5 nov 2014

Een bezoekje aan... Biovita Roeselare.

Sinds een paar weken is er een nieuwe bio winkel open te Roeselare: Biovita. Naast Roeselare heeft Biovita al vele jaren ook 2 andere winkels gelegen te Sint-Kruis & Sint-Andries, Brugge. Ik nam de gelegenheid hun 3de nieuwe winkel te bezoeken op 1 van de opendeurdagen.

De winkel in de lengte
Biovita Roeselare kan je vinden in de Meensesteenweg 51. Makkelijk te vinden voor wie in Roeselare woont maar... voor wie met de GPS komt, kan het wel even tegenvallen. Ik kwam langs de Iepersestraat en mijn GPS gaf de locatie aan vlak voor het rondpunt, terwijl de winkel eigenlijk te vinden is een heel eind verder in een straat na het rondpunt. Niet rechtdoor, maar bij de 2de afslag. Op hun facebookpagina vind je gelukkig een routebeschrijving, ik raad je dan ook aan deze te volgen in plaats van je GPS in blind vertrouwen te nemen. :) Er is genoeg parkeerruimte aanwezig, dus hoef je je ook geen zorgen te maken of je wel een plaatsje vind tijdens het spitsuur.

Maar goed, nu over de winkel zelf. Op de foto hierboven kan je zien hoe lang de winkel is (Kassa's & Patisserie afdeling niet zichtbaar), hieronder vind je een foto van de breedte. Ik was verbaasd hoe groot de winkel eigenlijk is. Groter dan een standaard natuurwinkel, maar kleiner dan een lokale supermarkt. Een mini bio supermarkt, zou ik het dus durven noemen.

En in de breedte
Biovita is in de eerste plaats een BIO winkel. Dit wilt zeggen dat de producten biologisch zijn maar niet alle producten zijn vegan en/of glutenvrij. Toch is hun aanbod voor deze voedingskeuze's groter dan een gewone supermarkt. Om enkele vegan én glutenvrije voedingswaren op te sommen: gedroogde vruchten/noten, pasta, broodbeleg, plantaardige melk & kaasvervangers, tofu, biologische sappen, macrobiotische ingrediënten, raw foods, veganaise enzovoort. 

Plantaardige melk zoals rijst, amandel, hazelnoot, macadamia,...
Raw & superfoods zoals goji, tarwe gras, cacao nibs, hennep zaad, ...
Veganaise, wilmersburger kaas, provamel yoghurt & cheezly

We kennen dit vast wel allemaal: verborgen ingrediënten. Dan denk je dat iets vegan is en krijg je een verrassing bij je thuiskomst. Wat ik ontzettend goed vind van Biovita is dat ze zélf hun labels aanpassen voor iedere voedingskeuze. Zo vind je veel combinaties zoals lactose-vrij & suikervrij. Glutenvrij & vegetarisch. Maar (hoera!) ook vegan en zelfs vegan & glutenvrij. Die laatste is voor mij echt heel handig, aangezien ik nog niet zo lang glutenvrij eet. De labels kan je terug vinden op de prijs tag:


Uiteraard raad ik aan toch nog even de lijst te bekijken want glutenvrij is niet perse graan vrij (voor mensen met coeliakie en vooral non celiac gevoeligheid bv) en soms worden ook de recepten aangepast zonder dat de winkels hiervan weten. Ook heb ik gemerkt dat er bij de macrobiotische voeding glutenvrije noodles te vinden waren, die niet bij de glutenvrije afdeling lagen. Gelukkig staat de zaakvoerster open voor veranderingen dus zie je dat er nog een label ontbreekt, of er klopt iets niet dan mag je dit altijd doorgeven. 

Brood & verse afdeling
Ze hebben ook een grote broodafdeling waar je op aanvraag ook glutenvrij brood kan bestellen. Omdat ze de machine's volledig moeten reinigen om kruisbesmetting te voorkomen, bestel je best minimum een paar dagen op voorhand. De broden worden ter plaatse gebakken (niet afgebakken dus). Als je de dag zelf nog glutenvrij brood nodig hebt kan je er ook verpakte broden vinden zoals die van Schär. Let wel, niet alle broden van Schär zijn vegan omdat sommige honing bevatten.

Meer lezen over Biovita? The Bruges Vegan schreef eerder over een bezoekje aan Biovita Brugge en hun aanbod in veganistische wijnen. Je vind hun blogposts hier terug.
This entry was posted in

31 okt 2014

[Photo Friday] Vliegenzwammen


Ieder jaar weer zijn deze rakkertjes te vinden in de wijk waar ik woon. Maar in tegenstelling tot vorige jaren, waren ze deze keer met een hele hoop! Op slechts een klein lapje grond naast de weg vond ik (ongeveer) 130 exemplaren. 

Alvast een fijne Halloween allemaal!

29 okt 2014

[Boek Review] De Vegarevolutie

Laat ik maar eerlijk zijn. Toen ik voor het eerst over de Vegarevolutie hoorde, dacht ik "Oh neen, niet weer een zoveelste hype-boek!". Ja, ik ben zo 1 van die mensen die nauwelijks haar keuze kan vinden in Nederlandstalige boeken. Zo het type dat de boekhandel binnen stapt, 20 boeken in haar handen neemt en bij elk boek denkt "Nope!" Dan kwam De Vegarevolutie op mijn stoep terecht... niet omdat ik bij dit boek dacht "Hoera!", want ik had het nog niet in de boekhandel gezien (Waar ik leef is het werkelijk een cold spot voor Vegans)...neenee, ik had het gewonnen. Het eerste wat ik dacht was "Oh wat een zachte kaft!!" En jawel, toen was ik verkocht.


De foto doet de zachtheid van de cover geen eer aan, helaas. Maar geloof me maar als ik zeg dat het boekje leuk in handen ligt. En wie houdt er niet van zoveel kleurtjes? Als ik 1 boek tot het meest trendy boekje van het jaar mag uitroepen dan krijgt De Vegarevolutie mijn award. De lay-out zit goed in elkaar, het leest erg vlot en Lisa heeft een fijn gevoel voor humor.

Het eerste deel van het boek is theoretisch. Het hoe. Het waarom. De ethiek. Als je nog niet wist hoeveel dieren lijden in de vleesindustrie omdat je elke video en eng plaatje online weg klikt, dan is dit het boek om je wakker te schudden. Zonder enge plaatjes gelukkig. Bang voor een vitamine-tekort of last van bezorgde vrienden die de meest bekende en ergerlijke vraag stellen? (-> Waar haal je je proteïne?) Laat ze een paar bladzijden uit het boek lezen en ze hebben een gerust hart. Oh oh oh! En dit vind ik al helemaal geweldig:


Lijstjes! Niet eentje, maar vele pagina's vol. Het is overduidelijk dat Lisa leert voor diëtiek want ze laat geen detail over veganistische voeding aan je voorbij gaan. Dit boek vind ik echt perfect voor iedere beginnende vegan maar ik moet toegeven dat ik na zoveel jaren lezen en proberen, alsnog dingen heb bijgeleerd.

Het 2de deel van het boek zijn de recepten. Voor wie niet weet hoe je van start moet gaan met veganistische voeding, geeft Lisa 50 recepten geschreven, allemaal vergezelt met leuke foto's. Het zijn recepten die iedereen kan leren, je hoeft geen ervaren kok te zijn voor het maken van een smoothie of pizza - om maar enkele voorbeelden te geven. Mensen met jaren kookervaring zullen misschien iets minder hebben aan de recepten omdat het geen grote uitdagingen zijn maar als je iets simpels zoekt om snel op tafel te krijgen, dan is dit wel een boekje om op terug te keren.

Tot nu toe heb ik nog maar enkele recepten uit het boek geprobeerd. Niet omdat ze me niet aanspraken maar omdat ik al eerder gelijkaardige recepten gemaakt heb. Zoals de pizza, tosti's, quinoa-salade of pannenkoeken zijn gerechten waar ik eigen recepten voor gebruik. Dus leek het me logisch enkel wat recepten uit te proberen waar ik nog geen variant voor gevonden had. Mijn eerste poging tot het maken van granola bijvoorbeeld:


Een vredig plaatje met een chaotische keuken om de hoek waar een oven een eigen leven lijkt te leiden. Ik weet niet hoe ik het elke keer weer voor elkaar krijg om de keuken niet in brand te steken maar bij deze granola was het echt nipt. Het ligt echt wel aan de oven hoor, niet aan mij. Maar het was zeker lekker!

Eigenlijk was het de bedoeling dat ik nog een 2de probeersel ging delen...de bananenpops! Maar dan verlaat je de keuken en besef je enige tijd later dat je pas over enkele dagen terug aan je vriezer kan... waar die bananenpops-in-progress wachten op hun chocoladelaagje. Oeps. Geen pops voor deze blogpost dus.

Benieuwd naar dit boek? Je kan het onder andere vinden bij Bol.com
Heb jij de vegarevolutie al gelezen?


23 okt 2014

Waarom ik deze bekende 'eco' cosmetica niet (meer) gebruik

Wie al een tijdje mijn blog volgt, heeft misschien opgemerkt dat er regelmatig dezelfde merken terug komen en andere bekende merken weg blijven. Daar kan ik 2 redenen voor geven: Waarom van merk veranderen als je tevreden bent? En ook: sommige cosmetica is niet zo heilig als ze beweren. Vandaag wil ik het over die laatste groep hebben omdat er mij soms de vraag wordt gesteld waarom merk x of y niet vermeldt staat op mijn blog. Hiermee wil ik niet zeggen dat deze cosmetica slecht is maar waarom ik ze uit persoonlijke principes niet wens te gebruiken. De volledige lijst is te lang om hier te vernoemen, vandaar ik me beperk tot de meest bekende merken die hun eco-heid promoten... en het stiekem toch niet zijn.



