9 sep 2013

Recept: Oven-gedroogde tomaatjes

Terwijl ik nog bezig ben met lekkere recepten te zoeken en de toekomstplannen aan het maken ben om volgend jaar een stukje kruidentuin om te toveren naar moestuin, is mijn moeder al bezig met oogsten en inmaken met de groenten van dit jaar. Hieronder vind je een receptje voor zongedroogde tomaten, met alle credits naar mijn moeder die de lekkere hap klaar gemaakt heeft.Wat heb je nodig?
Verse tomaten (bij voorkeur uit eigen tuin)
Kruiden naar keuze
Olijfolie
Een bakplaat
Een oven

De bereiding
Zongedroogde tomaatjes maken is eigenlijk best simpel. Tomaten wassen, in stukjes snijden, in de oven en klaar! Maar het werkelijke yummy-gedeelte zit in het gebruik van kruiden, dus die heb je eigenlijk ook wel nodig. Om zongedroogde tomaten een lekker mediteraans smaakje te geven heb je kruiden nodig die bij tomaten passen, denk aan basilucum (!!), oregano, tijm, rozemarijn. Dit zijn de kruiden die bij dit recept gebruikt werden, samen met wat peper en zout...maar heb je liever andere kruiden, dan kan dat natuurlijk ook. Bij ons kwamen de tijm en rozemarijn vers uit de tuin maar met de gedroogde versie kan je het ook wel redden. Eerst was je de tomaten met koud water. Daarna snij je ze in kleine stukken en leg je ze op een bakplaat. Besprenkel de tomaatjes met olijfolie en strooi er daarna de kruiden over. Bak de tomaten een paar uur op 150°C.


Wanneer ze mooi gedroogd zijn, haal je de tomaten uit de oven. De tomaten bewaren kan op 2 manieren. Ofwel bewaar je ze zo gedroogd in een glazen pot (bij voorkeur luchtdicht) in de koelkast ofwel op olijfolie. Die laatste zorgt ervoor dat je de tomaten makkelijk een paar maand lang kan bewaren.

Gedroogde tomaatjes zijn onder andere lekker als aperitief hapje, salades en bij groentenbeleg op een broodje.


2 reacties:

Selma zei

Jummie, dat ziet er echt superlekker uit!

Michelle zei

hmmm lekker zeg! Bedankt voor het recept!