16 mei 2013

[DIY] Maak je eigen supplementen (+waarom)

Sinds een tijdje gebruik ik mijn eigen supplementen. En wel voor de volgende redenen:
 • het is verser
 • proefdiervrij, 
 • In sommige gevallen goedkoper
 • hoeveelheid zelf te bepalen en vooral - 
 • veganistisch. 
Alle medicatie die je koopt in de apotheek is op dieren getest en dat risico bestaat ook bij supplementen die je kan vinden in de biowinkel. Bovendien duurt het jaren voordat het product in de winkel ligt, denk aan oogsten, vervoer, verwerking, vervoer, opslag, vervoer, winkel en dan... wachten tot een klant het product koop. Doordat ik in verschillende natuurwinkels gewerkt heb, weet ik hoe lang het proces kan duren. Een supplement blijft jaren goed zegt men... maar 1 regel dat de meeste herboristen in gedachten houden is: Na een jaar daalt de werking van een kruid. Niet helemaal en niet allemaal, maar zo is het met thee ook... de smaak wordt minder, de kleur, de geur dus hoe kan het dan nog even goed werken? 

Uiteraard zijn niet alle bedrijven slecht bezig. En eerlijk gezegd zijn er ook supplementen die ik liever koop omdat het makkelijker is (of zelfs goedkoper) maar heel veel bedrijven zijn schuldig aan kwantiteit boven kwaliteit, greenwashing en veel meer. Een ander struikelblok voor bedrijven is het volgende: kiezen we voor capsules of samengeperst? Veel bedrijven kiezen voor samengeperste tabletten... maar heb je een moeilijke spijsvertering, gevoelige darm of andere darmstoornissen, dan bestaat er veel kans dat je darmen niet eens de tablet zullen opnemen maar dat de tablet rechtstreeks naar het toilet gaat. (Mensen met een stoma kunnen bevestigen dat niet alleen bepaalde groenten maar ook bepaalde tabletten er heelhuids terug uitkomen) Goed, genoeg onsmakelijke details. Laten we dus akkoord gaan dat capsules beter zijn. En daar wringt het dus voor wij vegi's en vega's: de meeste capsules zijn gemaakt van gelatine. 

Een oplossing zijn de v-caps, vegetarische capsules. Er zijn bio merken die gebruik maken van deze v-caps maar niet allemaal... kijk dus op de ingrediƫntenlijst voor je een supplement koopt, om zeker te zijn dat het als vegan veilig is om te gebruiken. Of je kan de supplementen zelf maken. Ik vertel je hoe dit op een eenvoudige manier kan. Dit heb je nodig:


 • Een capsule machine
 • Een oude bankkaart (eventueel meegeleverd met je machine) 
 • Lege capsules aangepast aan je capsule machine (ik koos voor beide formaat 00), opletten dat het wel om de V-caps gaat als je vegi bent!
 • Losse kruiden in poedervorm (sommige bedrijven bieden ook een verwerkingsdatum aan, heel handig voor als je kruiden wilt gebruiken van een recente oogst - dewelke uiteraard sterker zijn in werking)
 • Een tafelkleed of iets dergelijks ter bescherming
 • Een pot of kom om de capsule machine in te plaatsen (om rondvliegend poeder te voorkomen)
Zo begin je eraan
Zet de machine in elkaar zoals aangegeven in de handleiding die je bij de machine krijgt. Haal de capsules uit elkaar en steek het lange deel in het grote stuk van de machine, het kleine deel in het kleine stuk. Schep met een lepel kruidenpoeder op en verdeel deze over de capsules met het meegeleverde kaartje (of je oude bankkaart):


Daarna pers je het poeder samen met het meegeleverde stuk en herhaal je de vorige stap. Op die manier kan je meer poeder in de capsules krijgen.


Eventueel nog enkele keren herhalen en dan kan je het kleine stuk (die je niet hebt gevuld) boven op het grote stuk van de machine plaatsen. Als je de machine goed in elkaar hebt gezet, zit er een soort vering op de machine die ervoor zorgt dat de gevulde capsules loskomen bij het duwen en vanzelf gehecht worden aan de andere helft. Wanneer je het stuk weg haalt, komen de capsules los en zijn ze klaar voor gebruik! En dit is het resultaat:


Voor wie een uitgebreidde handleiding wilt, raad ik dit youtube-filmpje aan. Capsule machines zijn gemakkelijk te vinden als je even zoekt op internet, net zoals losse kruiden. De kruiden die ik gebruikt heb op foto is spirulina. Deze heb ik gekocht bij een Belgisch persoon die nu in Peru verblijft maar door de slechte communicatie en trage levering heb ik besloten een volgende keer bij een andere winkel te bestellen. Ik kan je dus geen goed adres uit Be/Nl meegeven die in bulk kruidenpoeder verkoopt... er zijn er genoeg te vinden maar tot zover kan ik niet uit ervaring meespreken.

Wat denk je hierover? 
Worden het voortaan zelfgemaakte supplementen of lijkt dit toch niets voor jou?
This entry was posted in

5 reacties:

Michelle zei

Ik wist niet dat je ze zelf kon maken, maar waarom ook niet eigenlijk. Ik denk dat ik het bij de kant en klare houd..

Anoniem zei

Mmm, zou ik wel handig vinden om mijn tijmcapsules voor verkoudheden te maken. Ik ben ook vegi en het is inderdaad vaak moeilijk om ergens vegetarische capsules te vinden.

Marianne zei

Geweldig. Ik wist niet dat dit kon. Waar kan je een capsule machine kopen? Had er nog nooit van gehoord. Als het inderdaad goedkoper is, dan is het wel het overwegen waard. Maar bij algen vind ik het geen probleem ze er in poedervorm in een drankje te doen.

Gezondheidswinkel Druantia zei

Via www.capsuleconnection.com :-)

Kim zei

Uitstekende blog met zeer belangrijke informatie. Bedankt voor de tips!