19 feb 2011

De 4 Temperamenten

Een tijdje terug had ik voor een online studiegroep een artikel geschreven over de temperamenten. Persoonlijk vind ik dat er veel onzin over bestaat maar als je puur kijkt naar het element en naar het gedrag van de mens, lijken veel dingen logischer dan hetgeen soms op internet/in de boeken te vinden is. Mijn visie kan mogelijk niet stroken met iets wat je misschien al eerder gelezen hebt, vandaar raad ik je aan eens te kijken naar de mensen om je heen...wat valt er aan hen op? Met welk element zou dat overeen komen? Waarom denk je dat? Het is eveneens mogelijk dat je een mengeling bent van meerdere temperamenten maar er zal altijd 1 temperament overheersen. Met deze hoor je uiteindelijk dan ook het meest rekening te houden. Hieronder heb ik alvast een korte samenvatting geschreven, op basis van het observeren van vrienden, familie en klanten.Cholerisch – vuur 
Cholerische mensen zijn de meest pittige mensen van de 4 temperamenten. Ze hebben een kwaad voorkomen doordat hun spieren, alsook hun gezichtspieren, vaak gespannen staan. Het zijn de meest trotse mensen en laten niets of niemand in hun weg staan. Ze hebben hun eigen willetje, dit vaak ten koste van anderen, wat een bepaalde agressie met zich teweeg brengt. Door die agressie moeten deze mensen vooral opletten voor hart-en leverkwalen, aangezien de agressie bij deze organen het meeste invloed heeft. Ook spierproblemen komen bij deze mensen voor, wat meestal het gevolg is van situaties die hen stress bezorgd hebben.
Cholerici moeten op tijd rust nemen in hun drukke tijden. Ze beginnen heel veel, maar zien op de duur door de bomen het bos niet meer en dat jut hen op. Het is voor hen belangrijk om alles tot in het detail te plannen, zodat er zeker geen chaos ontstaan die hen van stuk kan brengen. 


Melancholisch - aarde 
Melancholische mensen zijn van nature gebouwde mensen, gericht met hun gezicht naar de aarde. Ze lijken een zware rugzak bij zich te hebben of droevig voor zich uit te kijken, door de gewoonte van hangende schouders of een neerkijkend gezicht. Stevig met hun voeten geworteld in de grond, maakt hen dat soms ook té vasthoudend, wat zich kan uiten in spijsverteringsproblemen (constipatie) of plaatselijke ophoping (bv vetten, oedeem) Maar bij het andere uiterste, wanneer een melancholisch mens net helemaal niet aard, houdt hij net niets vast, wat zich kan uiten onder vorm van een te geringe opname van voedingstoffen of een te snelle spijsvertering – wat dan weer gewichtsverlies tot gevolg heeft.
Deze mensen hebben een heel sterk evenwicht nodig want 1 klein iets is voldoende om hen uit hun veld te slaan, wat al snel escaleert naar gezondheidsproblemen. Van nature krijgen ze het ook snel koud, dus warmte is eveneens belangrijk. Aarde mensen voelen zich het beste in een warme knusse omgeving. 

Flegmatisch –water
Dit zijn trage lome personen, meestal kleiner in tegenstelling tot andere temperamenten.  Welgevormd, maar alles mooi in proportie tonen flegmatici dat je zelfs met een hoger gewicht er heel goed kan uitzien, doch door hun loomheid kan dit vaak een heel andere indruk geven. Alles rustig op zijn tijd, is het motto van de flegmatici. Deze mensen zijn heel gevoelig aan alle ziektes wat met vocht te maken heeft; de bloedbaan maar eveneens vochtophoping, nierproblemen of zelfs uitdroging. Zij moeten veel meer water drinken dan andere temperamenten om hun lichaam gezond te houden.
Flegmatici voelen zich het beste in een rustige omgeving maar hebben wel soms eens iemand nodig om hen uit te sleur te trekken. Ze zijn het gevoeligst aan emoties en moeten daarom eveneens veel meer leren relativeren om terug in hun kracht te staan.

Sanguinisch – lucht
Sanguinische mensen zijn slank en vlug. Ze lijken wel door de wind gedragen met hun gehuppel. Traagheid is niets voor hen, hoe vlugger ze alles gedaan krijgen, hoe beter. Ze denken veel te veel na en zitten vaak met hun hoofd in de wolken – daardoor zijn ze heel gevoelig aan hoofdklachten, maar ook typische luchtklachten zoals keel- en luchtwegenproblemen zijn typisch voor hen.  Lucht mensen moeten op tijd aarden maar eveneens tijd vrijmaken om doel per doel af te werken, want ze willen nu eenmaal alles tegelijkertijd doen  - tot hun hoofd overvol zit.
Luchtmensen moeten leren op tijd stop te zeggen en pauze te nemen. Door hun vluchtigheid, is hun ademhaling ook oppervlakkiger in vergelijking met andere temperamenten, vandaar is het voor hen heel goed ook regelmatig diepe ademhalingsoefeningen te doen.


Met welk temperament kan jij je het meeste vinden?

3 reacties:

Monika zei

Bij mij is het eerste toch wel het meest toepasselijk.

Haagje zei

Lucht, dus!

Selma zei

Ik ben vast een heel complex persoon, ik herken in alle 4 wel wat ;-) .