28 dec 2013

5 documentaires die je visie op vlees zullen veranderen

Als ik mensen op een geweldloze manier kan overtuigen om vegi te worden - of nog beter, vegan, dan graag. Helaas kan ik niet de hele bevolking uitnodigen in mijn huis voor het eten van de heerlijkse vegan koekjes en het knuffelen van konijnen dus er zit niets anders op dan documentaires te delen die de ogen open trekken. En hopen dat enkele alle vleeseters die bekijken en denken: verdomme ik stop ermee! Ik moet wel zeggen, sommige van deze docu's zijn niet geschikt voor gevoelige kijkers. Behalve als je een vleeseter bent, dan moet je ze echt wel zien.

Meat The Truth, is de eerste docu van deze soort die ik gezien heb en eveneens de aanzet geweest om vegi te worden. Het is een aardige inleiding over onze vlees-consumptie. Inleiding jawel, want op zich is deze docu toch nog redelijk braaf. (en bevat bovendien ook niet alle feiten over dierlijke consumptie) Er bestaat ook een vervolg, namelijk Sea The Truth, wat over de vis-consumptie gaat.

Earthlings. Deze award-winning docu wordt ook wel eens de "Vegan Maker" genoemd omdat niet alleen vlees maar ook producten met dierlijke afkomst aan bod komen zoals melk, kaas en eieren. Behoorlijk confronterend en gevoelige zieltjes houden best hun zakdoek klaar. Als je 1 reden zoekt om vegan te worden of gewoon nog dat extra duwtje in de rug nodig hebt, dan moet je deze zeker kijken.
A River of Waste laat zien wat gebeurt als bedrijven in de vlees-industrie besluiten dat geld belangrijker is dan de mens zijn gezondheid: groei hormonen, antibiotica, vergiftiging, vervuiling en veel meer. Tenzij je als vleeseter kiest om vlees/vis te kopen bij de lokale bio-boer, heb je gegarandeerd deze troep naar binnen gespeeld. Als je na deze docu je zorgen maakt om je gezondheid...dan heb je groot gelijk. (Ga er maar snel iets aan doen) Een ander wel bekende docu die zich focust op gezondheid is Forks over Knives. Helaas niet te bekijken op youtube maar hier toch het vernoemen waard. In deze docu focussen ze zich volledig op de gezondheid van de mens en hoe je ziektes (zoals diabetes, hartfalen, kanker) kunt voorkomen door een plantaardig dieet.

Our Daily Bread neemt je mee achter de schermen bij de massa productie van voedsel. Het gaat over zowel groenten en fruit als dierlijke producten en vlees. Net als Earthlings behoorlijk pijnlijk om te zien maar in tegenstelling tot andere docu's laat deze je ook zien hoe mensen in deze omstandigheden werken: koelbloedig en hersenloos. Na deze video heb je vast zin een hoop zombie's een blauw oog te slaan, dat neem ik je niet kwalijk.
Cowspiracy wordt wel eens gezien als het zachtaardiger zusje van Earthlings. Al komt dierenleed wel aan bod, in deze film wordt er meer gekeken naar the bigger picture. Denk aan de vervuiling en waterverspilling die gebaard gaat bij het produceren van vlees, het broeikaseffect en... waarom grote milieu organisaties hier geen woord over reppen. Hoe grote stukken land verdwijnen om plaats te maken voor weides om koeien te voederen, terwijl er mensen sterven van de honger. In deze film gaat het dus niet alleen om de dieren maar om het hele milieu. Als je niet-vegan kennissen vijandig doen bij bloederige plaatjes, is deze film een beter alternatief om hen aan het denken te zetten.

Er zijn natuurlijk nog veel meer documentaires die licht schijnen op deze problematiek maar dat waren geloof ik de belangrijkste die online gratis te bekijken zijn. Ken je nog andere docu's die erg aan te raden zijn, deel ze gerust met ons hieronder.

3 reacties:

eliana zei

Nu kan je cowspiracy aan deze lijst toevoegen!

Lindsay zei

Done! :)

Sanne zei

Voor wie nog minder tijd heeft en meer inzicht wil over de verborgen reden waarom we vlees eten, een kort filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=ao2GL3NAWQU