29 mrt 2012

14 richtlijnen tot Geluk

Wie "Geluk, the world book of Happiness" gelezen heeft, kent deze richtlijnen vast wel. Ze werden opgesteld door hoogleraar Gary T. Reker, die net als vele anderen, onderzoek deed naar geluk. Volgens hem is geluk een gevolg: het moet voortvloeien uit verbondenheid en engagement in acties die het leven bevestigen. Alle kenmerken van gelukkige mensen samen vormen eveneens richtlijnen voor een gezond en positief leven:


Wees actiever en blij bezig. Gelukkige mensen van om het even welke leeftijd halen meer uit het leven omdat ze er meer insteken. Ze zijn betrokken. "Use it or lose it", is hun motto.

Trek meer tijd uit voor anderen. Gelukkige mensen zijn zeer sociaal. Andere mensen zijn een van de belangrijkste bronnen van geluk. Onderzoek heeft aangetoond dat de gelukkigste mensen degenen zijn die met anderen samen werken. Ze zijn lid van clubs, groepen, organisaties.

Wees productief in een betekenisvolle baan. Gelukkige mensen vinden 'de betekenis' van hun baan van wezenlijker belang dan het prestige of inkomen. Ze doen wat ze graag doen en doen graag wat ze doen.

Organiseer jezelf. Gelukkige mensen maken plannen en zijn georganiseerd. Ze hebben streefdoelen en een einddoel. Je krijgt wat je wilt of verlangt als je weet wat je wilt of verlangt.

Maak je geen zorgen. Gelukkige mensen piekeren niet, want dat is een onaangename denkwijze. Ze beseffen dat negentig procent van alle zorgen toch niet uitkomt.

Koester lagere verwachtingen en ambities. Uit analyses blijkt dat gelukkige mensen bescheiden ambities en verwachtingen koesteren. Gelukkige mensen weten hoe ze teleurstellingen kunnen vermijden en hoe ze gelukkige verrassingen kunnen opwekken. Ze streven realistische doelstellingen na. Gelukkige mensen willen wat binnen hun bereik ligt. Ongelukkige mensen lijken nooit te bereiken wat ze willen.

Via.
Denk positief en optimistisch. Gelukkige mensen denken positief. Ze blikken vooruit naar begerenswaardige streefdoelen en zijn ervan overtuigd dat ze die streefdoelen zullen halen. Ze bekijken alles van de zonnige kant, hoe slecht de situatie ook is.

Kijk naar het heden. Gelukkige mensen leven in het nu. Ze blijven niet stilstaan bij het verleden en dromen niet over een geïdealiseerde toekomst. Gelukkige mensen hebben een positieve instelling. Als je nu niet gelukkig kunt zijn, waarom denk je dan dat het morgen anders is?

Maak werk van een gezonde persoonlijkheid. Gelukkige mensen zijn een toonbeeld van psychische gezondheid. Ze houden van zichzelf, aanvaarden zichzelf, kennen zichzelf en helpen zichzelf.

Ontwikkel een extraverte, sociale persoonlijkheid. Gelukkige mensen zijn bijzonder extravert en vriendelijk. Ze lachen veel en hebben een gevoel voor humor. Oudere gelukkige mensen hebben lachrimpeltjes om hun ogen.

Wees jezelf. Gelukkige mensen zijn spontaan, natuurlijk en echt. Ze zeggen wat ze denken en voelen, en bekommeren zich niet om wat anderen over hen denken. Door jezelf te zijn voel je je vrij en authentiek.

Ban het negatieve. Gelukkige mensen luchten hun hart. Ze kroppen emoties en gevoelens niet op, want dat zorgt voor psychisch leed en fysiek ongemak. Hun motto is: 'Veeg het van de baan of het veegt jou van de baan.'

Hechte relaties staan op nummer een. Onderzoek bewijst dat niets een grotere invloed heeft op geluk dan een hechte liefdesrelatie of nauwe vriendschaps- of familiebanden.

Waardeer het geluk. Gelukkige mensen waarderen geluk. Ze beseffen dat geluk extra jaren aan je leven toevoegt en extra leven aan je jaren.

Kan jij je in deze richtlijnen vinden? Waarom wel/niet? Als je het boek gelezen hebt, wat vond je ervan?


Bron artikel: Geluk, the world book of Happiness

2 reacties:

Haagje zei

Het klopt! Ik herken me in veel van deze standpunten en ik vind mezelf een gelukkig mens.

Selma zei

Vind ik leuk ;-) !