20 mei 2014

Over konijnen in bad

Een tijdje terug waren er verschillende mensen die een video op mijn FB wall deelden van een konijn in bad. In die video kon je zien hoe het konijn toch zo super relaxed op zijn rug in het badje lag, met stromend water op zijn buik. Schattig he?


De waarheid is: het is alles behalve schattig. Wie iets van konijnen af kent, of zelfs maar van dieren, weet dat dit dierenmishandeling is. Eerst en vooral: het konijn ligt op zijn rug. Wanneer je een konijn op zijn rug legt, 'bevriezen' ze als het ware, het lijkt op een comateuze toestand. En dus kan je zo tegen zijn wil in alles met het konijn doen..waaronder het nemen van een bad. Daarnaast merk je in de video ook dat hij soms piepende geluiden maakt. Dit wilt zeggen dat het water veel te koud heeft. Dat wist ik zelf niet tot vorig jaar, toen mijn konijn een darmspoeling kreeg bij de dierenarts. De verdoving was niet zwaar genoeg (altijd delicaat voor nijntjes) en dus schrok hij opeens van het koude water. Het konijn in de video kan wel aangeven dat het water te koud heeft, maar is hij (letterlijk) niet in de positie om zich te redden. En wat sommige mensen blijkbaar ook over het hoofd zien, wanneer ze het konijn af en toe van positie draait en hij uit zijn comateuze toestand is, wilt hij meermaals uit het bad vluchten. En voor gevoelige zieltjes zoals ikzelf, is het zien van zo'n video al bijna even pijnlijk als het kijken van Earthlings.

Konijnen zitten absoluut niet graag in bad en eigenlijk is dat ook niet nodig. Het kan natuurlijk gebeuren dat ze problemen hebben met de ontlasting, dan maak je hun fluffy kontje toch wel het beste schoon met bijvoorbeeld een natte doek. Bij een te erge ontlasting, kan je ze wel in bad steken, maar énkel waarbij hun kontje in wat water kan weken, meer niet! Daarnaast is een bezoekje aan de dierenarts en hygiëne wel belangrijk want buikloop kan voor een konijn (zeker met het warme weer) dodelijk zijn.

Dat is dus de reden waarom ik die video's meteen verwijderd heb van mijn wall. Ik besef dat vrienden of familie het natuurlijk goed bedoeld hebben en ik neem het hen niet kwalijk dat ze geen konijnenkenners zijn maar toch wilde ik hier eens mijn zegje over doen zodat meer mensen beseffen dat alles wat oh zo schattig is, niet perse dierenleed vrij is.

Een heel zeldzame keer bestaan er wel konijnen die een badje leuk vinden. Dat hangt volledig af van het weer en de temperatuur van het water...met dit warme weer bijvoorbeeld bestaat er een hele kleine kans dat ze verfrissing wel leuk vinden. Je kan het altijd proberen door een klein badje in het park te zetten en zien of je konijn er zelf in springt... maar er is meer kans dat ze gewoon eens met hun pootje voelen of ervan drinken dan dat ze een badfeestje zullen houden. Hoe dan ook, dwing je konijn niet want tenslotte zijn het dieren die geen water gewend zijn en met frisser weer snel onderkoeld raken. Hoe ziet dat er dan wel uit, een konijn die een badje leuk vindt? Kijk dan even naar de video hieronder. Merk je het verschil?
3 reacties:

Anoniem zei

Het eerste wat ik doe als ik zo'n 'schattig' filmpje zie, is opzoeken hoe deze diersoort van nature leeft. Zo deed er onlangs ook een filmpje de ronde van een 'schattig aapje dat rijst eet'. Het ging hier over een lori wiens tanden waren uitgetrokken omdat deze gif bevatten. Hierdoor kon hij geen natuurlijk voedsel meer eten, enkel nog gekookte rijst. Deze bedreigde diersoort wordt in de jungle gevangen en in Japan met getrokken tanden als schattig huisdier verkocht. Mensen zien enkel het schattige filmpje met een schattig aapje. Bij mij gaat er dan meteen een alarmbelletje rinkelen, je ziet zo de stress van het dier.

Michelle zei

Inderdaad voor de onwetende ziet het er grappig uit, maar als je goed bij jezelf nadenkt.. Konijnen zijn prooidieren en zullen nooit vrijwillig zo lekker op hun rug gaan liggen. Heel triest dat mensen dit soort filmpjes opnemen voor vermaak onder het mum van: vind het konijn niet erg. Gelukkig zijn er steeds meer mensen actief om goede informatie over (het houden van) konijnen te verspreiden.

Nicky zei

Ik had het inderdaad ook al voorbij zien komen op facebook, zo zielig. Een konijn gaat nooit vrijwillig op zijn rug liggen en het ziet er ook alles behalve natuurlijk uit. Pure dierenmishandeling en vreselijk dat mensen dit soort filmpjes maken als vermaak. Het konijntje van mijn ouders ging wel graag in bad, als het echt heel warm was en net zoals in het filmpje onder aan je artikel in een klein laagje water. Die sprong altijd vrolijk in het badje. Sowieso worden er veel te veel (huis)dieren behandeld als een stuk speelgoed in plaats van een levend wezentje. Goed dat je deze informatie deelt!