21 jul 2014

10 tips voor de groene mode-consument

Fashion. Eigenlijk is het een onderwerp waar ik praktisch niets van af weet. Al j aren wil ik geen mode meer volgen en in tegenstelling tot veel andere vrouwen haat ik schoenen. Maar vraag me iets te vertellen over bewust omgaan met kleding, dan weet ik wel wat te verzinnen. Bij deze een 10-tal tips voor alle vrouwen (en mannen) die wensen op vlak van mode wat groener te worden.


1. Kies voor Fairtrade. De meeste kleding wordt gemaakt in het buitenland, onder andere in China (waar ze dubbele fulltime's werken voor een hongerloon) en India (waar ook kinderen met hun handen in giftige kleurstoffen werken). Deze landen zijn het ergst op vlak van arbeidsomstandigheden. Wil je dit ontwijken, bekijk dan de kledinglabels. Sommige posten het land van herkomst (bv. Made in China) en zo weet je meteen ook wat je in handen hebt. Helaas is dat niet bij elk merk of kledingstuk het geval, maar het helpt je wel bij een eerste bewuste stap. Wil je heel zeker zijn, kan je kiezen om voortaan enkel nog fairtrade winkels te bezoeken.

2. Kies voor eco stoffen. Bio-katoen is hip maar hennep is nog beter en brandnetel al helemaal! De laatste 2 zijn helaas nog niet in een doorsnee kledingwinkel te vinden, bio-katoen daarentegen wel...maar opgelet voor greenwashing! De conscious collection van H&M bijvoorbeeld is niet gemaakt van eco textiel en de ''bio katoen'' lijn van C&A al evenmin. Enkele jaren geleden had C&A nog enkele kledingstoffen gemaakt van biokatoen, tegenwoordig draagt de helft van de winkel het groene kaartje... maar is bio-katoen niet langer vermeldt op het etiket. Als iets beweert eco te zijn, kijk altijd de etiketten na die op de kleding zelf genaaid of gedrukt zijn want tags kunnen ze helaas om het even aan welke kapstok hangen en zo zijn mensen de deur uit met iets wat stiekem helemaal niet eco is. Heb je geen budget voor eco textiel? Kies dan vaker voor linnen want dit is nét iets milieu-vriendelijker dan katoen. Kies echter niet voor bamboe want, alhoewel er minder pesticiden en water voor nodig is, worden er wel veel meer chemische stoffen gebruikt tijdens het verwerken naar textiel.

Links - Normale katoen. Of deze nu een extra ''bio" kaartje draagt of niet - laat deze beter links liggen. Rechts zie je een voorbeeld van bio katoen en hoe het vermeldt staat op het etiket. Soms wordt er ook gebruik gemaakt van een eco label zoals rechtsboven.

3. Kies voor kleding zonder dierlijke afkomst. Dat wilt zeggen geen zijde, geen wol, geen leder. De reden lijkt me vanzelfsprekend: voor de diertjes natuurlijk. Leer en schapenwol lijkt voor veel mensen logisch maar soms merk je het ook niet wanneer er dierlijk textiel wordt gebruikt. Denk aan zogenaamde 'nep' bontkraagjes aan truitjes, sjaals of schoenen, die vaak niet nep zijn omdat in sommige landen echte bont goedkoper is dan nep-bont. Of het verborgen angorawol in truitjes die onder andere door H&M, WE en C&A werd verkocht, tot PETA een undercover video publiceerde over de martelpraktijken van angora konijnen. Net zoals het vorig puntje: kijk altijd naar de kledinglabels om zeker te zijn.

4. Door puntje 1,2 en 3 samen te gooien, kom je uit bij het volgende: Vermijd zoveel mogelijk ketens. Ze geven niets om fairtrade, milieu of dieren... tot hun winkels in een slecht daglicht worden gesteld door reportages. Dan besluiten ze indruk te maken op de consument door te zeggen "Hier doen wij niet langer aan mee!". Dat maakt de consument natuurlijk blij en het gevolg daarvan is dat deze ketens gratis reclame krijgen door de extra aandacht van de consument en de media. Maar hadden hun fouten niet aan het daglicht gekomen, gingen ze met deze praktijken gewoon blijven doorgaan. Veel mensen lijken dit helaas te vergeten.5. Waar koop je dan wél kleding? Kies voor kleine bedrijven of Etsy shops die bekend staan om hun ecologisch verantwoorde kleding. Dan ben je zeker van wat je in handen hebt én je steunt er eveneens een klein bedrijf mee. Kleine bedrijven steunen betekent voor hen logischerwijze een groter inkomen en dus ook meer kans dat hun bedrijf groeit. Wat binnen de eco wereld goed nieuws is.

6. Ecologische en fairtraide kleding is helaas duurder, dus wat moet je doen als je budget het even laat afweten? Een eerste optie is de kring(loop)- winkel, andere 2dehands-zaken en marktjes. Voor een marktje let je ook best even op wie de verkoper is. Een persoon die haar extra kleding kwijt wilt of een echte verkoper? Vaak vind je op marktjes hele standplaatsen vol kleding, gloednieuw met etiket...en het is geen toeval dat de meeste van deze verkopers ook buitenlanders zijn want meestal gaat het hier om rechtstreekse import... wat dan weer verwijst naar puntje 1 - India en dergelijke, je weet wel... massale milieuverontreiniging, hongerlonen en kinderarbeid. Een uitzondering hierop zijn speciale eco beurzen en handmade markten die focussen op -eigen- creaties.

7. Een ander idee is swapping. Er bestaan tegenwoordig veel online ruil-groepen maar je kan evengoed een avondje met vriendinnen organiseren. Wist je dat er nu zelfs ook al swap evenementen worden georganiseerd?

8. Wat doe je met oude kleding? Gooi ze vooral niet weg. Schenk ze aan een kringwinkel, inzamelpunt of geef ze mee aan marktkramers die ze verkopen voor het goede doel. Wil je er geen afstand van nemen: Recycleer! Maak van oude t-shirts een groentetas, van je oude jeans een handtas of naai een hoop oude stoffen aan elkaar voor een nieuw dekentje. Je kan er ook decoratie van maken zoals lampen, knuffelberen of nieuwe kussens. De opties zijn eindeloos!9. Doe meer met minder! Als je nieuwe kleding koopt, kies dan voor standaard kleuren die makkelijk te combineren zijn. Kies kledingstukken die op meerdere manieren kunnen gedragen worden. Wist je dat je honderden outfits kan maken met steeds hetzelfde kledingstuk? Neem eens een kijkje op http://www.theuniformproject.com/ om wat inspiratie op te doen.

10. En ten slotte voor de grootste creatievelingen onder ons: Maak je kleding zelf. Geef oude kleren een nieuw likje verf met natuurlijke kleurstoffen of eco printing. Haal de naaimachine boven en ontwerk je eigen kledingstuk. Al worden de stoffenbeurzen steeds duurder, met een beetje geluk kan je nog hier en daar een koopje vinden. Zo niet, kan je uiteraard ook gewoon online bestellen. Met een beetje zoeken vinden je toch net dat metertje hennep stof om je outfit compleet te maken.

Heb jij nog leuke eco fashion tips?

Interessante links

Fraude bij 'organisch' katoen (EN)
Peta's undercover reportage over angora wol (niet voor gevoelige kijkers!!)
De vuile was van de kledingindustrie
http://www.swapping.be/
http://littlegreendress.nl/

Bron fotos: 1, 3

0 reacties: