9 jan 2014

[Boek review] Groeten uit Transitië

Een tijdje terug won ik een exemplaar van het boek Groeten uit Transitië. Na enkele pagina's lezen dacht ik: Oh, wat leuk zo'n ecoboekje! En daarna kwam er een Oh... de lijm is zeker ook eco? Na een paar keer bladeren behaf mijn boekje het. Alle pagina's kwamen los. Tja, misschien heeft het te maken met het feit een gratis exemplaar was...ik hoop het maar. Maar goed, over het boek zelf, wat is Transitië nu precies?Het hele boek gaat eigenlijk over groener worden. Van eenvoudige trendy ideetjes zoals een oude rok pimpen tot de diehard geitenwollensokken projecten als het maken van een compost toilet. Die laatste weet een hoop mensen de aandacht te trekken want ja, hoeveel keer zie je nu in een boek iemand op een DIY toilet zitten? Gelukkig zijn niet alle projecten zo moeilijk te maken, de meeste ideetjes zijn eigenlijk best makkelijk en ook voor de gewone mens zeker haalbaar!

Hier en daar zal je zo'n typische Vlaamse uitspraak ontdekken en dat maakt het wel een stuk plezanter. Geen saaie lange lappen tekst maar allemaal kleine verhaaltjes met veel beeldmateriaal. De lay-out is trendy en het doet me wel een beetje denken aan de opkomende groene trend...zo maak je groen hip!


De alreeds groene mensen onder ons zullen zeker hier en daar onderwerpen herkennen... denk bijvoorbeeld aan natuurlijke cosmetica of zelf groenten kweken, wat voor velen niets nieuws is. Toch lijkt dit boek leerrijk te zijn voor zowel de beginner als de gevorderde persoon. Erg diepgaand is het natuurlijk niet, het valt niet te vergelijken met een encyclopedie over permacultuur maar het is vooral een luchtige aanzet tot groener worden.

Voor wie zijn eerste groene stapjes in de wereld wilt zetten, is dit boek zeker aan te raden. Zoek je een startpunt en wil je vanalles wat doen, dan zal je in dit boek zeker de motivatie vinden.

Heb jij dit boek al gelezen? Wat vond je ervan?


Edit: Toen zowel de auteurs als de uitgever terecht kwamen op deze blog hebben ze me gemaild met de opmerking dat mijn boek een productie foutje bevatte (de losgekomen lijm). Ze besloten gratis een nieuw exemplaar op te sturen. Top service! 

4 reacties:

Anoniem zei

Heb het boek bij een kennis een keertje doorbladerd. Leek me eerder iets voor mensen die nieuw zijn in het groene denken. Leuk dat je het gewonnen hebt!

LifeOfBun zei

Oh.. de lijm is zeker ook eco? Hahaha ;D maar lijkt me wel een leuk boek voor iemand like ummm mij bijvoorbeeld.. die nog niet zo eco-wijs is.

naais zei

Oh, wat leuk! Allez, leuk om je commentaar te lezen, uiteraard niet leuk dat hij losgekomen is :(. Er waren bij de eerste druk inderdaad een aantal exemplaren die slecht gelijmd waren. Jammer genoeg heb je er zo eentje vast. Ik laat het even weten aan de uitgeverij!

- de dames der transitie

Lindsay zei

Ah productiefoutjes gebeuren nu eenmaal, ik zit er niet mee in hoor - ik zal het met voorzichtigheid behandelen zodat het boek nog vele jaren kan meegaan. :)