24 mei 2014

[Recept] Chocolat chip koekjes (+ 2de glutenvrij recept)

Ik heb een 2de recept toegevoegd, vandaar leek het me een goed idee de oude post aan te passen en opnieuw te publiceren. Enjoy! 

Iets wat ik wel vaker hoor, is dat vegans praktisch geen tussendoortjes meer kunnen eten behalve een handje vol noten of een muesli-bar. Ergens klopt dat wel... tenminste als je alles in de winkel koopt. De meeste koekjes en tussendoortjes bevatten immers melk en/of ei en daar sta je dan: Wat nu? Heel simpel: zelf maken! Iets wat ik al sinds mijn tienerjaren maak zijn chocolat chip cookies. Ik nam ze mee naar picknicks met 100 man, maakte ze voor verjaardagen en thuis gingen ze nauwelijks een halve dag mee dus moest ik altijd de hoeveelheden verdubbelen. Dan ga je opeens de vegan richting uit en wil je ze veganizen. Na enkele pogingen is het me gelukt om de koekjes de identieke smaak en chewiness te geven. Niet-vegans gaven me als reactie "Dus dit is echt zonder melk of ei?" en daarnaast heb ik nu ook een 2de recept gemaakt zonder geraffineerde suiker (op uitzondering van de chocolade en vanillesuiker) Ć©n eveneens glutenvrij. Die koekjes zien er wel anders uit qua uitzicht maar smaken minstens even lekker. 


Chocolat chip cookies
(vegan)

Wat heb je nodig:
150 gram pure chocolade*
135 gram suiker
2 pakjes vanille suiker (ongeveer 16 gram)
280 gram zelfrijzende bloem
150 gram plantaardige boter (in vaste vorm)*
4 eetlepels plantaardige olie (bijvoorbeeld maisolie)
6 tot 10 eetlepels water

OF het volgende recept (glutenvrij, zonder geraffineerde suiker)
150 gram pure chocolade
125 gram kokosbloesemsuiker
2 pakjes vanille suiker (optioneel, of te vervangen door vanille extract)
280 gram zelfrijzende glutenvrije bloem
150 gram plantaardige boter
4 eetlepels plantaardige olie
6 tot 10 eetlepels water

De bereiding
Verwarm de oven op 175°C.
Meng de suiker en zelfrijzende bloem in een kom en laat terwijl de boter smelten. Voeg de boter en de  plantaardige olie toe, hak de chocolade in stukjes en meng alles onder. Als laatste voeg je het water toe. Hoe plakkerig je deeg, hoe meer chewy de koekjes zullen zijn. Ik voeg water toe tot het deeg aan mijn handen begint te kleven, ongeveer 10 lepels water. Wil je ze liever krokant, kan je minder water gebruiken.

Vet een bakplaat in met plantaardige boter of gebruik bakpapier. Maak van het deeg kleine bolletjes en leg ze verspreid op de bakplaat.

Naar gelang de grootte bak je de koekjes 10 tot 15 minuten. Ze zijn klaar als ze een lichtbruin randje beginnen te krijgen. Wil je ze chewy, dan zijn ze nog erg zacht wanneer je ze vers uit de oven haalt. Wil je ze liever krokant, wacht je nog een beetje tot de bovenkant van de koekjes ook lichtbruin beginnen te worden.

Vers uit de oven zijn ze natuurlijk het lekkerste... met vers gesmolten chocolade, yummm!(* kijk even de ingrediƫntenlijst na om zeker te zijn dat het geen dierlijke stoffen bevat)

1 reacties:

Michelle zei

ze zien er heerlijk uit!