18 nov 2014

Vegan voor beginners {Deel 2: Hoe?}

Een tijdje terug schreef ik deel 1 in deze serie, over waarom mensen vegan worden. Vandaag zal ik het hebben over hoe je daar nu precies aan begint.


Research!
Als je besluit vegan te worden, dan is het heel belangrijk dat je weet waar je aan begint. Lees website's en boeken, informeer bij mede-vegans en communities. Dit alles helpt je al een heel eind op weg. Wees niet bang om vragen te stellen, ook niet als ze stom lijken. Enkele aanraders zijn:

Boek: The China Study (EN)
Boek: De Vegarevolutie (NL) - Review
Kookboek: Isa Does It (EN) - Review
Kookboek: Oh She Glows (EN) - Review
De 20 beste vegan blogs (EN)
Pinterest
De Vegan Challenge (NL)
FB groep: Veggieworld (NL)
FB groep; Vegan West-vlaanderen (NL)

Er bestaan natuurlijk nog veel meer Vegan groepen op FB maar in veel groepen is er vaak ruzie en drama. Vaak terwijl het niet eens te maken heeft met veganisme. Denk aan politiek in Israel. Aan de ethiek over huisdieren houden of het al dan niet opgebruiken van dierlijk materiaal. Denk aan fast food junkies die allergisch zijn aan powerfoods of glutenvrij eten. Of mensen die zo een hekel hebben aan DIY, dat ze zelf tandpasta maken spirituele bullshit vinden. Je bent natuurlijk vrij om lid te worden van de groepen die je wilt :) maar op de blog ga ik geen groepen promoten waar ik zelf geen lid (meer) van ben.



Voeding
Vegan eten is eigenlijk best simpel, als je het onder de knie hebt tenminste! Je mag niets van dierlijke oorsprong consumeren en voor de rest mag alles, simpel toch? Helaas leven wij in een maatschappij waar heel veel voedsel bewerkt wordt. Kook je alles zelf dan is het natuurlijk makkelijk maar ga je naar de supermarkt dan krijg je het wel iets moeilijker. De lijst is te lang om hier te noemen, maar het komt er gewoon op neer dat veel dingen vegan lijken, maar het helaas vaak niet zijn. Daarvoor zijn er de volgende oplossingen:

- Je kookt echt alles zelf. of
- Je kijkt de ingrediëntenlijst na. Ook bij producten die je vaak gebruikt want soms veranderen ze onaangekondigd het recept en loop je het risico dat iets niet langer vegan is.
- Informeer bij mede-vegans als je iets niet zeker weet.

Let ook op voor verborgen ingrediënten! Denk aan appelsap en wijnen die worden geklaard met gelatine. Vleesvervangers die misschien wel vegetarisch zijn maar niet veganistisch. Nori is dan misschien wel plantaardig maar bij de kweek worden oesters gebruikt (en is dus onrechtstreeks niet vegan). Supplementen kunnen in gelatine capsules verpakt zitten, brood bevat vaak melk en ei.... de lijst is gewoon te lang om hier op te sommen. Ik ken mensen die 15 jaar vegan zijn en nog fouten maken omdat iets vegan leek te zijn maar het stiekem niet was. Verwijt jezelf de huid niet vol als je een fout maakt, maar leer eruit. Gelukkig bestaan er duizenden website's en groepen die je op weg helpen in dit moeilijke vegan doolhof.

Over B12 enzo
Als vegan heb je een B12 supplement nodig. De reden hiervoor is simpel... en niet omdat het zogezegd van dieren afkomstig is en je gestopt bent met dieren eten, nee. B12 is een bacterie die groeit op planten en wij leven tegenwoordig in een maatschappij waar onze groenten gespoeld worden dus bye bye B12. De enige bronnen waar je dan nog B12 kan uithalen zijn dierlijke voedingsmiddelen. wat als veganist natuurlijk niet meer kan. Behalve als je een eigen boerderij begint en besluit je groenten nooit meer te wassen, heb je dus wel degelijk een B12 supplement nodig. Er gaan veel verhalen rond dat bepaald voedsel nog B12 bevat zoals champignons, inca bessen, spirulina, noten.....neem dit alsjeblieft met een grote korrel zout. Meeste van die verhalen worden gepromoot door superfood-winkels/website's en zal je op geen enkele wetenschappelijke website terug kunnen vinden. Al zijn er mensen die B12 experimenten geprobeerd hebben met bepaalde voedingswaren en was er B12 in hun bloed terug te vinden, bleek het uiteindelijk om een niet-actieve B12 stof te gaan. Met andere woorden: je hebt er niets aan. En uiteindelijk gaat het hier ook om je gezondheid: durf je zo'n experiment aan, met het risico je een B12 tekort krijgt op lange termijn? Een supplement nemen is niet alleen makkelijk, maar ook safe.

Er zijn ook vegan producten die toegevoegde B12 bevatten, zoals plantaardige zuivel, bepaalde vleesvervangers, soms ook ontbijtgranen. Voor de meeste mensen is die hoeveelheid B12 echter niet voldoende. Je kan hiervoor een rekensommetje maken en zo zien of je aan je dagelijkse hoeveelheid komt. Zo niet, is een supplement de oplossing.