The Body Shop.
10 jaar geleden was ik nog een grote fan. Ook toen Nutriganics uitkwam, was ik enthousiast om producten uit te testen want, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, is Nutriganics de énige lijn binnen het Body Shop gamma die natuurlijk is en ecocert gecertificeerd is. Alle andere producten bevatten dan wel natuurlijke ingrediënten maar bevatten eveneens synthetische bestanddelen (dewelke op lange termijn schade kunnen brengen aan je gezondheid of op korte termijn allergische reacties geven). The Body Shop is, in tegenstelling tot wat ze beweren, geen natuurlijke cosmetica. Nu op zich is dat niet erg, het is maar waar je voorkeur naar uit gaat. Maar...The Body Shop werd in 2006 overgenomen door L'Oréal...een moederbedrijf dat test op dieren! Toen dit gebeurde, kwamen veel dierenrecht-organisaties in opstand, maar tevergeefs. Het heeft mij ook enige jaren bezinning gekost voor ik er een streep durfde door trekken. Vooral in het begin dacht ik "Maar waar haal ik dan wél mijn cosmetica?" Gelukkig kwamen er een hoop alternatieven tot mijn redding ;) En minstens even belangrijk: veel producten van The Body shop zijn niet vegan. Vegans die alsnog wensen te winkelen bij The Body Shop kennen hopelijk genoeg over ingrediëntenleer want helaas zijn er veel verkoopsters die nog niet weten wat veganisme inhoudt. (Denk bijvoorbeeld aan deze vaak gemaakte fout: Ja in die lippenbalsem zit bijenwas...oh! Ik wist niet dat vegans dit ook niet mogen!) Dus wens je als vegan zijnde hier toch te winkelen, informeer je dan best even op voorhand voor je een aankoop doet.



Urban Decay
Dit is zo een merk waar ik mijn hoofd voor tegen de muur zou stoten, mocht dat enig verandering kunnen teweeg brengen. Urban Decay heeft zo'n mooie paletten dat ik probeer zo min mogelijk te kijken, bang dat ik toch een aankoop zou doen. Helaas hebben ze een gelijkaardig verhaal als The Body Shop. In 2012 werden ze overgenomen door L'Oréal en veel van hun cosmetica is niet vegan. In tegenstelling tot The Body Shop, doen ze wel enige moeite om veganisme te steunen, met bijvoorbeeld vegan logo's en vegan collecties uit te brengen. Ze hebben beloofd naar de toekomst toe volledig vegan te worden maar... klinkt het redelijk als ik zeg: eerst zien, dan geloven? Misschien ook handig te weten: Urban Decay is niet natuurlijk en bevat helaas ook synthetische bestanddelen die schadelijk kunnen zijn.



Weleda
8 jaar geleden toen ik schoonheidsverzorging studeerde, leerde ik via een leerkracht Weleda kennen. Dat was mijn eerste stap binnen de natuurlijke cosmetica! Maar na enige tijd heb ik afgehaakt om de volgende reden: Alhoewel Weleda streeft naar natuurlijke producten, bevatten sommige (ja, daar gaan we weer) synthetische bestanddelen, ook enkele waar mijn huid helaas slecht op had gereageerd. Ik heb wel vaker gehoord dat producten te agressief leken voor sommige maar het ziet er naar uit dat er aan dit probleem gewerkt wordt! De laatste jaren zijn ze erg bezig hun producten zo natuurlijk mogelijk te maken zodat ze eco labels als BDIH en Natrue kunnen gebruiken. (Die laatste is trouwens geen uitdaging, aangezien ze mede-oprichter waren) Bon, zelfgeknutseld label of niet - ze doen wel hun best en dat mag gezegd zijn. Echter enige tijd geleden werd ontdekt dat ze producten verkochten in China, waar men (al dan niet onrechtstreeks) alle cosmetica die er verkocht wordt, eerst op dieren test. Het is pas toen de dierproeven in China aandacht kregen in de media, dat Weleda besloot om alle import naar China stop te zetten. Tenminste, dat was hun verklaring. Tot zover is het onduidelijk of alle producten nu wel degelijk uit China verdwenen zijn of niet. Alhoewel ik vind dat ze punten scoren met hun natuurlijk statement, gebruik ik geen producten van Weleda meer, tot ik meer weet over hoe het nu zit met de import naar China. Enige tijd terug kreeg ik een verzoek tot samenwerking met Weleda... maar toen ik vriendelijk dit verzoek afwees met als reden het onrechtstreeks testen op dieren, heb ik sindsdien het desbetreffende bureau niet meer gehoord. In mijn hoofd klinkt het dan als: "Als ze werkelijk proefdiervrij waren zouden ze toch de tijd genomen hebben om bewijzen te leveren?" Helaas tot op vandaag is het me niet duidelijk en blijven ze tot zover in de grijze zone hangen.



