5 nov 2014

Een bezoekje aan... Biovita Roeselare.

Sinds een paar weken is er een nieuwe bio winkel open te Roeselare: Biovita. Naast Roeselare heeft Biovita al vele jaren ook 2 andere winkels gelegen te Sint-Kruis & Sint-Andries, Brugge. Ik nam de gelegenheid hun 3de nieuwe winkel te bezoeken op 1 van de opendeurdagen.

De winkel in de lengte
Biovita Roeselare kan je vinden in de Meensesteenweg 51. Makkelijk te vinden voor wie in Roeselare woont maar... voor wie met de GPS komt, kan het wel even tegenvallen. Ik kwam langs de Iepersestraat en mijn GPS gaf de locatie aan vlak voor het rondpunt, terwijl de winkel eigenlijk te vinden is een heel eind verder in een straat na het rondpunt. Niet rechtdoor, maar bij de 2de afslag. Op hun facebookpagina vind je gelukkig een routebeschrijving, ik raad je dan ook aan deze te volgen in plaats van je GPS in blind vertrouwen te nemen. :) Er is genoeg parkeerruimte aanwezig, dus hoef je je ook geen zorgen te maken of je wel een plaatsje vind tijdens het spitsuur.

Maar goed, nu over de winkel zelf. Op de foto hierboven kan je zien hoe lang de winkel is (Kassa's & Patisserie afdeling niet zichtbaar), hieronder vind je een foto van de breedte. Ik was verbaasd hoe groot de winkel eigenlijk is. Groter dan een standaard natuurwinkel, maar kleiner dan een lokale supermarkt. Een mini bio supermarkt, zou ik het dus durven noemen.

En in de breedte
Biovita is in de eerste plaats een BIO winkel. Dit wilt zeggen dat de producten biologisch zijn maar niet alle producten zijn vegan en/of glutenvrij. Toch is hun aanbod voor deze voedingskeuze's groter dan een gewone supermarkt. Om enkele vegan én glutenvrije voedingswaren op te sommen: gedroogde vruchten/noten, pasta, broodbeleg, plantaardige melk & kaasvervangers, tofu, biologische sappen, macrobiotische ingrediënten, raw foods, veganaise enzovoort. 

Plantaardige melk zoals rijst, amandel, hazelnoot, macadamia,...
Raw & superfoods zoals goji, tarwe gras, cacao nibs, hennep zaad, ...
Veganaise, wilmersburger kaas, provamel yoghurt & cheezly

We kennen dit vast wel allemaal: verborgen ingrediënten. Dan denk je dat iets vegan is en krijg je een verrassing bij je thuiskomst. Wat ik ontzettend goed vind van Biovita is dat ze zélf hun labels aanpassen voor iedere voedingskeuze. Zo vind je veel combinaties zoals lactose-vrij & suikervrij. Glutenvrij & vegetarisch. Maar (hoera!) ook vegan en zelfs vegan & glutenvrij. Die laatste is voor mij echt heel handig, aangezien ik nog niet zo lang glutenvrij eet. De labels kan je terug vinden op de prijs tag:


Uiteraard raad ik aan toch nog even de lijst te bekijken want glutenvrij is niet perse graan vrij (voor mensen met coeliakie en vooral non celiac gevoeligheid bv) en soms worden ook de recepten aangepast zonder dat de winkels hiervan weten. Ook heb ik gemerkt dat er bij de macrobiotische voeding glutenvrije noodles te vinden waren, die niet bij de glutenvrije afdeling lagen. Gelukkig staat de zaakvoerster open voor veranderingen dus zie je dat er nog een label ontbreekt, of er klopt iets niet dan mag je dit altijd doorgeven. 

Brood & verse afdeling
Ze hebben ook een grote broodafdeling waar je op aanvraag ook glutenvrij brood kan bestellen. Omdat ze de machine's volledig moeten reinigen om kruisbesmetting te voorkomen, bestel je best minimum een paar dagen op voorhand. De broden worden ter plaatse gebakken (niet afgebakken dus). Als je de dag zelf nog glutenvrij brood nodig hebt kan je er ook verpakte broden vinden zoals die van Schär. Let wel, niet alle broden van Schär zijn vegan omdat sommige honing bevatten.

Meer lezen over Biovita? The Bruges Vegan schreef eerder over een bezoekje aan Biovita Brugge en hun aanbod in veganistische wijnen. Je vind hun blogposts hier terug.
This entry was posted in

0 reacties: