23 feb 2015

Zo hou je een no-buy challenge vol

Ik ben aan week 3 van een no-buy challenge, dus het ideale moment om er iets over te schrijven vind ik. Je hebt waarschijnlijk deze challenge al eerder zien voorbij komen in Bloggerland, vooral bij cosmetica blogs is de no buy challenge erg in trek. Maar wat houdt zo'n challenge nu precies in?


Een no-buy/no-spend is jezelf uitdagen een periode lang niets te kopen. Koopverslaafden proberen het een week uit, de meeste een maand. Al heb ik er ook al gezien die het maanden tot jaren volhouden! 

Uiteraard zijn er hier enkele uitzonderingen op. Zoals de maandelijkse betalingen, het kopen van voedsel... ook als je opeens met je tenen door je schoenen zit (telt niet als je 10 paar hebt!) of je rijdt met je auto in de gracht. Sommige dingen zijn noodzakelijk en andere niet te voorzien. Waar we het hier over hebben zijn de spullen die niet noodzakelijk zijn maar we gewoon graag willen hebben. 

Ik herinner me een meisje die met mij jaren geleden in de krant stond voor een 365 project. Ze besloot niets te kopen...en hield het maar een paar maand vol. Jammer maar ergens was ik niet verbaasd. Als je hopen geld verdient zonder rekeningen te hoeven betalen (thuis wonen, niets afgeven), geen toekomstplannen heb (sparen is voor later!), een blog te onderhouden hebt (shoplogs, outfits, whooo) en een typisch meisje-meisje bent die altijd het laatste nieuwe wilt zonder enige schuldgevoel naar het vervuilen van onze aarde en de vreselijke omstandigheden van (kind)arbeiders. Tja. Snap je waar ik naartoe ga? Zonder enige motivatie, lukt zo'n challenge nooit. Vandaar, tip nr 1:

Zoek je motivatie waarom je een no-buy wilt houden. Of het nu om geld besparen gaat, strijden naar eerlijke lonen voor arbeiders (en het verbieden van kinderarbeid) of het minder vervuilen van onze mooie Aarde... het maakt niet uit welke reden je kiest want het ene brengt het andere mee! De aarde redden én je portemonnee? Double score!

2. Hou je rekeningen bij. Noteer elke aankoop en probeer het bedrag zo laag mogelijk te houden. Geloof me, de bedragen werkelijk op papier zien, met cash betalen in plaats van met de bankkaart... het maakt een groot verschil.

3. Een beloning! Hou je het vol, dan mag je jezelf na deze periode wel eens trakteren op iets fijns. Niet te gek doen hoor, anders was die challenge voor niets geweest. Een andere manier om jezelf te belonen is om bij elke drang je hebt om dat spulletje te kopen... het bedrag in een spaarpotje stoppen. 10€ voor het boek dat je niet kocht, 80€ voor de nieuwe schoenen die je proberen te verleiden, 20€ voor alle latte's die je sindsdien niet meer on the go gedronken hebt. 

4. Vermijd winkels! En reclame folders (wij hebben een nee-nee sticker). Klik niet op de aanbiedingen die blogs delen, ga niet naar je favoriete webshops. Etsy is verboden terrein! Bovendien is het toch te koud/nat om te winkelen met een vriendin. Wat kan je dan wel doen? Swap meetings houden, knutsel een zelfgemaakte high tea in elkaar, hou een film avondje of ga gewoon bij vrienden thuis drinken. Genoeg alternatieven!

5. DIY. Hier kan ik uren over vertellen maar Google/Pinterest maakt het voor mij makkelijker. Je kan het zo gek niet bedenken of je kan het zelf maken, vaak met spullen die je alreeds in huis hebt.6. Swap time! Ik heb het al bij puntje 4 vernoemd: hou een swap! Wil je dan toch een nieuwe trui, misschien heeft je vriendin er toevallig 1 liggen waar ze afstand wilt van doen. En wie weet krijgt jouw broek ook wel een 2de leven. Hoe meer zielen, hoe meer vreugde... en hoe meer geswapte spullen. Oh en dit geldt ook voor ander materiaal natuurlijk. Een keukenmachine voor een maand ruilen tegen een game console. Waarom ook niet?

7. Praat over je challenge. Laat al je vrienden en familie het weten, vraag of ze je willen steunen. Niet boos zijn als ze je op de vingers tikken wanneer je dreigt op te geven... want soms is die ene schop tegen je kont voldoende om het vol te houden.

8. Hou een grote schoonmaak. En probeer niet afgeleid te zijn bij al de coole spullen die je tegen komt (ik kijk naar jou, zus!). De bedoeling hiervan is ruimte creëren, overbodige spullen weggeven/verkopen en met een beetje geluk vind je verloren spullen terug... die je nu gelukkig niet hoeft te kopen. En bezoekers zullen je complimenteren dat je huis zo netjes is, leuk toch?

9. Opmaken. Ik daag je uit een potje nagellak of oogschaduw volledig op te maken. Laat je me weten als het gelukt is? Want tot zover ken ik niemand (serieus waar) die dit ooit voor elkaar gekregen heeft. Ik werk er zelf nog aan, het gaat echt langzamer dan ik dacht. Extra uitdaging: probeer eerst alle voedingsmiddelen uit de voorraad/koelkast/vriezer/kelder op te gebruiken voor je terug naar de winkel gaat. De meeste mensen hebben zo'n grote voorraad in huis dat ze er meermaals volledige maaltijden kunnen mee maken. Zie het maar zo: het kost niets (meer) en je hoeft je tijd niet te verspillen in die enge vieze supermarkt.

10. Doe leuke dingen! Nouja, aangezien je geen uren meer door brengt in winkels, Etsy en reviews lezen op blogs, heb je echt tijd zat. Dat ene project dat je nu al een half jaar uitstelt, kan eindelijk worden voltooid. Uitstelgedrag is niet langer een issue. 

Heb jij nog leuke tips om een no-buy vol te houden? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen. 


2 reacties:

Galina zei

Wat een nuttige tips! Ik koop sowieso al weinig, maar zo een challenge is misschien wel eens leuk om te doen. Ben benieuwd hoe het je verder af gaat!

Unknown zei

Leuk dat je hier over schrijft! Ik ben al een tijdje bezig met consuminderen en het geeft zoveel rust. Op mijn andere blog (vintageandbeauty.com) schrijf ik er ook regelmatig over. Wellicht kunnen we elkaar motiveren? :)