Yves Rocher
Een greenwashing van jewelste, die Yves Rocher. Ze claimen natuurlijke producten te maken, maar zijn eigenlijk niet natuurlijk (en weer hetzelfde verhaal, synthetische bestanddelen, schadelijk voor de gezondheid blabla), over veganisme wordt al helemaal niet gesproken en ze claimen proefdiervrij te zijn maar besloten opeens hun producten te verkopen in China. Nouja, dat is het zowat, kort samengevat. Het jammere is dat ze voordien wél proefdiervrij waren en net bewust de stap hebben genomen om producten te verkopen in China. Blijkbaar vinden ze China belangrijker dan alle fans ze wereldwijd verloren hebben door die stap. Dat is gemeen. Zowel voor ons als de dieren, vind je ook niet?

Oorspronkelijk had ik hier nog een lange lap tekst tegenaan gegooid over hoe het nu zit met werkelijk proefdiervrij zijn en de achterdeurtjes hoe men onrechtstreeks (los van China) toch op dieren kan testen ongeacht een cruelty free label maar dat ga ik houden voor een volgende post. 

Welke merken staan op jouw grijze of rode lijst?

13 okt 2014

[Recept] Vol au vent - veganized!

Soms heb je gewoon een keertje zin in typisch Belgisch eten. Iets dat zeker niet mag ontbreken is friet! Nu veronderstel ik dat iedereen wel weet hoe je friet kan maken, maar wist je dat er ook een alternatief bestaat voor vol au vent? Wees lief voor kipjes: probeer deze zelfgemaakte versie. Wedden dat je geen andere meer wilt? (vergis je niet naar de foto hoor, in werkelijkheid, -kuch- na de foto dus, liet de saus mijn frieten verdrinken)


Wat heb je nodig (voor 2 personen)
- 160 gram kipstukjes van de vegetarische slager
- 125 gram champignons
- 250 ml groentebouillon
- Plantaardige boter (1 tsp) en een beetje bloem (voor de roux)
- Een brikje sojaroom (250ml)
- Sap van een halve citroen
- Optioneel: extra kruiden (bijvoorbeeld kipkruiden)
- Optioneel: een scheut cognac

De bereiding
Bak de kipstukjes samen met de champignons in een pan. Eenmaal de stukjes een lichtbruin laagje beginnen te krijgen, blus je ze met wat water (en optioneel met een scheut cognac). Laat alles even sudderen.

Terwijl kan je de roux maken: Smelt wat plantaardige boter.Wanneer die goed gesmolten is, voeg je de bloem toe en roer je alles goed om tot je losse korrels krijgt. Voeg daarna de groentebouillon toe. Wij gebruiken droge groentebouillon waar we water aan hebben toegevoegd maar je kan uiteraard ook verse (of ontdooide) bouillon gebruiken. In elk geval moet de bouillon warm zijn, anders kan de roux mislukken. Meng alles goed tot de korrels volledig opgelost zijn. Voeg daarna de kipstukjes en champignons toe. Wil je extra kruiden toevoegen, dan kan je dat op dit moment ook doen. Soms voegen wij extra kipkruiden toe, andere keren... denken we er gewoon niet aan. :)

Laat alles op een laag vuurtje trekken voor ongeveer 1 uur.

Voeg tenslotte sojaroom toe, samen met het citroensap en laat terug alles doorkoken voor 5-10 minuten.

Servier met frietjes.

Smakelijk!

6 okt 2014

Mijn groene voornemens (Update #2)

Nog een grote 3 maand te gaan en het jaar zit er weer op. Tijd voor nog een update in verband met mijn groene voornemens voor dit jaar. In Update #1 kon je alreeds lezen hoe goed ik begonnen ben. Vandaag ga ik daar verder op in.


Ik denk, dus ik ben vegan.
"Erg diehard vegan zal ik dus niet zijn."...Ik herken mezelf bijna niet meer toen ik dit zei aan het begin van dit jaar. Had je me jaren geleden laten kennis maken met vegan diehards, dan zou ik vast mijn ogen gerold hebben en het woord extreem gemompeld hebben. Daar denk ik vandaag de dag anders over. Niet alleen ben ik een ingrediëntenlijst-freak geworden, het is een ware ambitie geworden om tot die diehards te behoren. Maar niet zonder de nodige duw in mijn rug. Zoals ik het vaak aan mensen vertel: vroeg of laat ging ik wel vegan geworden zijn uit principe, mijn gezondheid heeft me gewoon gedwongen er zo dringend mogelijk mee te beginnen. Dus bij deze... voor degene die het nog niet wisten: ik ben een glutenvrije vegan. Mijn eerste groene voornemen beschouw ik als geslaagd!

