10 okt 2013

[DIY] Maak zelf je lippenbalsem

Sinds ik mijn eigen lippenbalsem maak, wil ik geen ander meer. Deze balsem is niet alleen goedkoop om te maken maar is ook enorm dekkend en blijft uren zitten. Ideaal voor het opkomende herfst- en winter weer dus!Wat heb je nodig:
1/3 Bijenwas (of candelilla voor vegans)
1/3 Amandelolie (of andere huidolie naar keuze)
1/3 Shea botter (of andere huidboter naar keuze)
Optioneel: vitamine E olie
Optioneel: smaak- en geurstoffen
Een kookpot + een kleinere voor eau bain marie op te warmen
Een pollepel
Een weegschaal
Lege hulzen

Zo ga je te werk:
Weeg de ingrediënten af. Alles volgens verhouding 3/3 dus neem je 10 gram van het ene, dan ook van de andere 2. Je kan zowel grote als kleine hoeveelheden maken, zolang de verhouding maar hetzelfde blijft. Daarna voeg je alles samen in een eau bain marie pot en warm je alles op. Goed roeren tot alles goed gesmolten is. Als laatste kan je de vitamine E olie en smaakstoffen toevoegen, maar dat is niet noodzakelijk... het recept kan ook zonder! Nogmaals goed roeren en daarna giet je alles over in lege hulzen.

Laten afkoelen en klaar! Wil je de balsems persoonlijker maken, dan kan je zelf ook labels gaan maken natuurlijk. De eerste afbeelding zijn labels die ikzelf gemaakt heb met photoshop.

En dit is het resultaat:


Zoals je kan zien, is er geen kleur verschil... maar je lippen gaan er wel voller door lijken. Dit had ik trouwens zelf niet opgemerkt maar toen ik ontdekte dat 1 van mijn balsems verdwenen waren... bleek mijn moeder ermee gaan lopen omdat ze overtuigd was van het effect. Daarnaast is de balsem enorm dekkend dus je hoeft ook niet constant opnieuw te smeren. En met de extra glans, lijkt het wel alsof je een naturel glossje aangebracht hebt.

Met dit recept kan je oneindig veel variaties maken. Shea vervangen door cacao, amandel door jojoba... met restjes lippenstift of pigment poeder kan je zelfs verschillende kleuren gaan maken. Met kleur- en geurstoffen geschikt voor de keuken, mag je dan weer lekkere balsems.

Met andere woorden, een goed basis recept waar je alle richtingen mee uitkan! Heb je zelf ook een fijn recept uitgeprobeerd, laat het ons weten hieronder. :)
Wil je zo'n balsem proberen maar heb je zelf geen tijd om aan het knutselen te gaan, dan kan je ze ook vinden op mijn Etsy winkeltje. Hier (niet-vegan) en hier (vegan).

This entry was posted in

5 reacties:

Kelly - Ma vie en vert zei

Ik koop ook al een tijdje geen lippenbalsem meer (nu ja, sowieso heb ik er in mijn leven nog maar een stuk of 3 gekocht), maar net omdat het zo gemakkelijk is om zelf te maken, maak ik het zo graag zelf ;)

LifeOfBun zei

Very neat. ^_^ zit er ook geen irritante geur in die je niet graag hebt!

ladylipbalm zei

ga ik denk ik wel een keer proberen :P nu het koud word heb ik weer super veel lippenbalsem nodig.

Unknown zei

Ziet er fantastisch uit! Waar vind je al de ingrediënten?

Lindsay zei

Sorry! Ik was deze comment uit het oog verloren. :)
Je kan ingrediënten kopen bij winkels zoals Spinrad (Gent), Druantia (Lier en online), De hekserij (NL online) en heel soms ook in de betere natuurwinkel of drogist.