22 sep 2012

Starten met natuurlijke cosmetica

Eigenlijk was ik van plan te schrijven over de eigenschappen en het nadeel over natuurlijke producten op zich... tot ik besefte dat er naast de kwaliteit van het product ook moeilijkheden kunnen zijn. Dus vandaag eerst een post voor de beginner over ons! Welke moeilijkheden kan je krijgen bij het zoeken naar natuurlijke cosmetica en wat kan je eraan doen?

Prijs en vindbaarheid
Een algemene regel op natuurlijke cosmetica: hoe biologischer, hoe duurder. Een natuurlijk product hoeft niet duur te zijn, maar als hun natuurlijke ingrediënten eveneens fairtrade en/of biologisch zijn én eveneens beschikken over bio-labels, dan stijgt de prijs al heel snel. Maar om het verhaal om te draaien: proefdiervrij en natuurlijk hoeft niet duur te zijn. Het is kiezen tussen proefdiervrij/natuurlijk/budgetvriendelijk of proefdiervrij/bio-natuurlijk/duurder. En hoe duurder, hoe moeilijker te vinden. In deze blogpost leg ik uit welke producten je waar kan vinden. Met andere woorden, wedden dat je binnen een straal van 10 km toch weet een natuurlijke shampoo te vinden?


bron


Houdbaarheid
Logisch: kies je voor een natuurlijk product, dan is de houdbaarheid niet zo lang als een chemisch product. Sommige natuurlijke producten bevatten toch een kleine hoeveelheid chemisch bewaarmiddel, andere kiezen voor een natuurlijk bewaarmiddel maar in beide gevallen is de hoeveelheid veel minder groot/sterk tegenover chemische producten. Zorg ervoor dat je altijd een product koopt waar productie datum opstaat en vervaldatum, op deze manier kan je zelf rekenen hoe lang je jouw cosmetica kan blijven gebruiken.

Bijvoorbeeld: Er staat er op een product 22 september 2012, 6M en vervaldatum 22 juni 2013. Dan betekent dit dat je het product 6 maanden na opening kan gebruiken maar rekening houdend met de vervaldatum. Open je de verpakking dus op 22 maart 2013, dan heb je slechts 3 maanden meer om je product op te gebruiken. Open je de verpakking 22 oktober 2012 dan moet je het product opgebruiken tegen 22 april 2013. Wil je zo lang mogelijk je product gebruiken, heb je hier alvast enkele tips:

  • Koop je een product, bekijk dan altijd eerst de productiedatum en houdbaarheid na opening en/of vervaldatum. Staan er geen datums op, koop het dan niet!
  • We houden allemaal van uitproberen maar stel grenzen: je hoeft geen 10 verschillende shampoo's te hebben. Gebruik er maximum 2 of 3 ter afwisseling, meer heb je niet nodig. Op die manier kan je de producten sneller opgebruiken.
  • Koop geen producten die je niet nodig hebt. Als je slechts 2x per jaar wallen onder je ogen hebt, hoef je geen speciale oogzalf te kopen, maak het liever zelf: het is goedkoper! Voor de experts onder ons kan je bovendien ervoor kiezen meer bewaarmiddelen toe te voegen aan je product om het zo langer te bewaren. (maar geef toe: zoiets is overbodig bij het gebruik van theezakjes op je ogen)

Greenwashing
Dit heeft niet veel te maken met de natuurlijke merken op zich, maar wel het vernoemen waard: opgelet voor greenwashing! Niet alle producten zijn zo natuurlijk als ze beweren. Bevatten ze een erkend bio-label, dan zit je wel goed. (zie afbeelding hiernaast) Sommige merken kiezen ervoor om geen label op hun product te plakken en daar kan het twee kanten uit: of hun producten zijn wel degelijk budgetvriendelijk én natuurlijk of ze doen aan greenwashing. Dus, wat doe je dan?

  • Ken je niets van de ingrediënten, kies dan voor een product die 1 van de labels hierboven bevat. BDIH, Natrue en Ecocert zijn in BeNl het makkelijks te vinden.
  • Wil je toch een natuurlijk product proberen die geen label bevat, doe dan eerst research! Als er op hun website staat dat ze natuurlijke producten verkopen maar je leest in verschillende reviews dat de ingrediënten toch verdacht zijn, koop het product dan niet. Hetzelfde geldt voor proefdiervrij: zonder een geldig bewijs aan de stichting Proefdiervrij of een algemeen erkend label, laat je het product best links liggen.

Zijn er nog factoren die het voor jou moeilijk maken de juiste natuurcosmetica te vinden? Of tips die je zou willen lezen? Aarzel niet om het te zeggen en ik laat het bij een volgende blogpost aan bod komen.

2 reacties:

Iris @ Druantia zei

Lindsay, Tegenwoordig is er zoiets als de luchtdichte verpakking. De producent is dan enkel verplicht om de 6M of 12M (of een andere) te vermelden en het lotnummer (géén productiedatum of vervaldatum). Zo'n producten kan je met een gerust hart kopen (ook al staat er geen datum op), je moet je dan wel strikt houden aan de 6M/9M/12M die op de verpakking staat.

Lindsay zei

Bedankt voor de aanvulling. :)