11 apr 2013

Hoe schrijf je een succesvolle (groene) blog?

Groene blogs zijn niet zeldzaam, behalve als ze Nederlandstalig zijn. Genoeg posts te vinden over tuinieren, nog meer over make-up maar ecologische mengelmoes met van alles wat, is veel moeilijker te vinden. En dat vind ik jammer! Vandaar heb ik deze post gemaakt, voor zowel nieuwe bloggers een duwtje in de rug te geven maar ook om te voorkomen dat mijn favoriete blogs ooit veranderen naar minder leuke artikels. (Met hierbij uiteraard de hoop dat die blogs ooit deze post vinden ;)) Bij deze, voor alle bloggers met een groen tintje die meer uit hun blog willen halen: Veel leesplezier!

Hoe schrijf je een succesvolle (groene) blog?

Kies je onderwerpen
En blijf erbij. Kort maar bondig: ik abonneer me op groene blogs omdat ze me inspiratie geven... maar als je overstapt van Dr. Hauschka naar L'Oréal dan ren ik weg. Heel snel zelfs. Nee ik neem zelfs niet de moeite om verder dan de blogtitel te lezen. Persoonlijke verhalen zijn leuk als ze gerelateerd zijn aan je blog maar niemand heeft interesse in je huiswerk of lastige mensen op de trein behalve als je blog hoofdzakelijk over je persoonlijke leven gaat... dan kan het natuurlijk wel! Wees dus heel duidelijk met je onderwerpen want bloggers die gewend zijn om DIY te lezen en opeens 5 berichten na elkaar meer te weten komen over schoonmaak houden, gaan zich niet alleen vragen gaan stellen maar misschien ook je blog niet langer volgen. En wil je toch veranderingen aanbrengen of een nieuwe feature lanceren, stel je lezers dan op de hoogte over wat ze binnenkort nog meer kunnen lezen... op die manier kan je ze niet alleen laten wennen aan een nieuw idee maar maak je ze eveneens nieuwsgierig!

Test alles eerst zelf uit
Voordat je het op je blog plaatst. Geen reviews na 1 keer gebruiken omdat je absoluut de eerste blogger wilt zijn die het product lanceert. En hoe lekker die vegan cupcakes er ook uitzien... als jij ze nog nooit hebt gemaakt, dan probeer ik het zelf ook niet uit. Niets is zo ergerlijk als een recept voor een raw-taart te lezen op 5 verschillende blogs, waarvan niemand het daadwerkelijk ooit geproefd heeft. Wil je een recept toch met anderen delen voor je het zelf hebt uitgetest, zeg je dat dus best even...en misschien kan je er ook bijzeggen dat jouw verslagje nog volgt? 

Over reclame, sponsors en affiliates
Een nieuwe trend binnen bloggertjesland is het plaatsen van advertenties of reclame maken met behulp van affiliates. En net zoals het vorige puntje: Geen ervaring met hetgeen je wilt verkopen? Dan boeit het me niet. Ik heb hiernaast een hoop sponsors staan en ik kan zeggen dat ik alle e-cursussen heb gedaan en met sommige van die mensen zelfs persoonlijk contact heb. Ik maak reclame omdat ik in hun producten geloof. Wat doe je dus beter niet: grote ''adverteer hier'' iconen plaatsen... want dan geef je de indruk dat om-het-even-wie reclame kan maken als ze je maar op tijd betalen. Niet geloofwaardig! Of nog erger: het gebruik van Google Adsense. Dit is niet alleen heel erg onprofessioneel maar voor vele mensen is de advertentie niet zichtbaar dankzij de software Adblock (aanrader trouwens!)...nee echt, ik denk niet dat Adidas schoenen te maken heeft met bio cosmetica! Men zegt wel dat Adsense zich aanpast naar de onderwerpen van je blog maar dit is maar in weinig gevallen van toepassing. Beter kies je dus voor zelf uitgekozen adverteerders (affiliates) dan een software die het voor jou doet.

Regelmaat
Heb je tijdsgebrek dan schrijf je blogposts op voorhand, maar hoe dan ook, zorg ervoor dat je regelmatig nieuw leesvoer hebt. Een nieuwe bezoeker die merkt dat je laatste bericht dateert van 3 maanden terug zal zich hoogstwaarschijnlijk niet abonneren. 


Een eigen stijl
Oke, we zijn allemaal dol op de humor van persoon x en de poëtiek van persoon y maar geloof me, als je een poging doet hetzelfde te doen, betrappen ze je gegarandeerd...dus bronvermelding plaatsen ofwel je eigen stijl vinden! Nog zoiets is het overnemen van posts. Iemand kan je best inspireren om vegan te worden nadat ze je 10 goeie redenen hebben gegeven... maar een week later een gelijkaardige post plaatsen zonder verwijzing naar jouw inspiratiebron is niet zo vriendelijk. Sommige denken dat ze lezers verliezen als ze bronvermeldingen plaatsen met ''wist je dat die persoon hier ook over geschreven heeft?"... misschien bang dat de andere blog meer kwaliteit bevat of bang dat men wordt gezien als copycat maar bronvermeldingen zijn een blijk van respect. Stel nu dat een volger op beide blogs is geabonneerd en die ziet een gelijkaardige post op beide blogs verschijnen zonder verwijzing naar elkaar... tja dan kijken ze automatisch naar wie er eerst was. En dan heb je veel meer risico om als coypcat gezien te worden... die stiekem niet wilt toegeven dat de post haar idee niet was. Zoiets kan je voorkomen door een bronvermelding. En de andere blogger zal je dankbaar zijn voor de extra aandacht ook! Een uitzondering is natuurlijk wanneer je samen met anderen werd uitgekozen om binnen een tijdspanne een product uit te testen... dan kan je er niet echt onderuit. Maar neem je iets van iemand over, dan lost een klein linkje veel gedoe op.