Consuminderen
Dit doel ben ik uit het oog verloren. Ik doe nog steeds mee aan 100 spullen minder maar was mijn afspraak met een vriendin vergeten. Ik heb een nieuwe winterjas en een truitje gekocht. Een positieve noot: de kleding is vegan (ja duh), komt niet uit een keten en volgens het etiket is 1 ervan geproduceerd in Italië (geen kinderarbeid!). Oh en nieuwe schoenen, want in de andere zaten gaten. 3 nieuwe kledingstukken dus, waarvan 2 noodzakelijk. Daarnaast heb ik wel een hoop nieuwe keukenspullen gekocht... als foodie blijft het moeilijk om in de keuken te consuminderen! Maar aangezien ik het hele jaar door blijf meedoen met 100 spullen minder, moet er bij elk nieuw voorwerp, ook minstens 1 het huis uit. Tot zover gaat het vlot!



Noedelgerechtje met groenten uit eigen tuin

Doe het zelf
Sinds een half jaar zijn we volledig overgestapt naar zelfgemaakte tandpasta. Geen gevoelige tanden of tandvlees meer, onze mondjes zijn gezonder dan ooit! Onze tuin heeft sinds dit jaar een groot insectenhotel en een groenten-afdeling bijgekregen. Eigen groenten/kruiden/fruit smaakt echt wel het best! Daarnaast staat er momenteel op de vensterbank chili-olie en haarlotion te trekken, beide met planten van eigen kweek. Een paar maanden terug had ik aardbei-likeur en vanille extract gemaakt. Nog op het programma voor de komende weken: tinctuur, deodorant, schoonmaakmiddelen en een broek naaien. Heb je zelf ook nog leuke DIY's, dan hoor ik het graag.

Zo dat was het weer voor deze update. Hoe ver staan jullie met de goede voornemens?

1 okt 2014

[Review] Cactusvijgolie van Fazo

Ik had nog nooit gehoord van cactusvijgolie. Tot nu dus. Het is een olie die koud geperst wordt uit de zaden van de cactusvijg. Voor 1 liter cactusvijgolie hebben ze bijna een ton cactusvijgen nodig. Ze scheiden de vijgen van de zaden en persen er dan zo met een bepaald proces de olie uit. Op die manier krijg je een kostbare olie vol cosmetische eigenschappen.



Werkzame bestanddelen
De olie is uitzonderlijk rijk aan vitamine F (vooral linolzuur) die werkt bij de strijd tegen de droge huid en bij het verbeteren van hydratatie. Daarnaast bevat de olie ook Vitamine E (sterke anti-oxidant die beschermt tegen vrije radicalen en veroudering). En ten slotte plantensterolen, de welke eveneens revitaliserend en hydraterend werken met onder andere ook bescherming tegen vrije radicalen, ontstekingen en veroudering.

Dus wat belooft het? 
  • anti-aging en anti-vrije radicalen, die rimpels en rimpeltjes vervagen 
  • geeft terug stevigheid en vitaliteit aan de huid 
  • bevordert de genezing 
  • wist donkere kringen 
  • voorkomt celveroudering en stimuleert celvernieuwing en regeneratie van de huid 
  • uitstekende verzachting: verzacht de huid en beschermt ze tegen uitdroging 
  • antioxidant, beschermt de huid tegen de schadelijke effecten van vervuiling en tegen stress als gevolg van zonblootstelling
De olie kan ook gebruikt worden als oog-serum, werkt voedend en versterkend op het haar, bij het herstellen van littekens en bij droge huidaandoeningen zoals eczeem en acne.



Ik mocht de cactusvijgolie van Fazo uittesten. Fazo is een Belgisch fairtrade bedrijf, draagt het ecocert label en werkt onder alle verwerking proefdiervrij. Ook goed om te weten: een deel van de opbrengst gaat naar Centre Fiers et Forts, een Marokkaans weeshuis. (Lees er hier meer over)

De olie zit in een handig glazen flesje met een roll-on systeem. Daardoor is het niet alleen prettig om aan te brengen maar ook ontzettend zuinig in gebruik. Geen gemors met olie of de neiging teveel aan te brengen, door het roll-systeem kan je nauwkeurig de hoeveelheid kiezen. Ik masseer de olie lichtjes in met mijn vingertoppen en klaar! Soms gebruik ik iets meer olie en maak er (samen met mijn vriend) dan een uitgebreide gezichtsmassage van, met op het einde een hoofdhuidmassage. Heerlijk!

De olie is dunner dan de meeste plantenoliën en dringt daardoor ook veel sneller in de huid. Daarom kan je makkelijk de olie als serum gebruiken tussendoor of s'nachts. Ik voel duidelijk na meermaals gebruik dat mijn huid strakker is geworden. Soms gebruik ik de olie ook ter vervanging van een dagcrème. Dan breng ik de olie als eerste aan en doe daarna de rest van mijn ochtendroutine. Wanneer ik klaar ben om te vertrekken, is de olie volledig ingetrokken.

