12 nov 2013

{Gastblog} Pompoen-sinaasappelcake

Beste lezer,

Als gastblogger van  Bewust groener wilde ik iets speciaals met jullie delen! Een onwijs lekkere, geheel plantaardige, seizoenscake. Speciaal voor deze Herfst heb ik een overheerlijke pompoencake gemaakt. Pompoen is perfect te combineren met de frisse smaak van sinaasappel en de volle smaak van amandelen. De specerijen liften de smaken op tot hemelse hoogte en geven je een warm gevoel van binnen. Laat de donkere en koude dagen maar komen!


Pompoen-sinaasappelcake


Recept:
Voor de cake:
– 1 middelgrote pompoen (+- 950 gram)
– ½ cup amandelmelk
– sap van 1 uitgeperste sinaasappel
– rasp van 1 sinaasappel
– rasp van 2 vanillepeulen
– ¾ cup olijfolie
– 1 ½ cup ongeraffineerde rietsuiker
– 3 el ahornsiroop of rijststroop
– 2 tl amandelextract

– 2 cup tarwebloem
– 1 cup amandelmeel
– 1 el bakpoeder
– 1 tl zout

– 1 ½ tl gemalen kaneel
– ¾ tl gemalen nootmuskaat
– ¾ tl gemalen gember
– ½ tl gemalen piment
– ½ tl gemalen kurkuma
– 1/8 tl gemalen kruidnagel

Voor de topping:
– 100 gram pure chocolade
– 25 gram kokosolie
– 25 ml rijststroop
– Rasp van 1 sinaasappel
– Ontveld vruchtvlees van 1 sinaasappel

Bereiding:

Voorbereiding: Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een bakblik in. Bestrooi de bodem en de zijkanten met wat gehakte amandelen. Je kunt hele amandelen in een keukenmachine doen om mooie fijne stukjes te krijgen. Op deze manier krijgt je taart een lekkere crunchy buitenkant en is hij gemakkelijker uit het bakblik te halen als hij klaar is.

Was de pompoen grondig en snijd hem door de helft, schillen is niet nodig. Haal de zaden en de draden eruit met een lepel. Snijd de pompoen dan in kleine blokjes en stoom of kook de pompoen in 10 minuten gaar in een ruime hoeveelheid water.

Het beslag: Nu ga je het “natte deel” van het beslag maken; Doe de amandelmelk, olie, suiker, ahornsiroop, amandelextract, rietsuiker, sinaasappelsap, rasp van de sinaasappel en vanillepeul in een grote kom en meng dit goed door elkaar. Zorg ervoor dat je alleen het oranje deel raspt van de sinaasappel, het witte deel van de schil is bitter.

Nu ga je het “droge deel” van de cake mengen; Doe de tarwebloem, amandelmeel, zout en alle specerijen in een kom en meng ze goed door elkaar. Je kunt zelf heel eenvoudig amandelmeel maken door hele amandelen in een keukenmachine te doen en ze heel fijn te malen. Bewaar ongeveer ¼ deel van de amandelmeel voor decoratie op het einde.

Giet de pompoen af en stamp het fijn tot een puree. Voeg de pompoen nu toe aan het natte deel van het beslag en roer alles weer goed door elkaar. Nu gaat de helft van het droge beslag erbij. Roer het weer goed door, daarna doe je de andere helft erbij en roer je alles tot een gelijkmatig beslag. Gebruik geen handmixer daardoor verliest het beslag zijn luchtigheid.

Stort het beslag in het ingevette bakblik, bestrooit met amandelmeel en zet hem daarna voor 50 tot 60 minuten (afhankelijk van de kracht van de oven) in een voorverwarmde oven van 180 graden. Na de baktijd controleer je of hij gaar is door er met een houten sateprikker in te prikken. Als hij er bijna schoon uit komt is hij klaar. Laat de cake nog even afkoelen voor je hem uit het bakblik haalt.

De topping! Smelt de chocolade, kokosolie en rijststroop op au-bain-marie wijze. Voeg geraspte schil van een sinaasappel toe. Maak de partjes van de sinaasappel schoon zodat de taaiere velletjes eraf zijn en snijd het in kleine stukjes. Als alles mooie gesmolten is giet je dit op de bovenkant van je cake. Maak het mooi glad met een paletmes. Leg nu de stukjes sinaasappel op je cake en druk het een beetje in de chocolade. Gebruik nu evt nog wat amandelmeel om de taart helemaal feestelijk af te maken. Zet de taart nu voor een half in de koelkast zodat de topping weer een vaste vorm krijgt.

Geniet ervan en een fijne herfst toegewenst!




Eleonora van Nieuwenhoven - van Schendel (°1983 – Dronten. NL) is kruidengeneeskundige en kraamverzorgster van beroep. Met haar eigen kruidenpraktijk “Eleoflora” wil ze mensen weer dichter bij zichzelf en de natuur brengen. Ze verzorgd o.a workshops, geeft consulten en heeft een uigebreide kruidenproductenlijn die via de webwinkel en op markten worden aangeboden. Daarnaast is Eleonora ook pagan en vegan. Interesses liggen bij geschiedenis en mythologie, koken, tuinieren, lezen, fotografie en allerlei activiteiten in de natuur. Ze blogt eveneens op Eten van Moeder Aarde.


1 reacties:

LifeOfBun zei

Hmmm die sinaasappel maakt m eeecht yummy denk ik :3