26 mei 2014

[Dierenrechten] Adopteer eens... een kip!

Gisteren was het zover. We hadden besloten om voor het eerst kipjes te adopteren die afkomstig zijn van een legbatterij. Deze dames werden door een dierenorganisatie gered van de dood en, omdat het er zodanig veel waren, werden ze nogmaals onderverdeeld bij andere organisaties zodat mensen uit alle streken kipjes konden adopteren.

Onze legbatterij-kipjes
Het leven van een legbatterij is ontzettend triest. Voor wie nieuw is omtrent het kippenleed in de ei-industrie, kan het nieuwste filmpje bekijken van PETA waarin kort het leven van een legbatterij kipje wordt uitgelegd. Geen enge plaatjes dus... behalve als je er echt op staat, dan kan je er hier wel enkele bekijken.

Maar goed, kort samengevat, de ei-industrie is grof. Naast de gruwelijkheden die daar plaats vinden, worden de kipjes na een jaar gedood. Weg ermee. Vol-au-vent, beweren sommige... waar ik zelf niets van geloof want de kipjes zijn er zo slecht aan toe dat niemand dat soort kip zou eten. Gelukkig bestaan er goede zielen die de honderden, duizenden kippen willen redden en plaatsen. Helaas zijn er altijd een paar arme zieltjes die het niet redden, ongeacht de (soms hoge) dierenarts kosten en verwennerij van hun nieuwe thuis...zoals dit kipje bijvoorbeeld. (Niet voor gevoelige kijkers) Eigenlijk moeten ze gewoon de hele ei-industrie afschaffen vind ik. Net zoals de rest van de dierenindustrie, maar dat is weer een ander verhaal.

Waarom zou je nu zo'n legbatterij kipje adopteren?

  • Je kan de kippen een 2de leven geven. Ze kunnen voor het eerst zon zien, regen voelen, scharrelen op de grond en een feestmaal aan etensresten krijgen. De dankbaarheid van deze kipjes is zo groot, dat ze er handtam van worden en de grote portie liefde die je ervan terug krijgt doet je afvragen waarom je niet eerder kipjes geadopteerd hebt.
  • De afvalberg minderen. Je kan al je etensresten aan de kippen voederen, voor hen is dat een feestmaaltje en jij hebt voor de helft minder vuilniszakken nodig!
  • Verse eitjes. Niets gaan boven eitjes van eigen kweek. Ze zijn rijker in vitaminen en smaken zoveel beter. Vegans kunnen de eitjes weg schenken, free food!
  • Langere levensduur dan andere kippen. Deze kippen werden speciaal gekweekt voor hun eitjes en kunnen tot wel 10 jaar worden! Dus jawel, in de ei-industrie krijgen ze maar 1/10 van hun leven voordat ze worden afgevoerd. Gelukkig, in een groen tuintje kunnen ze alsnog oude dames worden...en door te kiezen voor hen, kies je niet langer voor de broodfok in de dierenwinkels en markten, waar heel vaak kippen na enkele jaren alreeds hun kaarsje uitblazen.
  • Karma puntjes. Als je een manier zoekt om in de hemel te komen, dan vind ik dat wel een goeie manier!
Gered legkipje in Drenthe
Onze kipjes waren alvast blij om na een stressy autorit eindelijk op hun bestemming aan te komen. Ze hebben meteen vriendschap gesloten met onze andere kipjes en waren zo blij om de regen te voelen, dat ze een hele dag kakelend door hun parkje liepen te scharrelen. Ze zijn nog een beetje bang maar komen wel al nieuwsgierig kijken als je wat te eten brengt. Uiteraard moeten ze ook nog herstellen van hun trauma (en nieuwe veertjes laten groeien) maar dat komt allemaal goed. Ze waren er gelukkig niet zo erg aan toe als het kipje hierboven... maar de transformatie van deze dame vind ik zo sterk, dat ik niet anders kan dan dit plaatje delen. Zie toch eens!

Wil je meer weten over het adopteren van legkipjes?
Ben je uit NL, dan raad ik je aan de facebookpagina van Geredde legkipjes uit Drenthe te bekijken. De voor- en na foto's die ze delen zijn verbluffend! Daarnaast heb je ook de pagina Red een legkip. Voor de Belgen is er de pagina Red een kip uit een legbatterij. Dat is ook de plaats waar ik had geïnformeerd om de dichtstbijzijnde opvang te vinden. Onze kipjes komen van bij Keppegem.


De bovenstaande foto werd met toestemming gepubliceerd via Geredde legkipjes uit Drenthe.

2 reacties:

Nicky zei

Wat goed dat je legbatterij kippen geadopteerd hebt! Mooi om ze een langer en goed leven te geven! Als ik ooit een tuin heb wil ik dit ook graag doen.

Michelle zei

Wat een mooi initiatief, als ik ooit een ruime tuin heb zou ik dit zeker overwegen!