13 okt 2014

[Recept] Vol au vent - veganized!

Soms heb je gewoon een keertje zin in typisch Belgisch eten. Iets dat zeker niet mag ontbreken is friet! Nu veronderstel ik dat iedereen wel weet hoe je friet kan maken, maar wist je dat er ook een alternatief bestaat voor vol au vent? Wees lief voor kipjes: probeer deze zelfgemaakte versie. Wedden dat je geen andere meer wilt? (vergis je niet naar de foto hoor, in werkelijkheid, -kuch- na de foto dus, liet de saus mijn frieten verdrinken)


Wat heb je nodig (voor 2 personen)
- 160 gram kipstukjes van de vegetarische slager
- 125 gram champignons
- 250 ml groentebouillon
- Plantaardige boter (1 tsp) en een beetje bloem (voor de roux)
- Een brikje sojaroom (250ml)
- Sap van een halve citroen
- Optioneel: extra kruiden (bijvoorbeeld kipkruiden)
- Optioneel: een scheut cognac

De bereiding
Bak de kipstukjes samen met de champignons in een pan. Eenmaal de stukjes een lichtbruin laagje beginnen te krijgen, blus je ze met wat water (en optioneel met een scheut cognac). Laat alles even sudderen.

Terwijl kan je de roux maken: Smelt wat plantaardige boter.Wanneer die goed gesmolten is, voeg je de bloem toe en roer je alles goed om tot je losse korrels krijgt. Voeg daarna de groentebouillon toe. Wij gebruiken droge groentebouillon waar we water aan hebben toegevoegd maar je kan uiteraard ook verse (of ontdooide) bouillon gebruiken. In elk geval moet de bouillon warm zijn, anders kan de roux mislukken. Meng alles goed tot de korrels volledig opgelost zijn. Voeg daarna de kipstukjes en champignons toe. Wil je extra kruiden toevoegen, dan kan je dat op dit moment ook doen. Soms voegen wij extra kipkruiden toe, andere keren... denken we er gewoon niet aan. :)

Laat alles op een laag vuurtje trekken voor ongeveer 1 uur.

Voeg tenslotte sojaroom toe, samen met het citroensap en laat terug alles doorkoken voor 5-10 minuten.

Servier met frietjes.

Smakelijk!

2 reacties:

Lindsay zei

(Gericht aan Selma) - Je comment was net geplaatst toen ik van comment programma veranderde, daarom is die verloren gegaan, sorry! :) Ik gebruik gewone sojaboter van alpro.

Selma zei

Ok, dank u!