4 redenen waarom je een andere titel moet zoeken
Heel verleidelijk maar zo cliché. Niemand zoekt een post met '5 redenen om vegi te worden' want iedere eco-vrouw weet deze al! Het is ook niet origineel meer zo'n titel te kiezen want iedereen doet het. Het is een kunst om een goeie titel te vinden bij je posts, zonder standaard-titels en opsommingen. Ok, de titel van deze post is ook niet zo origineel, soms kan je niet anders... maar wanneer je het anders kan: doen! Naast originaliteit is het belangrijk dat de titel zegt waar je post over gaat. "Ik moet even wat zeggen" wekt misschien veel nieuwsgierigheid op, maar als het gaat om een review en niet om je persoonlijke leven dan zullen veel bezoekers teleurgesteld zijn. Wees dus ook duidelijk! 

Kies een mooie lay-out + foto's
Knipperende advertenties, felle kleuren of features waardoor alle recente posts door elkaar staan is vreselijk verwarrend! En voor wie een trage internet-connectie heeft duurt het eeuwen voordat zo'n featured header geladen is. Keep it simple! En vergeet niet de lay-out aan te passen voor mensen die alles lezen op hun telefoon, ipad of dergelijke. Probeer ook bij elke post foto's te plaatsen van hoge kwaliteit, bij voorkeur door jezelf gemaakt...met een goeie digitale camera (geen webcamfoto's!). Ook foto's gemaakt met je gsm mogen best gebruikt worden want tegenwoordig is iedereen gek op Instagram en een week in pictures is al helemaal in. Lukt dat niet, gebruik dan altijd foto's met een bronvermelding erbij. Kies uit bronnen zoals Tumblr en Pinterest maar probeer (gratis) online CC gallerijen te mijden want veel kans dat deze afbeelding al eerder werd gebruikt op andere blogs/nieuwsbrieven/tijdschriften enzoverder...en dat is natuurlijk de bedoeling niet.

Heb jij nog goeie ideetjes voor (groene) bloggers?
Wees vrij van ze met ons te delen! 


3 reacties:

Sophie zei

Ik denk dat het vooral belangrijk is om je eigen ding te doen en geen regels te volgen, maar te doen wat goed voelt voor jou. Zo creëer je een blog die anders is dan die van anderen en vind je het juiste publiek voor jouw blog! Want tja: zelfs "groen" heeft voor iedereen weer een andere betekenis en trekken wij als groene blogs ook vast allemaal weer andere mensen aan.

Zo vind ik dat er niets mis mee is om af en toe bijvoorbeeld een recept te delen via een andere blog (met duidelijke bronvermelding!) als je denkt dat je lezers dit leuk vinden om te lezen, zolang je maar ook je eigen unieke content maakt. Ik vind het inderdaad wel jammer om af en toe artikelen bij anderen te zien die duidelijk inspiratie gehaald hebben bij een andere blog maar die dit dan niet vermelden.. (zeker wanneer het artikel begint met "kijk eens wat *ik* ontdekt heb!") wanneer ik inspiratie ergens vandaan haal link ik altijd naar die blog, wel zo netjes & zo vinden mijn lezers wellicht weer een leuke blog om ook te volgen.

Google AdSense vind ik ook prima (want: ik verdien hiermee dagelijks geld), maar ik ben het er mee eens dat affiliate en persoonlijke banners er vaak mooier eruit zien. Ik heb mijn fulltime baan opgezegd om grotendeels aan mijn website te werken, dus hecht meer waarde aan een vast inkomen dan alleen maar 'mooie banners'. Maar dit is niet voor iedereen, ik vind het heel knap dat er meiden zijn die wel dagelijks artikelen schrijven maar bewust geen banners plaatsen. Voor mij is de wens om dit ooit fulltime te kunnen doen te groot om nee te zeggen tegen banners en advertorials (mits ze bij mijn waarden passen!).

Ik hoop in ieder geval ook nog meer 'groene' blogs tegen te komen, er is altijd ruimte voor meer dus ik hoop dat je met dit artikel iemand inspireert :)

Lindsay zei

Dank je wel voor je inbreng Sophie! :)

Emma zei

Bedankt voor jullie tips!

Ik gebruik zelf ook Adsense, en erger me soms aan mijn eigen reclame die ik krijg. Het liefste zou ik ook goede gerelateerde reclame tonen. Toch vind ik Adsense wel fijn om ernaast te gebruiken, zodat ik mijn hostingkosten kan betalen.