25 feb 2013

Mijn ervaring met de vegan challenge

Nog een week te gaan en de vegan challenge zit erop. En uiteraard wil ik met jullie delen hoe die ervaring voor mij is afgegaan. Het is niet allemaal hemels en lekker, avontuurlijk en leuk... voor mij was het soms al even frustrerend en zelfs vies van smaak! Ik heb gezondigd, vandaar deze post iets vroeger dan verwacht geschreven is. Uiteraard blijf ik me nog een weekje extra inspannen en ga ik ook nadien blijven rekening houden als (voortaan) flexi-vegan maar eerlijk? Bij vegan proberen heb je ook valkuilen... daar kom ik op terug bij de minpuntjes van deze challenge, maar eerst de hoogtepunten:

  • Ik heb handgemaakte pasta gemaakt. Los van de veganchallenge stond dit al op mijn lijst maar ik zag het als een mooie gelegenheid om pasta te maken zonder eieren. Mijn pastamachine doet het niet meer (dat heb je met goedkope prullen tegenover professioneel materiaal) dus moest ik de pasta ook nog eens handmatig snijden. Een ervaring op zich... het was lekker! Anderen hebben het eveneens geproefd en goedgekeurd. 
  • Vegan chocoladepudding met 2 ingrediĆ«nten. (zie afbeelding) Ja het smaakt niet als het traditioneel goedje maar het is zoveel gezonder en geloof me, na 1 zo'n portie heb je de rest van de avond geen honger meer. Phew! Het recept kan je hier vinden. 
  • Er worden hier tegenwoordig grapjes gemaakt over mijn (onze) mogelijke Italiaanse roots en dat heb ik toch wel mooi bewezen met eindeloos veel pasta-combinaties. Sommige eigen verzinsels waren zelfs een 10/10 waard.
  • Minder migraine. Oh wat mis ik de lekkere kazen maar maag- en hoofdproblemen zijn praktisch helemaal de mist in gegaan.
  • Ik kreeg gisteren een e-mail van de Vegan Challenge waarin ze me vertelden dat ik 1 van de winnaars ben van het boek "21 dagen vegan". Hoe leuk! Ik kijk ernaar uit om het boek te lezen.
  • Nieuwe leuke blogs ontdekken. Zo denk ik bijvoorbeeld aan Becoming Vegan Monique, Eten van Moeder Aarde, Chocolat Covered Katie en Plantaardigheidjes.

Maar er waren ook wel enkele dieptepunten...(Lees als: Wat de meeste je niet durven vertellen...)

13 feb 2013

Vanaf vandaag: 40 dagen zonder vlees.

We zijn nu bijna 2 weken verder aan de vegan challenge waar hoofdzakelijk Nederlanders aan meedoen en het is nu eveneens tijd voor de Vlaamse 40 dagen zonder vlees, het initiatief van de 24-jarige Alexia Leysen. Een hele uitdaging voor vleeseters en ook gewoon leuk voor iedereen die alreeds vegi was. 


Wat is nu net de bedoeling? Vegetarisch gaan eten, 40 dagen lang. Zo simpel is het. Je kan ingewikkelde gerechten gaan proberen of gewoon je stukje vlees vervangen door een vegetarisch lapje. Op de website kan je recepten terug vinden mocht je inspiratie willen opdoen.

Waarom? Uit ecologische redenen, want:
Per vegi dag bespaar je:

  • 11m2 op je ecologische voetafdruk (dat is 1/3 van je dagelijkse voedselvoetafdruk) 
  • 1100 liter water (dat is even veel als 10 baden) 
  • 2,1 kg broeikasgassen (dat is even veel als 15 km autorijden)

Intussen staat de teller al op 9519 vleeseters die besloten hebben om mee te doen en heeft het project al verschillende keren de media gehaald. Ook een hoop BV's besloten aan het project mee te doen, de volledige lijst kan je hier lezen.

Meer lezen? Neem dan hier ook een kijkje:
De website
Facebookpagina
Youtube

Ik doe automatisch al mee, aangezien ik al jaren vegi ben maar ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen! Doe jij mee of ken je mensen die de uitdaging aangaan?