12 dec 2013

{Gastblog} "Ik zag deze geit en dacht aan jou..."

Ik geef toe: ik voel me soms schuldig als ik niet weet ik graag onder de kerstboom zou zien. Omdat – inderdaad – ik alles al heb. Ook de kinderen weten het niet meer. Dan maar geen cadeautjes? Nee. Want ik vind het namelijk erg leuk om te geven, en dat geldt ook voor de cadeautjes met kerstmis. Voor de lieve mensen aan mijn kersttafel iets leuks verzinnen, vind ik makkelijker dan een verlanglijstje voor mezelf aanleggen.Voor iedereen die wel iets origineels, maar niet snufje nummer zoveel onder kerstboom wil leggen, geef ik graag deze 5 bewuste cadeautips.

1. Een kip onder de kerstboom…
… of een geit of een glas water. In plaats van iets te geven aan iemand die werkelijk alles al heeft, kan je er ook voor kiezen om iets te geven aan mensen die het echt nodig hebben. Op www.oxfampaktuit.be vind je cadeausuggesties die variëren van een geit tot een schoolbord. Cadeautjes zijn er voor alle budgetten. Het bijpassende kaartje geef je aan de persoon die dus zelf geen cadeautje krijgt dit jaar. Geef toe: een kaartje met de opdruk “ik zag deze geit en dacht aan jou” en dan het gezicht van Tante Zuurpruim. Het vrolijkt het feest vast op. J

2. Doe het zelf (maar dan bio)
Breien en naaien is in. Een zelfgebreide sjaal of iets dat van onder jouw naaimachine komt is altijd een leuk cadeau, maar nog veel leuker is het als je kiest voor biologisch materiaal. Biologische wol kocht ik zelf online bij www.eco-lana.be. Liever geen dier aan je lijf? Brei dan met bio katoen, hennep of – waarom niet – netelgaren. Ik verkoop zelf bio kleding en krijg regelmatig de vraag naar een adres voor stoffen aan de lopende meter. Kijk eens op www.kersenpitjed.be. Neen, de “d” is geen typfout. Je vindt er een leuke keuze aan stofjes in bio katoen. Duur? Ik vind van niet. 15€/lopende meter voor bio katoen met GOTS keurmerk (Froy & Dind) vind ik heel betaalbaar.


3. Eco tijdschrift
Een abonnement op een tijdschrift vind ik zelf altijd leuk – als het tijdschrift zelf de moeite waard is tenminste. Als je ook maar een klein beetje into eco bent, dan is Visita Magazine iets voor jou. Visita is opgericht door een bewust eco koppel, Stijn en Elke. Dit blad staat boordevol eco woon-, bouw- en stylingtips én de lekkerste (vegan!) recepten. In Vlaanderen betaal je voor een abonnement (6 nummers per jaar) 27€. Meer kwaliteit vind je niet in een “boekske”. Liever online? Dat kan ook. Je leest Visita Magazine dan helemaal gratis.

4. Eten onder de boom
Vorig jaar heb ik dit gedaan: voor onze kerstvisite een pakketje “lekkers” samengesteld. Dat kies je helemaal zelf op maat en smaak van de persoon in kwestie én het past in ieders budget. Zelf ging ik naar de Bio Planet, maar je kunt natuurlijk ook naar de plaatselijke kleine natuurwinkel of de Oxfam Wereldwinkel gaan. Weet je niet waar je bij jou in de buurt een natuurwinkel kunt vinden? Kijk dan eens op www.ecoplan.be of op www.biogenietengids.be

5. Fair trade geschenken(beurzen)
Zelf probeer ik – welk geschenk ook – eerst in een fair trade of eco versie te vinden. In veel gemeenten zijn er fair trade of wereldgeschenkenbeurzen. De beurzen die door Oxfam georganiseerd worden, vind je op de site van Oxfam. Het kan ook dat jouw gemeente zelf (en dus niet de wereldwinkel) een geschenkenbeurs organiseert en om die reden niet in dat lijstje staat. Kijk eens op de site of in het krantje van je gemeente. Nog een tip: ook veel Steinerscholen organiseren geschenkenbeurzen. De data daarvan vind je op sites van de scholen zelf.

Wij leven in overvloed, dus feest… elke dag. Ik wens je alvast faire feestdagen.

NancyNancy De Poorter (°1971) werd geboren in Brugge en belandde via Den Haag in de stille Kempen. Met haar fair trade en biokledingwinkel Meer dan Mooi brengt ze duurzame én betaalbare kleding binnen ieders bereik. Meer dan Mooi is haar passie. Daarnaast houdt Nancy van koken, genieten, mooie dingen en schrijft ze gedichten. Nancy is getrouwd en heeft 2 zonen.

1 reacties:

LifeOfBun zei

Een abonnement op een tijdschrift vindik ook altijd fijn ^_^ omdat dat iets dat ik echt niet zou kopen voor mezelf!