Na een paar weken te gebruiken merk ik wel een fijn verschil. Mijn huid is minder droog, ziet er stralender uit en mijn expressie lijntjes (neen, ik weiger ze rimpels te noemen!) lijken verminderd.

Ben ik fan? Ik durf zeggen van wel. De olie is voor 39€ per 15ml flesje te koop in de webwinkel van Fazo. Best een dure aankoop maar door het zuinige gebruik doe je er veel langer mee dan enig andere olie of serum. 

Ben jij al vertrouwd met cactusvijgolie? Zou je het zelf ook proberen?



Deze blogpost bevat een product dat werd opgestuurd. Lees de disclaimer voor meer info.

24 sep 2014

Vegan tag

Via een andere vegan blog kwam ik op Le Gumo terecht. Daniëlle poste enkele dagen terug een vegan tag die ik met plezier overneem.


De vragenlijst

Wat heb jij met de plantaardige levensstijl?
Ik ben vegetariër geworden toen ik 18 werd. Vegan worden leek me de volgende logische stap maar dat ging maar moeilijk vooruit. Dit jaar lukt het me veel beter. Ik besloot veganist te worden, niet alleen voor de dieren, maar ook vanwege mijn migraines omdat ik niet langer mijn medicatie kon/mag gebruiken. Blijkbaar kan ik enkel veganist zijn als ik, zoals ze dat zeggen, ferm tegen de lamp loop... want waar kaas is, waren cravings, maar eveneens een aanval. Tja... de enige manier om dat zwakke karakter aan te pakken! Gelukkig krijg ik veel steun van mijn flexanist-vriendje. Niet alleen kan hij ontzettend goed vegan koken (hij is een expert in recepten veganizen!) maar komt ook vaak met leuke ideetjes af die mij blijven inspireren.

Daarnaast ben ik ook glutenvrij. Eerst begon het als experiment om hoofdpijn/brain fog weg te krijgen... maar toen las ik dat er veel knaagdieren (konijntjes!) sterven in de tarwe-industrie omdat de mensen idioten niet uitkijken met hun machines. Toen vertelde een kennis me over een medisch onderzoek waarbij bleek dat glutenvrije dames minder last/pijn hebben tijdens hun menstruele periode én bevalling dan niet-glutenvrij dames. Ook las ik iets over chronisch gespannen spieren, gluten gevoeligheid en de symptomen hiervan... nouja, de lijst is te lang om hier te vernoemen. Wanneer ik even twijfelde, kwam er altijd wel iemand voorbij om me nog meer redenen te geven. Dus (eveneens na verschillende pogingen) ben ik nu ook glutenvrij geworden en dat bevalt me tot zover erg goed.

Wat is jouw favoriete vegan recept?
Iets wat ik echt iedere dag zou kunnen eten is de kip curry gemaakt door mijn vriend. We eten iedere week wel een curry variant eigenlijk.

Wat is jouw favoriete vegan guilty pleasure?
Rauwe chocolade. Tortilla chips met guacamole. Plantaardige kroepoek! En als het echt een gigantische calorie bom mag zijn, dan kies ik voor cacao cashew cupcakes of een variant hierop - een recept uit het boek Rawsome Vegan Baking. (review volgt!)

Wat is jouw favoriete vegan hotspot?
Mag ik voor deze vraag in een hoekje gaan huilen? Waar ik woon zijn er geen hotspots...

Waar doe jij je boodschappen?
Overal eigenlijk. In de gewone supermarkt voor aardappelen, groenten, fruit, vleesvervangers. De lokale natuurwinkel voor glutenvrije producten en veganistisch snoep. Heel af en toe ook eens online. Zoals Pit-pit bijvoorbeeld, daar haal ik al mijn bonen, linzen, speciale kruiden etc in grote hoeveelheden. Vegan boeken koop ik praktisch altijd op The Book Depository.

Wat is jouw lievelingshummus?
Ik heb enkele jaren geleden een hummus trauma opgelopen en sindsdien heb ik nooit meer hummus gegeten. Als iemand me de hemel op aarde kan beloven met een recept, laat maar komen!



Welk product moet absoluut nog in een plantaardige variant verschijnen?
Ik heb een hele waslijst, maar dit zijn er alvast enkele: Gedroogde salami-worst. Zachte kazen zoals camembert en chaumes. En als er ooit iemand gerookte zalm perfect kan namaken, ga ik helemaal vooraan in de rij staan! (Nee de zalm van Vantastic telt niet mee want die is niet gerookt en vind ik persoonlijk niet zo geslaagd)

Heb je een favoriet vegan-proof verzorgingsproduct?
Tandpasta maak ik zelf met pepermuntolie, baking soda en kokosnootolie. Shampoo maak ik bij voorkeur ook zelf met zeepkruid, al ben ik ook een grote fan van kesham poeder! Daarnaast zijn er wel een paar merken die ik regelmatig gebruik voor make-up en verzorging. Een volledige lijst met reviews kan je hier vinden.

Wat is jouw favoriete vegan blog? 
Er zijn zoveel blogs die ik volg maar deze 3 bekijk ik toch wel het meest:

Plantaardigheidjes (NL)
Rawsome vegan life (ENG)
Gluten-free vegan girl (ENG)

Ik tag....jou!
Tenminste als je dat wilt. :) Het zou leuk zijn jouw antwoorden te lezen dus vergeet niet een linkje hieronder te delen. Ohja! Ik verzamel vegan blogs! Denk je dat ik jouw blog nog niet ken, laat dan zeker ook je link na.

Of het recept voor de lekkerste taart ooit, dat mag ook natuurlijk.

13 sep 2014

Vegan voor beginners {Deel 1: Waarom?}

Waar vegetarisme 10 jaar geleden nog raar bekeken werd, is het nu veganisme dat aan de beurt komt. Terwijl de 1 erg goed weet waar je mee bezig bent, stelt een ander zich er nog een groot vraagteken bij. Het perfecte moment om een beginnersreeks te maken dacht ik dan. Het is een zodanig breed onderwerp, dat ik besloten heb de reeks in verschillende posts onder te verdelen. Vandaag wil ik het vooral hebben over de reden waarom iemand vegan zou willen worden. Klaar?


Voor de dieren

De eerste reden is de meest bekende: Voor de dieren. Iedereen weet intussen al dat er dierenleed is in de vlees-industrie. Alleen zijn het enkel vegans (en vegans in wording) die durven geconfronteerd worden met de (vaak undercover-)beelden die er te vinden zijn. Praktisch alle mensen die ik ken die kiezen voor dierlijk voedsel, kiezen er eveneens voor om alle mogelijke informatie over dierenleed te ontwijken. Iets met hun geweten ofzo. Nu zijn er natuurlijk wel uitzonderingen die de beelden wel bekijken en er toch voor kiezen verder vlees te eten. Iets met een olifantenhuid hebben en hopeloze relativeer pogingen lijkt het wel ("hier is het heus niet zo erg."). Enfin ja, je snapt mijn punt wel. Laat ik het kort samenvatten: Noch geweten, noch relativeren zorgt ervoor dat het dierenleed weg gaat. Er zijn vegans die zich vooral focussen op eten maar er zijn er ook die kiezen om hun hele lifestyle te veganizen. Dat houdt in dat ook hun producten (verzorging & cosmetica, schoonmaak etc), kleding, schoenen en gadgets vegan (en zelfs proefdiervrij) zijn. De grootste dierenvrienden zijn vegans, daar kan je met geen enkel argument aan onderuit. 

Omdat er veel vegans op deze blog meelezen heb ik bewust gekozen geen bloederige plaatjes te delen. Voor de geïnteresseerden verwijs ik graag door naar enkele docu's die te vinden zijn in deze blogpost: 5 docu's die je visie op vlees zullen veranderen. Sommige mensen vragen ook naar bronnen die van toepassing zijn in België en Nederland, alweer onder de gedachte van "Hier is het heus niet zo erg." en dus bij het (volgens hen) ontbreken van het nodige bewijsmateriaal. Voor deze mensen heb ik enkele links verzameld:

Varkensleed in Vlaanderen

Melk moet niet

Gruwelijke beelden uit Belgische slachthuizen

De wrede waarheid achter paardevlees uit Nederland (ook van toepassing in België)

Deze undercover video en eveneens deze blogpost over legkipjes. (Vooral de laatste foto spreekt voor zich)

Deze undercover video over foie gras.

En ook nog deze over het batterij konijn.


1 vegan maaltijd! Reken maar eens uit wat de getallen zijn als je fulltime vegan wordt...


Voor het milieu

Ken je dat welbekende commentaar van vlees-eters die zeggen "Maar vegi zijn is ook niet goed, al die stukken bos die hebben moeten plaats maken voor JOUW soja!". Surprise: Die soja wordt vooral gebruikt voor het voederen van het vee in de vlees-industrie! We kunnen het ook hebben over de ecologische voetafdruk als vegan. Zoals hoeveel liter water je kan besparen (een verschil van bijna 1/100), de CO² uitstoot die je kan verminderen (1.5 ton per jaar, wat voordeliger is dan je auto vervangen door een hybride!) of de hoeveelheid fossiele brandstof van de vleesindustrie vs plantaardige voeding (11 keer minder). Deze infographic vat het allemaal goed samen.


