27 aug 2013

Recept: Groene smoothie zonder groente

Ik heb zoveel bewondering voor mensen die dagelijks hun groene smoothie naar binnen spelen... maar van mij moet het snel gaan. Geen tijd om af te wegen, combinaties op te zoeken of ze wel smakelijk zijn, nog even snel naar de groenteboer na mijn werk. Nee, ik ben wat je noemt een comfort vegi. Ik grijp naar wat er toevallig in huis is en daar red ik me wel mee. En vaak is het resultaat een groene smoothie...zonder groente. Hieronder beschrijf ik wat je nodig hebt om toch een lekkere boost te krijgen zonder die krop sla of spinazie. 
Nodig:
1 banaan
1 hand vol diepvries fruit (tropische mengeling)
1 glas water
1 koffielepel superfood poeder (ik koos voor green max van Swanson)

Zo ga je te werk. (+ waarom)
Laat ik eerst uitleggen waarom ik voor diepvriesfruit kies: vanwege de temperatuur. Als alle groenten of fruit op kamertemperatuur zijn, is je smoothie dat ook. Kies je voor diepvriesproducten, hoef je de smoothie daarna niet meer in de koelkast te laten afkoelen omdat die gekoeld wordt door het diepvriesfruit. Bovendien weet je misschien ook dat door oxidatie fruit kan verkleuren na verloop van tijd en dus zou je smoothie er niet meer zo smakelijk uitzien als je deze een paar uurtjes liet rusten in de koelkast. Ik koos voor een pak tropisch fruit omdat dit heel lichte kleuren zijn (even onthouden) en de combinatie is ook gewoon lekker.

Waar zit nu precies het geheim van de groene smoothie? In het superfood poeder. Ik koos voor de mengeling Green Max van het merk Swanson, maar het kan uiteraard ook van een ander merk komen. Of je mengsel zelf gaan samenstellen, nog beter. De hoofdbestandelen zijn onder andere spirulina, tarwegras, chlorella en nog meer plantjes waar je blij van wordt. En die plantjes geven dus allemaal een knalgroene kleur af. Ze zijn niet allemaal even lekker van smaak (algendrankje, iemand?) maar met veel fruit kan je die smaak toch verdoezelen. Kies dus voor een combinatie van superfoods om de smaak wat te verbeteren! (En nog een logische noot: wit henneppoeder en bruin cacao poeder zijn ook superfoods maar geven uiteraard geen groene kleur af.)

Het glas water is om het goedje drinkbaar te maken natuurlijk. Maar wil je het water vervangen door plantaardige melk (nee niet dierlijk, mag niet!) of kokoswater dan kan dat uiteraard ook.

Om terug te keren op de lichte kleur van het tropische fruit. Wat gebeurd er als je rood + groen mengt? Iew vies bruin. Zo'n kleurtje dat je liever opdrinkt met je ogen dicht. En dat is dus de reden waarom je fruit zo bleek mogelijk moet zijn. Licht groen, geel, wit... al deze kleuren mengen perfect met groen poeder. Uiteraard is het ook smakelijk om rode bessen te mengen met banaan en spirulina maar eerlijk? Niemand zou zo'n glaasje instagrammen, neem het van mij aan.

Alles mixen voor een paar minuten en je groene fruit-smoothie is klaar!
4 reacties:

LifeOfBun zei

Yum yum yummm!!

Nancy zei

Dat ziet er lekker uit!

Anoniem zei

Goed idee! Ik zoek al langer naar een mengeling om mijn tarwegraspoeder drinkbaar te maken. Enkel een scheutje appelsap, zoals me geleerd was, volstaat echt niet om de vieze smaak te 'verbloemen'.

Cynthia zei

lijkt me er lekker!