Where do you get your protein?
De meest gestelde vraag en tegelijkertijd de grootste grap binnen veganisme. Je haalt immers alle proteïne uit plantaardig voedsel! Veel mensen geloven ook dat je veel proteïne nodig hebt maar mensen die een raw, 811 of starch solution dieet volgen weten dat dit niet perse een must is. Er zijn genoeg sporters, zelfs vegan bodybuilders die zweren bij een high carb vegan dieet. Tim Shieff bijvoorbeeld, wereldkampioen free running, volgt een high carb (low fat, low protein) vegan dieet. Waar haalt hij zijn proteïne? You tell me.

En ijzer?
Ik veronderstel dat iedereen hier braaf zijn portie fruit eet, wat zorgt voor veel vitamine C. Deze vitamine zorgt er voor dat je beter ijzer opneemt en vast houdt. Als je hierbij nog eens braaf je groene groentjes eet, zal je geen ijzer te kort hebben. Ben je toch iemand (zoals ik) die van nature soms een ijzer te kort krijgt, dan is dit eenvoudig op te lossen met een spirulina of chlorella supplement. Je kan deze ook in poedervorm verkrijgen en mengen in je yoghurt, smoothies of sapjes... maar vanwege de smaak ben ik daar zelf geen grote fan van. Ik zou zeggen... probeer het uit en zie of het je smaakt.



Kleding
Zelfs al ontwijk je voortaan alle bontkraagjes, nog heb je de kans dierlijke ingrediënten terug te vinden in kleding. Nepleer blijkt soms echt leer te zijn en omgekeerd. In een trui kan er wol verstopt zitten (ook angora en alpaca), in de vulling van je winterjas of dekens zit er misschien wel dons. De enige manier om dit alles te voorkomen is etiketten lezen. Op die manier zit je redelijk veilig. Je kan ook kiezen voor gecertificeerde vegan kleding en schoenen, alleen zijn die helaas best prijzig. Op deze pagina van PETA vind je een handige lijst terug met alle mogelijke dierlijke stoffen er in kleding gebruikt worden.

Update: Koop alsjeblieft ook geen nepbont! Want niet alleen blijkt dit soort bont toch échte bont te zijn (al beweert het etiket iets anders), je promoot er eveneens dierenleed mee. Hetzelfde geldt voor leder en wol. Lijkt het op leder? Bont? Wol? Neem het risico niet en laat het links liggen. Heb je toch al iets in je kast hangen? Probeer dan de bonttest uit.

Cosmetica
Proefdiervrij cosmetica vinden is zo al moeilijk genoeg, laat staan dat deze ook nog eens vegan moet zijn! Gelukkig zijn er steeds meer proefdiervrij bedrijven die hun producten vegan maken of vermelden welke producten uit hun gamma veganistisch zijn. Deze lijst is een samenvatting van alle mogelijke dierlijke ingrediënten er in cosmetica terug te vinden zijn. Er bestaan ook bedrijven die kiezen voor een certificaat. In dit geval kan je een vegan logo (vaak in combinatie met leaping bunny) terug vinden op de verpakking van het product. Wanneer het logo niet aanwezig is, is er maar 1 andere oplossing... alweer: het bekijken van de ingrediëntenlijst.



Andere
Sommige beweren wel eens dat volledig veganistisch leven praktisch onmogelijk is. Ergens heeft men geen ongelijk. Dierlijke ingrediënten zijn ook terug te vinden in simpele dingen zoals verf, lijm, medicatie of schoonmaakproducten. Maar ook in spullen gemaakt van plastiek. Of zelfs in een voorverpakte maaltijd (je leest het goed). Deze presentatie genaamd "Pig 05049" is alvast een eye-opener. Deze presentatie is ontstaan uit het boek met diezelfde titel, waar je nog veel meer informatie kan in terug vinden. Ook PETA heeft een lijst voorzien met alle mogelijke dierlijke ingrediënten.

Kan je alles voorkomen? Waarschijnlijk niet. Maar iedere dag kan je leren en misschien wel een stapje verder gaan. Er zijn veganisten die zich enkel alleen op voeding focussen, anderen zien hoe extreem ze kunnen gaan. Sommige gaan misschien hun producten opgebruiken en bij een volgende aankoop alles veganistisch kopen, anderen geven spullen weg. Zoals je kan zien is veganisme eigenlijk geen dieet maar eerder een lifestyle. Je kiest om niet langer mee te doen aan dierenleed, op welke manier dan ook. En dat is waar het bij (de meeste) vegans werkelijk om draait.

2 reacties:

Unknown zei

Een vraagje: dat spirulina supplement, hoevaak per week neem je dit?

Interessant artikel trouwens! erg nuttig <3

Lindsay zei

Iedere dag als je geen liefhebber bent van groene groenten. Je kan gerust wel eens een dagje overslaan natuurlijk. :)