7 nov 2014

[Recept] Chocolat Chip Pumpkin Muffins

Halloween is voorbij en dus nemen mensen naar het schijnt afscheid van hun pompoenen. Wij niet! Onze uitgekerfde Jack staat nog steeds op tafel en de inhoud komt op tafel en zelfs in de diepvriezer. Oh en pompoensoep, die wil ik ook nog maken! Misschien ben je al die pompoenen wel beu gezien... mooi! Dan kan je er nu lekkere muffins van maken. :)


Het oorspronkelijke recept komt uit het boek 'Vegan Cupcakes Take Over The World' maar ik heb het lichtjes aangepast naar mijn eigen voorkeur. Dit recept bevat geen kaneel, geen gluten en geen soja maar in plaats daarvan nootmuskaat, glutenvrije bloem en hazelnootmelk.

Wat heb je nodig (voor 12 muffins):
1 cup verse pompoenpuree*
1/3 cup zonnebloemolie
1 cup suiker
1/4 cup hazelnootmelk
1 theelepel vanille extract (ik gebruik zelfgemaakte op alcohol)
1 + 1/4 cup witte glutenvrije bakbloem (bv de witte broodmix van Schär)
1/2 theelepel bakpoeder
1/2 theelepel baking soda
1/2 theelepel nootmuskaat
1/4 theelepel zout
1/2 cup chocoladebrokjes

De bereiding
Verwarm de oven op 180°C.

*Pompoenpuree maak je door stukjes pompoen op een bakplaat te bakken op 150°C of meer, naar gelang hoe groot de stukken zijn. Ik had gemalen pompoen gebruikt uit onze uitgekerfde pompoen en hiervoor was 10 minuten bakken ruim voldoende. Haal de pompoen uit de oven en maak er puree van met een pureestamper. Simpeler kan niet! In het oorspronkelijke recept stond er pompoenpuree uit blik... ieeew! Vers is zoveel lekkerder, maar ja... als het echt niet anders kan, dan lukt pompoen uit blik ook wel.

Kies eerst of je warme of koude pompoenpuree wenst te gebruiken. Komt de pompoen vers uit de oven, laat je die best even afkoelen als je echt chocolade brokken in je muffins wilt. (zie foto) Wil je liever gemarmerde muffins, dan kan je de chocolade gelijk aan het warme mengsel toevoegen. Meng de droge ingrediënten in een eerste kom en de natte ingrediënten in een 2de. Voeg langzaam de mengsels samen in 1 kom en meng alles goed met een lepel tot je een mooi vloeibaar deeg bekomt. Wil je absoluut geen pompoenvezels meer dan kan je (net als ik) ook alles in de blender gooien en die al het werk laten doen. Het bespaart je een beetje tijd en je deeg zal mooi egaal zijn.


Voor degene die chocolade brokjes willen, kan je nu tenslotte de chocolade toevoegen. Terug goed mengen (niet met de blender!) tot alles mooi verdeeld is.

Nu kan je het deeg verdelen. Vet een muffin/cupcake bakvorm in met wat plantaardige olie en doe er voor 2/3 deeg in. Als alternatief kan je ook papieren cupcake vormpjes gebruiken. In dit geval leg je de vormpjes in de bakvorm en ook hiervoor doe je 2/3 deeg in het vormpje. Sommige bakken ook hun cupcakes zonder bakvorm maar in dit geval raad ik het af omdat het deeg vloeibaarder is dan een standaard cupcake beslag en dus je papieren vormpjes het misschien kunnen begeven.

Bak de muffins voor ongeveer 22 minuten op 180°C. Deze muffins zijn heel erg chewy! Wil je ze liever iets droger, verleng de baktijd dan met 5 minuten.

Smakelijk!

0 reacties: