24 jul 2011

Wat wwf verzwijgt...greenwashing.


Schandalig maar waar, 1 van de grootste natuurorganisaties is schuldig aan greenwashing. In de winkel vind je verschillende producten terug die voorzien zijn van hun WWF eco-label, terwijl de producten helemaal niet eco blijken te zijn. Voorbeelden vind je terug in het interview met Wilfried Huisman, die de documentaire Het pact met de panda heeft gemaakt. Uitgezonderd voor natuur-bewuste consumenten, lijkt dit nog geen grootschalig probleem... maar het gaat veel verder dan dit:


Dierproef-projecten.
Citaat uit het artikel van de Anti Dierproeven Coalitie:
Het WWF heeft een belangrijke rol gespeeld bij het onder druk zetten van de Europese Unie zodat die hun chemische stoffen beleid zal aanpassen . Het zogeheten REACH programma zal tienduizenden chemische stoffen opnieuw laten testen. De schatting is dat 12 tot 45 miljoen dieren gebruikt zullen worden in giftigheidsstudies voor REACH. >> Lees meer.

Ecotoerisme?
Het WNF organiseert zogenaamde eco-reizen, waarbij je de natuur kunt bezichtigen zonder enige schade na te laten. Zonder enige schade? Gewoon eventjes duizenden euro's betalen en je hebt de kans oog in oog te staan met een bedreigde tijger. Letterlijk, bedreigde tijgers. Met tientallen jeeps wachten ze bij een lokaal volk, tot de eerste tijger wordt gesignaleerd, waarop ze allemaal tegelijkertijd de jeep starten om er als het eerst bij te zijn. Stel je dat voor, hoe een tijger wordt opgeschrikt door tientallen jeeps die uit alle richtingen komen. Het bezorgt de dieren stress en hun natuurlijke habitat wordt verstoord. Dieren vluchten weg, het natuurreservaat wordt nutteloos dus zoekt WNF andere plaatsen op voor nieuwe natuurreservaten. Op kosten van de donateurs natuurlijk. Is het niet zo dat donateurs dénken dat het geld wordt geïnvesteerd in afgeschermde natuurreservaten om zo dieren te beschermen? In realiteit wordt het geld net gebruikt om toeristische natuurreservaten aan te leggen waar mensen kunnen de dieren bezoeken, op voorwaarde ze er een hoop geld voor neertellen natuurlijk. Jammer voor de dieren, maar WNF wordt er schatrijk van. Uitgezonderd de stress door het toerisme, zijn de dieren er wel veilig zou je denken. Maar waarom daalt het aantal tijgers dan nog steeds? Sinds 1974 is het getal immers gedaald van 5000 tot slechts 1000. Met zo'n sterke daling zou je je toch wel durven afvragen hoeveel tijgers er nog over 10 jaar zullen over zijn.

Verwoesting van het regenwoud.
Wie dacht dat enkel lokale volkeren moeten wijken voor tijger-reservaten, heeft het mooi mis. Bomen moeten ook uit de weg. En dieren. Alhoewel reclame beelden laten zien dat WNF tégen de verwoesting is van het regenwoud en probeert dieren, zoals de oerang oetans te redden, gebeurt net het tegendeel. Er werden contracten getekend met multinationals, onder andere Wilmar, die verantwoordelijk is voor de palm olie plantages. En deze plantages kunnen niet zomaar worden aangelegd, daarvoor moeten er stukken bos verdwijnen. Dus ook de leefomgeving van vele dieren, onder andere - jawel, de oerang oetans.
En wat met de mensen die er leven. Waar ze vroeger leefden van vruchten uit het bos, leven ze nu hoofdzakelijk van de visvangst. Maar ook dit kan niet blijven duren want door het veelvuldig gebruik van pesticiden op de plantages, wordt het grondwater sterk vervuild. Alhoewel sommige mensen een certificaat hebben waarbij staat dat bepaalde grond hun eigendom is, doet het WNF en de multinationals helemaal niets. Zo kan iemand op een dag wakker worden en zien dat de helft van zijn eigendom nu een plantage is geworden. En denk je jouw eigendom terug te nemen en de palmen om te hakken, wordt je gearresteerd.
Gearresteerd worden of vluchten, tot ze ook daar beginnen te hakken. Meer keuze hebben deze mensen niet. En de natuur nog minder want dieren kunnen al helemaal geen enkele kant meer uit, behalve dan recht in de handen te lopen van het WNF-toerisme.

Hieronder vind je deel 1 van Het pact met de panda(Engelse ondertiteling) met getuigenissen over dit hele gebeuren.


In het najaar verschijnt de documentaire op de Nederlandse televisie, indien WNF daar niet tussen komt. Voor wie nu al de volledige versie wilt zien (op youtube is enkel de helft beschikbaar en Engels ondertiteld), kan de Duitse versie hier bekijken.

2 reacties:

Xaviera zei

Schandalig dat dit zo kan gebeuren. Bij het horen van het WNF dacht ik altijd aan een goede organisatie die zich inzet voor de natuur. Zo blijkt maar weer eens dat ook zulke organisaties (grote) fouten maken m.b.t. de natuur.

Miss Me zei

Zo verkopen energieleveranciers ook energie die zij groen noemen, maar die wel door een steenkolencentrale wordt opgewekt, omdat zijn een groene stroomcertificaat hebben gekregen door ergens een bos aan te planten.

Je moet tegenwoordig zo kritisch zijn en dan nog houden ze je voor het lapje.