n boek is het onmogelijk niets uit te testen. Dit zijn de recepten die ik al geprobeerd heb:

  • Marbled banana bread Dit is echt heerlijk! Als ik me het goed kan herinneren, heeft de cake niet optimaal gerezen (Ja ik steek het weer op de oven hoor) en ik ben geen meester in marmeren maar voor de rest niets op aan te merken! Ik vond dat het een beetje smaakt naar broodpudding. Het recept is op haar eigen website te vinden hierzo.
  • Puffy pillow pancakes Voortaan gebruik ik altijd dit recept voor pannekoeken, dat zegt wel genoeg denk ik! Uiteraard een glutenvrije versie en ik gebruik ook notenmelk in plaats van soja, werkt perfect. Recept.

Eigen variant op de pannekoeken. Met bananencreme en chocoladesaus, mmm!

  • Scrambled chickpeas Beter dan scrambled tofu en je hoeft nooit meer een geklutst eitje te missen bij je ontbijt. Dit is zoveel keren gezonder en lekkerder.
  • Chocolate-zucchini bundt cake Het rijzen was een fiasco omdat ik een foutje had gemaakt: ik had de courgette gemixed in het deeg in plaats van het geraspt toe te voegen. Het gevolg was een klein bol gebarsten cake... maar wel lekker! Het deed me aan brownies denken en heb het dus uiteindelijk ook zo gesneden. Tip voor de moeilijke eters zoals mijn zusje: laat ze eerst hun stuk cake opeten voordat je vertelt dat er courgette inzit. De gezichtsexpressie nadien is goud waard!

Dragon noodle salad

  • Dragon noodle salad Ik keek eerst wat raar naar wat er allemaal in die dressing moest maar eenmaal op de noodle salade, was het erg smakelijk. Een beetje pikant en toch fris, een ideaal receptje voor in het tussenseizoen. Recept
  • Everyday pad thai Ik had niet alle ingrediënten in huis dus maakte ik er een eigen variant op. Eigenlijk was het me meer om het sausje te doen. Eerst had ik wat schrik om alles te mengen want miso is voor mij al gauw teveel. Maar dit sausje viel heel goed in de smaak, zelfs bij mijn vriend (die wel eens een sausjesfobie durft hebben). Recept

Nog geen enkel recept is tegen gevallen en dat is toch wel fijn nieuws! Ik durf zeggen dat dit boek toch een plaatsje heeft verdiend in mijn top 3.

Benieuwd naar dit boek? Je kan het onder andere vinden bij Bol.com.

8 reacties:

Anoniem zei

Toffe review! Ik heb ook een hekel aan kookboeken zonder foto's...
Dit boek staat nog op m'n wishlist, precies toch eentje om te hebben!

Galina zei

kom net voor het eerst op je site terecht en besloot je gelijk te volgen op bloglovin :)

Ik vind het ook irritant als er geen foto's in kookboeken, vind het dan minder snel inspirerend denk ik. ben zelf geen vegan, maar probeer wel minimaal twee keer per week vegan te eten en de recepten die je opnoemt zien er heerlijk uit. Toch eens overwegen om het boek aan te schaffen :)

DorienYoga zei

Ziet er een fantastisch kookboek uit! Zelf ben ik vegetarier, niet veganist, maar het is ook goed om hier bewust mee om te gaan. Een kookboek die wel eens wil uitproberen. Bedankt voor de tip!

Susanne zei

Wat leuk om dit te zien! Ik ben ontzettend fan van Isa (ze lijkt me een geweldig mens). Heb je die koffte ballen al geprobeerd (in die gele saus)? echt een aanrader ;)

Lindsay zei

Hey Susanne,

Nee dat recept heb ik nog niet geprobeerd, maar ga ik zeker eens maken! Intussen heb ik ook al de Belgian beer stew gemaakt, die was ook heel lekker. :)

Xaviera zei

Dat ziet eruit als een leuk kookboek! Die Puffy pillow pancakes klinken heerlijk. Leuk om je weer terug te vinden Lindsay, ik zag dat je mijn blog was gaan volgen en toen ik klikte op je naam herkende ik je gelijk van vroeger! Mooie blog heb je, ik ben je terug gaan volgen. Liefs :)

brugesvegan zei

Ik heb Vegan with a Vengeance, en vind het wel een goed boek. Maar dit lijkt nog wel leuker :-)
bedankt voor de tip

Babs zei

Ik heb ook Vegan with a vengeance maar ik ben echt een food foto lover...en dat vond dan weer een nadeeltje...hou echt van foto's.