Je gezondheid

Ken jij een vegan die gestorven is aan een hart-aanval? Ik alleszins niet. Als vegan krijg je immers de grootste cholesterol-bommen niet langer op je schotel, met als gevolg je de kans op hart- en vaatziekte's drastisch verminderd (dewelke, samen met kanker, de grootste doodoorzaak in België is!). Maar de lijst is veel langer dan dat. Denk ook aan een kleinere kans op verschillende kankers, diabetes, artritis, osteoporose, huidziekte's, obesitas en veel meer. En dan heb ik het nog niet eens over alle troep die mee komt met dierlijke producten (zoals antibiotica, hormonen, zware metalen, gifstoffen door vervuiling enz). Of de enge ziektes die je kan oplopen. De gezondheidsvoordelen liggen bij iedere persoon anders. Ikzelf werd genezen van chronische migraine, wat voor mij een erg belangrijke reden is! Daarnaast heb ik ook minder maagklachten, geen acne meer, geen hartkrampen, geen opstoten van psoriasis en/of eczeem meer en vooral veel meer energie. Ik heb ook een oproep gedaan in de fb-groep Vegan Nederland welke voordelen er nog te vinden waren. Dit zijn enkele antwoorden die ik gekregen heb:

De lijst werd te lang om hier te delen maar verder kwamen er ook nog andere klachten aan bod zoals minder last van longproblemen, meer uithoudingsvermogen, overgewicht die daalt, medicatie-vrij worden, verdwijnen van keelontstekingen, minder last van de ziekte van Tietze,  maar ook een betere geestelijke gezondheid zoals minder angsten, minder woede, verdwijnen van winterdepressies, eetstoornis ... (Indien je lid bent/wordt kan je de volledige lijst met getuigenissen vinden op Vegan Nederland)

Andere redenen

Voor de kook-fanaten is er ook een erg groot pluspunt: budget vriendelijk! Ik spreek niet voor degene die vlees-vervangers kopen in de winkel want tegenwoordig zijn deze al even duur als vlees. Maar voor wie alles zelf maakt en in bulk koopt, kan je zeker besparingen doen. Denk aan hamburgers maken voor 30 eurocent per stuk of een rijstschotel van nog geen 50 eurocent per persoon. Vegan worden met je hele familie hoeft dus niet zo duur te zijn als je denkt. Bovendien geeft het je creativiteit een flinke boost want er bestaan eindeloos veel vegan combinaties om uit te proberen. Zoek je als (hobby)kok een uitdaging? Go vegan! 

Compassie. Dit sluit een beetje aan bij de eerste redenen maar is vooral een term die vaak uitgesproken wordt door de boeddhistische boho's onder ons. Extra karma-puntjes als je de dieren ook even lekker knuffelt! Compassie is volgens velen immers de weg naar wereldvrede.

Het wereldvoedselprobleem. Denk eens aan al de plantaardige voeding de vlees-industrie nodig heeft om elk dier te voederen. De verkwisting die er aan te pas komt. Miljoenen mensen zouden niet langer hoeven honger te lijden. Helaas zijn er tot zover nog geen plannen om de vlees-industrie te verkleinen en de honger uit de wereld te redden. Toch, als de vegan populatie blijft stijgen, zal men vroeg of laat geen andere keus hebben dan de vlees-productie te doen dalen, wat betekent dat er meer grond vrij komt voor een plantaardig dieet. 

Volg je de laatste trends? Dan is vegan worden een goed idee! Momenteel is het al een trend in Amerika. Daar gaan ze eigenlijk nog een stapje verder, sinds kort is zelfs raw-vegan trendy geworden. De trend is overgewaaid naar Duitsland (Berlijn! De vegan hoofdstad van Europa), naar Nederland (hoera!) en met veel getreuzel komt België een beetje achter. Dankzij ons buurland zijn er al veel Nederlandstalige groepen, forums, boeken en zelfs een challenge van start gegaan waar mensen elkaar steunen in de weg naar vegan worden en het ook zo proberen te houden.

Meer lezen?
Vegan voor beginners {Deel 2: Hoe?}

Ken je nog meer redenen die niet in deze lijst staan? Deel ze hieronder! Wat zijn jouw redenen (geweest) om vegan te worden?

1 sep 2014

[Food review] Raw chocolade van Lovechock, Conscious & Mother Nature's

Ik ben echt een chocolade freak! Helaas zijn er veel chocolades die ik niet langer kan eten vanwege de melk die erin zit. Om dan nog niet te spreken over de hoeveelheid suiker ze erin verwerken. Ongezonde tussendoortjes helaas. Maar hoera, gelukkig bestaat er ook zoiets als raw chocolade! Deze chocolade bevat geen verhitte/geroosterde ingrediënten, waardoor alle vitaminen van de cacaoboon (en andere ingrediënten) behouden wordt. Dat ze vegan zijn is natuurlijk ook een groot pluspunt, net zoals dat ze geen geraffineerde suikers bevatten. De volgende 3 chocolades nam ik mee naar huis om te proeven:

This entry was posted in